Vain Seiskassa!

Matias Mikkosella todettiin ADHD: diagnoosi oli helpotus!

Uutiset | 29.11.2016 21:55

Matias Mikkonen sai vihdoin selvyyden, miksi hänellä on ollut vaikeuksia koulussa.

Mikkosten viime vuodet ovat olleet raskaita, sillä perheen isän, Timo T.A:n, 69, vuonna 2011 saamat aivoinfarktit ja niiden jälkeiset terveyskamppailut ovat vaikuttaneet kaikkien voimavaroihin. Matias on kärsinyt tapahtuneen jälkeen paniikkihäiriöstä, ja myöhemmin hänellä todettiin ADHD ja laaja-alainen oppimisvaikeus ja visuaalisen hahmottamisen erityisvaikeus.

– Esimerkiksi koulussa en pysty keskittymään isoissa ryhmissä, Matias kertoi Seiskalle.

Matiaksen äidin Nina Mikkosen, 52, mukaan pojan pääsy koulun pienryhmään oli helpotus.

– Suuremmassa ryhmässä erityisesti keskittyminen oli häiriötekijöiden vuoksi erittäin vaikeaa. Pienryhmässä opettaja ja luokka pysyvät koko ajan samoina. Koulupäivä sujuu ilman jatkuvaa vaihtelua, joka on tällaisissa tapauksissa kuormittavaa, Nina Mikkonen sanoi.

– Kävimme ensimmäisissä testeissä kaksi vuotta sitten ja uudelleen viime kesänä. Uusien testien tulokset olivat aiempia huonommat. Tuloksiin vaikuttivat alati kasvava stressi ja huoli isän kunnon heikkenemisestä ja se, ettei ongelmiin saatu apua vielä ensimmäisten testien jälkeen. Murrosikä ja muutto Orimattilaan uuteen ympäristöön verottivat nekin Matiaksen suoriutumista koulutyössä. Kävimme ensin koulu- ja myöhemmin neuropsykologilla, Nina muisteli.

Testien jälkeen Matias tunsi olonsa helpottuneeksi.

– Sen jälkeen hänen ei tarvinnut enää selitellä, miksi hänen on vaikea oppia asioita, vaikka hän yrittää kuinka kovasti.

 

Lääkitys auttaa

Diagnoosin saatuaan Matias on aloittanut lääkityksen ADHD-oireisiin.

– Lisäksi hänellä on lääke paniikkihäiriöön. ADHD-lääkitys lopetetaan asteittain murrosiän loppuvaiheessa. Paniikkihäiriö-lääkitystä joudutaan varmasti jatkamaan pidempään, Nina kertoi.

Matias kannustaa etenkin nuoria puhumaan avoimesti vanhemmilleen, jos keskittyminen tai oppiminen tuntuvat ylitsepääsemättömän vaikeilta. Ninan mukaan vanhempien kannattaa olla sen jälkeen yhteydessä kouluun.

– Moni vanhempi ei tiedä, mistä aloittaa. Jos koulu junnaa paikoillaan, ei kannata voivotella kotona. Ensin koulukuraattorin luo, ja hän voi ohjata koulupsykologille, joka tekee testit.

 

 

Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!