Luka on Suomen nuorin drag-tähti.

Luka, 16, on Suomen nuorin drag-tähti – ”Äitipuoleni opetti meikkaamaan!”

27.04.2019 20:11

Kirkkonummelainen Luka Tienhaara, 16, avaa vaatekaappinsa oven kotitalossaan Veikkolassa. Poikamaisten verkkareiden ja t-paitojen lisäksi kaapissa roikkuu paljettimekkoja ja muita kiiltäviä kolttuja. Värikkäät peruukit ovat siistissä rivissä hyllyllä.

– Tällainen on drag-artistin kaappi, Luka nauraa ja istahtaa siististi järjestetyn meikkipöytänsä ääreen.

Yläasteen viimeistä luokkaa käyvä poika on Suomen nuorimpia drag-tähtiä. Luka tunnetaan ympäri maan, sillä hän kisasi 13-vuotiaana tv:n Talent Suomi -ohjelmassa 2016 ja herätti luonnollisesti paljon huomiota.

– Talent oli mieletön kokemus. Pääsin sentään kerran jatkoon, ja tuomarina ollut Jari Sillanpää ainakin tuntui tykkäävän drag-esityksestäni.

Luka Tienhaaran vaatekaapissa on kimaltelevia drag-mekkoja. Yläasteen viimeistä luokkaa käyvä kirkkonummelainen aikoo jatkaa ammattikoulun medialinjalle.
Luka Tienhaaran vaatekaapissa on kimaltelevia drag-mekkoja. Yläasteen viimeistä luokkaa käyvä kirkkonummelainen aikoo jatkaa ammattikoulun medialinjalle.

 

Lue myös: Viihdekonkari Talentin 13-vuotiaasta drag-artistista: Itse en olisi siinä iässä uskaltanut!

Ensikeikka isän häissä

Luka innostui drag-maailmasta 11-vuotiaana nähdessään risteilyillä alan suomalaisen megatähden, turkulaisen Marko Vainion kehutun Divet-show’n.

– Olin ihan sanaton, leuka lattiassa. En voinut käsittää, kuinka Divet osasi vaihtaa vaatteet niin nopeasti ja miten hauskan osuvia numeroita hänellä oli, Luka muistelee.

– Aloin ostaa halpoja meikkejä ja peruukkeja pilailutarvikeliikkeestä ja harjoitella drag-vetoja.

– Viidennen luokan vappujuhlissa esiinnyin ensimmäisen kerran drag-artistina, 900 koulukaverini edessä. Minulla oli vain viisi hahmoa, mutta hyvin se meni. Latasimme esityksestä YouTubeen videon, jota muut dragit alkoivat jakaa, ja siitä homma lähti.

– Haluaisin elättää itseni drag-artistina, Luka haaveilee.
– Haluaisin elättää itseni drag-artistina, Luka haaveilee.

 

Isä Sakke Tienhaara puuttuu keskusteluun ja kertoo, että Lukan ensimmäinen virallinen varattu keikka oli mieleenpainuva sekin: isän ja äitipuolen hääjuhlissa 2015.

– Olihan se aluksi hassua, kun piti omaa poikaa komentaa iltaisin ennen nukkumaanmenoa pesemään meikit. Mutta tämä drag-harrastus on Lukan valinta, jota kunnioitamme, isä sanoo.

Lue myös: Drag-artisti järjesti hallitsevalle Miss Suomelle todellisen yllätyksen: Kuin kaksi marjaa!

”Välillä vähän diiva”

Luka sanoo, että perhe on hänen iso tukijansa. Äitipuoli Jannin lisäksi Lukalla on 6-vuotias velipuoli ja 9-vuotias sisarpuoli.

– Pikkuveli on ottanut minusta mallia. Hän vetää Antti Tuiskun biisejä ja kävelee kohta korkokengillä paremmin kuin minä, Luka hymyilee.

– Janni opetti minua meikkaamaan ja ompelee esiintymisasujani. Isä taas ajaa keikoille ja toimii roudarina.

Luka kuvaa itseään ihan tavalliseksi pojaksi.

– Pelaan Pleikkaa ja riitelen vanhempieni kanssa kotiintuloajoista. Tykkään vain meikata ja pomppia mekoissa, nuori drag-artisti hihittää.

– Olet sinä kyllä välillä melkoinen diiva, isä huikkaa väliin.

Harvalla teinipojalla on oma meikkipöytä, mutta Lukalla se on kovassa käytössä. – Perheeni on tukenut minua aina täysillä.
Harvalla teinipojalla on oma meikkipöytä, mutta Lukalla se on kovassa käytössä. – Perheeni on tukenut minua aina täysillä.

 

Lue myös: Suomalaiset drag-tähdet tekevät kunniaa Leidit lavalla -laulajaikoneille: tältä näyttävät Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Marionin ja Lea Lavenin drag-versiot – katso video ja kuvat!

Pahoinpideltiin koulussa

Koulussa Lukan lahjakkuus drag-taiteilijana on otettu hyvin vastaan.

– Minua ei ole juurikaan kiusattu, vaikka olen esimerkiksi käyttänyt meikkiä koulupäivinäkin.

– Tosin ollessani kuutosluokalla minut pahoinpideltiin kahdesti. En tiedä vieläkään syytä siihen. Johtuiko se drag-hommastani vai mistä?

Pahoinpitelijät olivat isompia poikia. Koulu puuttui välikohtauksiin oitis, ja toinen tapaus soviteltiin, mutta toinen meni käräjille asti.

– Eivät ne vaikuttaneet intooni jatkaa drag-alalla. Haaveilen, että voisin elättää itseäni dragilla. Se vaatii kovaa työtä, intohimoa ja omistautumista.

Luka esiintyy taustatanssijoidensa Sirin ja Joannan kanssa viikonloppuna Querelle- festareilla Helsingissä. Iso keikka on iso näytön paikka, ja Luka otattikin hienot promokuvat.
Luka esiintyy taustatanssijoidensa Sirin ja Joannan kanssa viikonloppuna Querelle- festareilla Helsingissä. Iso keikka on iso näytön paikka, ja Luka otattikin hienot promokuvat.

 

Lue myös: Putous-tähti Christoffer Strandberg teki drag-debyyttinsä yläkoulussa – näin koulun kovispoika reagoi näkemäänsä!

Näytön paikka festareilla

Luka esiintyy tulevana viikonloppuna (26.–27.4.) Helsingissä ensimmäistä kertaa järjestettävillä sateenkaariväen Querelle-festivaaleilla.

– Se on minulle tärkeä näytön paikka. Olemme hioneet show'ta upeiden taustatanssijoideni Sirin ja Joannan kanssa.

Toukokuussa Luka kisaa Uskalla yrittää -kilpailun finaalissa. Nuorukainen voitti drag-liikeideallaan jo yrittäjyyskurssin Uudenmaan Paras palvelu -palkinnon.

– Etuni on se, että olen vielä nuori. Olen paremmin kartalla, mikä on trendikästä ja mikä toimii. Käyn myös Pola Ivankan laulutunneilla, sillä haluan oppia itse laulamaan ja tulkitsemaan tähtiä.

Lukan suosikkihahmo on Paula Koivuniemi.

– Siihen ei koskaan kyllästy. Samoin Nelli Matula ja Evelina ovat kivoja. Haasteita tuottaa välillä Britney Spears vaikeahkojen koreografioidensa takia.

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!

Teksti: Kalle Kangas
Kuvat: Matti Matikainen, Anu Nieminen ja Janne Saukkonen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!