fbq
Uutiset
28.08.2020 10:48
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Jarno Kuusinen, Docendo & Seiskan arkisto
Mikko Alatalo
Mikko Alatalo kertoo elämäkertakirjassa yksityiskohtia vaimonsa traagisesta itsemurhasta: Äidin ruumiin löytäminen aiheutti pojallemme Jaskalle surua ja murhetta pitkälle elämässä eteenpäin
Uutiset
28.08.2020 10:48
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Jarno Kuusinen, Docendo & Seiskan arkisto

Tuomas Marjamäen kirjoittamassa Hän hymyilee kuin Mikko -elämäkerrassa (Docendo) perataan kattavasti laulaja-lauluntekijän ja ex-poliitikon elämänvaiheita. Niistä synkin alkoi eräänä syksyisenä iltapäivänä 90-luvun alussa, tarkemmin 13. marraskuuta 1992. Tuolloin Mikon Marja-vaimo teki itsemurhan pariskunnan yhteisessä kodissa Tampereen Pispalassa.

Tuoreessa elämäkerrassa kyseinen päivä käydään hätkähdyttävän seikkaperäisesti läpi, aina Marjan kuolintapaa myöten. Mikko uskoo vaimonsa valinneen teolleen tarkoituksella juuri perjantain ja 13. päivän.

Lue myös: Vaimon itsemurha 1990-luvun alussa synkensi Mikko Alatalon maailman: Hän valmisteli lähtönsä huolella

Kadonnut puoliso

Elämäkerrassa kerrotaan Mikon heränneen 13. marraskuuta 1992 hiljaiseen taloon. Muusikko oli ensin arvellut puolisonsa olevan kaupungilla mutta ihmetellyt sitten, miksei Marja ollut jättänyt menoistaan mitään lappua. Mikko etsi Marjaa ympäri taloa, soitteli tuloksetta tämän matkapuhelimeen ja kävi jopa pyörähtämässä kaupungilla – tuloksetta.

Kasvavaa ahdistusta lisäsi tieto samalle illalle merkitystä soittokeikasta. Sinne Mikko myös lopulta lähti tietämättä, että vaimo oli ollut koko ajan kellarikerroksessa kausivaatehuoneessa hirttäytyneenä.
Sieltä hänet löysi myöhemmin samana päivänä koulusta palannut Jaska Alatalo.

– Äiti oli aamulla kysynyt minulta yllättäen, pärjäilenkö minä. Vastasin, että totta kai mä pärjäilen. En ymmärtänyt, mihin kysymys liittyi, Jaska kertoo kirjassa.

Lue myös: Tähdet, tähdet -ohjelmasta pudonnut Mikko Alatalo: Muusikkopoikani kannustivat minut mukaan!

Mikko tunnetaan alati positiivisesta olemuksestaan, vaikka elämän varrelle mahtuu myös synkkyyttä.
Mikko tunnetaan alati positiivisesta olemuksestaan, vaikka elämän varrelle mahtuu myös synkkyyttä.

Tuska purkautui huutona

Järkyttynyt Jaska soitti paitsi hätänumeroon, myös isälleen Mikolle, joka elämänsä kauheimman uutisen kuultuaan palasi viivana kotiin. Viikonlopun jälkeen isä ja pojat näkivät Marjan maanantaina Tampereen keskussairaalan kappelissa.

– Tajusin, että siinä nukkuu vain Marjan kaunis ruumis, sielu on muualla. Annoin hänelle suukon, ja sitten menin keskussairaalan takapihalle huutamaan, Mikko muistelee kirjassa.

– Muistan, kuinka Marja oli jo suhteemme alkuaikoina kertonut sukulaisnaisesta, joka oli tehnyt itsemurhan. Ei hän puhunut siitä ihailevaan sävyyn, mutta piti jotenkin kovana tyyppinä. 

Poikien ei pitänyt nähdä

Musertavaa surua pahensi entisestään tieto siitä, että Marjan oli löytänyt tuolloin vasta 17-vuotias Jaska. 14-vuotias Kallekin meni luonnollisesti sokkiin tapahtuneesta. Kauhistuttava skenaario tuskin oli Marjan tarkoitus, Mikko uumoilee elämäkerrassaan. Ikävä kyllä toisin kuitenkin kävi.

– Se surettaa minua valtavasti. Kuinka paljon oman äidin löytäminen aiheuttikaan Jaskalle surua ja murhetta varmasti pitkälle elämässään eteenpäin?

”Kuin pelastusrengas”

Tunnettua muusikkoa kohdannut suru-uutinen levisi luonnollisesti myös mediaan. Samana vuonna perustettu Seiskakin uutisoi marraskuussa: "Suukko vain, ja Marja oli poissa." Tuolloin tiedotusvälineissä Marjan kuolinsyyksi kuitenkin kerrottiin "äkillinen sairauskohtaus." Itsemurha paljastui tekotavaksi vasta seuraavana kesänä 1993, jolloin Mikko antoi Seiskalle riipaisevan erikoishaastattelun.

– En ratkea ryyppäämään, en lopeta huolehtimasta veroveloistani, en laiminlyö poikiani. Eläminen on kiinni käytännössä pienistä ja suurista asioista. Niissä minulla on tekemistä, ne ovat kuin pelastusrengas, josta pitää kiinni hädän ja mielen sekasorron keskellä.​

Tampereen Pispalan oma poika, vuosikymmeniä viihdyttänyt Mikko Alatalo, 69, perkaa elämäänsä tuoreessa elämäkerrassaan.
Tampereen Pispalan oma poika, vuosikymmeniä viihdyttänyt Mikko Alatalo, 69, perkaa elämäänsä tuoreessa elämäkerrassaan.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »