fbq
Uutiset
06.02.2019 15:55
Teksti: katja lintunen |Kuvat: Seiskan toimitus & pasi murto
Matti Nykänen
Matti Nykäsen tunteikas avautuminen vakavasta masennuksesta 2016 - lue koskettava haastattelu: "Minulla on ollut vakavia ajatuksia. Ne ovat olleet itsetuhoisiakin"
Uutiset
06.02.2019 15:55
Teksti: katja lintunen |Kuvat: Seiskan toimitus & pasi murto

Vaikka sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtynyt mäkihyppylegenda Matti Nykänen oli menestynyt urheilija, se ei estänyt miestä sairastumaan masennukseen jo huippuvuosinaan. Matti kertoi Seiskalle muutama vuosi sitten tammikuussa, että hän kärsi masennuksesta vuosina 1986 ja 1987. 

Seuraava artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan lehdessä 4/2016:

matti nykyänen

– Eihän mäkijoukkue tiennyt, että minulla oli masennus ja paineita, koska silloin ei puhuttu näistä tai ehkä ei edes tiedetty mikä se sellainen masennus edes on. Tuolloin tuijotettiin ainoastaan latua. Olihan se alkoholi kuvioissa, mutta se ei ollut se, mikä ajoi minut siihen kuntoon. Näin olen sen itse diagnosoinut, Matti kertoi.

Masennus palasi taas 2010-luvulla. 2015 Matti ajautui syvemmälle kuin koskaan aikaisemmin. Hän kertoi, että ystävätkin huomauttivat ”jumankauta Matti, sä olet ihan tööt”. 

– Välillä tulee niin mustia päiviä, ettei jaksa tehdä tai edes ajatella mitään. Tico-koirasta on ollut iso apu meikäläiselle, koska on pakko lähteä ulkoilemaan. 

Lue lisää: Keskustelupalsta teki some-tempauksen: Matti Nykäsen Ehkä otin, ehkä en -kappale nousi takaisin Spotify-listalle – havittelee kärkisijoja!

”Moni ajattelee, että ihan itse olet itsesi tuohon ajanut”

 Kun Matti kertoi Seiskalle masennuksestaan, oli hän hiljainen ja puhui rauhallisella äänellä. Välillä kyyneleetkin nousivat silmiin. 

– Minulla on ollut vakavia ajatuksia. Ne ovat olleet itsetuhoisiakin. Välillä tuntui, että olisi parempi olla pilvenreunalla istuskelemassa. 

– Moni ajattelee, että ihan itse olet itsesi tuohon ajanut, sekin pitää paikkaansa. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön, mutta eipä kestäkään. Oman rakkaan tuki on tärkeimpiä juttuja, kun tällaisia vaikeuksia tulee. Rakkaus Piaan on auttanut jaksamaan ja ajanut synkät ajatukset pois, Matti sanoo. 

Kesällä 2015 Matti huomasi, ettei kaikki ole kunnossa, mutta vasta loppusyksystä, pitkän ryyppyputken jälkeen todellisuus iski lopullisesti vasten Matin kasvoja.

– Silloin oli entistä synkempiä ajatuksia, kun alkoholi alkoi tulla enemmän kuvioihin. Join aamusta yöhön. Kun kaljat loppuivat, otin fillarin alle ja hain kaupasta lisää. 

On sanomattakin selvää, että Matin Pia-vaimo järkyttyi miehensä itsetuhoisista ajatuksista, eikä hän pystynyt enää katsoa juopottelua. Lopulta hänen oli pakko puuttua asiaan. 

–Välillä oli muutaman päivän tauko ja sitten juominen alkoi taas. Sanoin Matille, että jos et ymmärrä lähteä hoitoon, niin se on piste tälle liitolle. Matti tiedosti jo aikaisemmin, ettei kaikki ole pääkopassa kunnossa, mutta hän ei tehnyt asialle mitään 

Lue lisää: Matti Nykäsen Eveliina-tytär julkaisi somessa koskettavan laulun sanat: ”Mietin missä olet”

matti nykänen

”Olen ylpeä itsestäni, että uskalsin mennä puhumaan”

Kun korkki meni pitkän putkeen jälkeen kiinni, Matti otti puhelimen käteensä ja soitti tutulle lääkärille, joka ohjasi hänet psykiatrille. 

–On monta ulkopuolista asiaa, jotka ovat vaikuttaneet jo pitkään mielentilaani. Isäni kunto on ollut pitkään erittäin huono, mutta nyt hän on entistä heikommassa kunnossa. Lisäksi on epäonnistuneet käsileikkaukset, pitkät keikkamatkat ja henkilökohtaiset asiat. Minua kaivelee kaikki tällaiset, vaikkei se päällepäin näy. 

Matti ei hevillä mennyt ammattiauttajan juttusille. 

–Haluan säilyttää tämän liiton ja parantua masennuksesta, mut- ta se vie aikaa. Nyt tuli niin kova paikka, että ei ollut vaihtoehtoja. Olen aina ollut, että minä itse. 
Nyt perhana kääntyi toisinpäin. Olen ylpeä itsestäni, että uskalsin mennä puhumaan asioista ammattiauttajalle. Amerikassa- han pidetään ihmistä hoo moilasena, jos ei ole omaa psykiatria. 

Lue lisää: Pia-vaimo avautuu Matti Nykäsen dramaattisista viime hetkistä: pitkä elvytys ei auttanut - poliiseilta riipaiseva ele: "Sydämeni särkyi"

”Ei löydy poweria lähteä edes bailaamaan”

Pia on huomannut toimeliaassa ja iloisessa Matissaan muutoksia entiseen Mattiin. 

–Iloisuus on lähtenyt, eikä hän ole sellainen kuin ennen van- haan. Hän ei jaksa tehdä asioita samalla tavalla kuin aikaisemmin. Jossain vaiheessa Matti oli paljon ärtyisämpi. 

Matti on syönyt kolmen kuukauden ajan psykiatrin määräämiä lääkkeitä vakavaan masennukseen. 

–Sen jälkeen, kun aloitin lääkkeet, en ole jaksanut tehdä mitään. Elämä on vain tasaista viivaa. Ei löydy poweria lähteä edes bailaamaan, Matti nauraa. 

–Jos minulta lähtee elämänhalu kokonaan yhden lääkkeen takia, niin eihän se perhana niin voi mennä, hän pohtii.