janek bjurström

Marco Bjurströmin nuorena kuolleen Janek-veljen vaimo kirjoitti koskettavasti Janekin viimeisistä sanoista ja hetkistä - "10 minuuttia ennen kuolemaansa hän otti kädestäni kiinni"

25.05.2020 11:31

Tv-kasvo Marco Bjurströmin veli Janek Bjurström nukkui pois toukokuun alussa sairauden uuvuttamana. Surullisen asian vahvisti tuolloin Seiskalle Janekin vaimo Laura Apukka

Lue lisää: Marco Bjurströmin palkittu ravintoloitsijaveli Janek Bjurström on kuollut

Laura on nyt julkaissut tarkempia tietoja rakkaan puolisonsa poismenosta ja tämän elämän viimeisistä hetkistä Pompier -ravintoloiden Facebook-sivulla.

Viimeisinä hetkinään Janekin perhe oli läsnä saattamassa ravintoloitsijaa tuonpuoleiseen. 

- Janekilla todettiin marraskuussa 2019 pitkälle edennyt mahasyöpä. Syövän etenemistä yritettiin hidastaa sytostaateilla tuloksetta, ja hoidot lopetettiin 30.3. Jäin töistä pois heti marraskuussa ja vietimme 6 kuukautta tiiviisti yhdessä.

Janek oli loppuun asti vaimonsa hoivassa kotioloissa omasta toivomuksestaan.

- Janek toivoi voivansa olla kotona loppuun asti. Saattohoidin hänet kotona Helsingin kaupungin kotisairaalan ammattitaitoisen ja kunnioittavan henkilökunnan turvin. Ilman perheidemme ja ystäviemme apua emme olisi voineet olla turvallisesti kotona tänä haastavana aikana. Kiitos että toitte lääkkeitä ja ruokaa, olitte aina valmiita auttamaan. Laura kiittää. 

Viimeiset toiveet

Lauran julkaisema tunteikas kirjoitus oli hänen aviomiehensä viimeisiä pyyntöjä. 

- Kun kysyin Janekilta, mitä hän haluaisi minun sanovan teille tässä kirjoituksessa, hän sanoi ”Jatkakaa hyvää työtä”. Janekin toive oli, että molempien Pompiereiden tarina jatkuu, ja että minä jatkaisin yhteistä elämäntyötämme. Onneksi en ole yksin. Mukana on Janekin rakas veli Marco, koko muu perheemme ja ystävämme, maailman paras henkilökuntamme (joka on selvinnyt tästä raskaasta ajasta, ja osoittanut Janekille ja minulle tukensa hoitamalla ravintoloita poissaollessamme suurella rakkaudella ja viisaudella) ja Te, rakkaat asiakkaamme. Janekin sanoin hänen ”Pyhä Seurakuntansa”. Janekille työ Pompiereissa ja yrittäjänä oleminen oli intohimo ja elämäntapa. Hän piti rohkeasti kiinni omasta tavastaan olla yrittäjä -välittävä ja rakastava, ihmisistä ja heidän tarinoistaan aidosti kiinnostunut, avoin myös omasta tarinastaan. Siksi hän pyysi minua kirjoittamaan tämänkin kirjoituksen.

Lauran mukaan päivityksessä käytetty kuva on Janekin itse valitsema, koska sellaisena hän halusi itsensä muistettavan.

- Hän koki loppuun asti olevansa onnekkain mies maailmassa, koska oli saanut ja saavuttanut niin paljon hyvää elämässään. Jatkan yhteistä elämäntyötämme nöyränä ja kiitollisena kaikesta siitä, mitä olet minulle opettanut, Janek. Kuljet mukana sydämessäni aina.

Kuolinpäivästä Laura paljastaa miehensä viimeiset sanat.  
 
- Kuolinpäivänään en ollut muistanut syödä, halusin vain olla Janekin lähellä, auttaa ja hoivata. 10 minuuttia ennen kuolemaansa hän otti kädestäni kiinni ja sanoi minulle ”Syö”. Ne olivat hänen viimeiset sanansa, täynnä rakkautta ja huolenpitoa. Ja minä söin.

Seiska tuo iloa elämään! Autamme nyt lukijoitamme joka kuukausi. Tunnetko jonkun, joka on avun tarpeessa? Auta läheistäsi ja ilmoita hänestä meille!

Teksti: Niki Miettinen
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!