fbq
Uutiset
30.04.2019 07:06
Teksti: Katja Lintunen|Kuvat: Timo Korhonen
Ari Saarinen seurasi sivusta Matti Nykäsen huijaamista.
Matti Nykäsen paras ystävä Ari Saarinen seurasi surullisena sivusta – ”Mattia huijattiin paljon!”
Uutiset
30.04.2019 07:06
Teksti: Katja Lintunen|Kuvat: Timo Korhonen

Matti Nykäsellä riitti kavereita ja tuttuja ympäri Suomea, mutta paras ystävä, taksikuski Ari Saarinen oli mukana lähes koko Matin elämän ajan.

Ystävykset tutustuivat 1970-luvun puolessavälissä Jyväskylän urheilukentällä, kun Ari oli 10-vuotias ja Matti kolme vuotta vanhempi.

Lue lisää: Matti Nykäsen läheinen ystävä Ari Saarinen muistelee mäkikotkan huippuvuosia: ”Menestys ei muuttanut Masaa!”

Mitä enemmän Matti alkoi menestyä mäkihypyssä, sitä laajemmin hänestä kirjoitettiin lehdissä. Lööpit eivät vain laulaneet mäkihyppymenestyksen vuoksi, vaan myös siviilielämän vauhdikkaita koukeroita puitiin lehtien sivuilla. Herkkä ja ujo Matti otti monet otsikot itseensä.

– Mattia harmitti todella paljon ikävät otsikot. Hänestä tuli entistä arempi, kun ihmiset tunnistivat hänet. En viitsinyt koskaan kysellä häneltä asioiden oikeaa laitaa, vaan hän puhui, jos halusi.

– Seuraavan kerran tulen käymään haudalla Matin syntymäpäivänä heinäkuussa.
– Seuraavan kerran tulen käymään haudalla Matin syntymäpäivänä heinäkuussa.

Matti uskoi Aria

Ari joutui todistamaan vierestä useaan kertaan, kun hyväuskoisen Matin julkisuutta käytettiin hyväksi.

– Masaa huijattiin ja kusetettiin elämänsä aikana paljon erilaisilla asioilla. Esimerkiksi, kun olimme kuppilassa, ihmiset ärsyttivät häntä tahallaan ja sen jälkeen kiristettiin. Kiristäjät uhkasivat myydä kuvia lehtiin, jos Matti ei maksa tiettyä summaa. Sitä oli surullista seurata.

Ari sai monesti rauhoitettua Matin, kun tämä suuttui.

– Moni sanoi, että Masa uskoi puhettani. Heti kun korotin ääntäni, Matti rauhoittui. Yleensä Matti ei halunnut kuunnella ketään, kun oli vihainen.

Lue myös: Tule katsomaan! Seiskalta upea valokuvanäyttely Matti Nykäsestä – yleisöllä vapaa pääsy!

Riidat unohdettiin

Ari ja Matti olivat erottamattomat, eivätkä naiset tai riidat tulleet heidän väliinsä. Ari olikin kaikissa Matin häissä, vain toiset häät Mervi Tapolan kanssa jäivät väliin.

– Meillä oli loistava ystävyys Masan kanssa. Kyllä meilläkin oli riitoja ja kinoja, mutta pisin mykkäkoulu kesti vain vajaan viikon. Emme koskaan puhuneet riidoista jälkikäteen, vaan ne unohdettiin jo seuraavana päivänä.

Viimeiset vuodet kaveruksilla oli 250 kilometrin välimatka, mutta se ei ystävyyttä kaatanut. Ari oli mukana Matin keikoilla aina, kun omat työt sen sallivat.

– Matti halusi vältellä taukopaikkoina isoja huoltoasemia, joilla oli paljon ihmisiä. Valitsimme aina pienempiä.

– Kun Matti oli minun luonani Jyväskylässä, meidän kantakapakkamme oli Alan pizzeria. Matti vaatimalla vaati, että sinne tulee myyntiin Sandels-olutta.

Arin ja Matin kantaravintola oli Jyväskylässä Alan pizzeria. – Matti vaati, että täällä myydään Sandelsia.
Arin ja Matin kantaravintola oli Jyväskylässä Alan pizzeria. – Matti vaati, että täällä myydään Sandelsia.

Lue myös: Mäkisankari luuli olevansa kuolematon! Matti Nykäsen haudalla vieraillut Pia-leski: ”Matti ei uskonut lääkärin neuvoja!”

Liikuttuu haudalla

Kaverukset eivät nähneet päivittäin, mutta Ari huomasi alkuvuodesta, ettei kaikki ollut niin hyvin kuin ennen.

– Masasta huomasi, että hän alkoi olla helmikuussa hyvin väsynyt. Sen näki hänen ilmeestään, vaikka hän ei itse halunnut siitä puhua.

Ari kävi ensimmäisen kerran Matin haudalla reilu kuukausi hautajaisten jälkeen. Tunteellinen mies liikuttuu, kun hän katsoo haudalla olevia kynttilöitä.

– Minua jännitti tosi paljon tulla haudalle. En vieläkään usko tätä todeksi. Seuraavan kerran tulen hiljentymään tänne, kun on Matin synttärit heinäkuussa, Ari kertoo liikuttuneena.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »