Leijonien manageri Jere Lehtinen: Kolmen vuoden oppikoulu NHL:ssä!

Leijonien manageri Jere Lehtinen: Kolmen vuoden oppikoulu NHL:ssä!

Uutiset | 15.07.2014 17:39

Harva jääkiekon seuraaja yllättyi kesäkuussa, kun Suomen Jääkiekkoliitto julkisti miesten jääkiekkomaajoukkueen eli Leijonien uuden general managerin nimen. Esiin astui Jere Lehtinen - jääkiekon maailmanmestari, kahdeksankertainen arvokisamitalisti ja Stanley Cup -voittaja. Hän korvasi maajoukkueen johdossa Helsingin Jokerien manageriksi siirtyneen Jari Kurrin.

− Työ alkoi saman tien. Olemme puineet uuden valmennusryhmän kanssa tulevaa pelikautta ja tutustuneet toisiimme. Kaikki valmennus- ja johtoryhmän jäsenet tuntevat toisensa, mutta on kuitenkin eri asia työskennellä yhdessä ja päästä samalle aaltopituudelle, Jere kertoi Seiskalle.

 

Päätökset Jalosen kanssa

Maajoukkueen managerin paikka tarkoitti Lehtiselle oman polun löytymistä. Hän etsi omaa juttuaan pelaajauransa päätyttyä keväällä 2010. Hän toimi kolme kautta Leijonien pelaajatarkkailijana ja epävirallisessa roolissa Dallas Starsissa – seurassa, jota hän edusti koko NHL-uransa. Hän pääsi Starsissa seuraamaan läheltä seuran general managerien eli toimitusjohtajien Joe Nieuwendykin ja Jim Nillin työtä. Jere pitää saamaansa oppia suuressa arvossa.

− Oikeasti GM kasaa joukkueen ja palkkaa valmentajat, mutta Suomessa tehtäväni on auttaa koko joukkuetta ja tarkkailla pelaajia. Haluan olla aktiivinen, käydä liigaseuroja ja nuorten maajoukkuetta läpi sekä tutustua pelaajiin. Päätehtäväni on kerätä joukkue kasaan. Teemme valinnat enimmäkseen päävalmentaja Kari Jalosen kanssa, mutta otamme muun valmennusryhmän tietenkin mukaan valintoihin, Jere kuvaili.

 

Neljän miehen eliitti

Suomesta ja Euroopasta on kasvanut toistaiseksi NHL:ään yksi toimitusjohtaja: Columbus Blue Jacketsin Jarmo Kekäläinen. Jere Lehtinen aloitti kiekkovaikuttajan työn lähes kymmenen vuotta vanhempana kuin Kekäläinen, mutta ainakin teoriassa hänessä on potentiaalia kehittyä jopa NHL-seuran johtotehtäviin. Jere on NHL:ssä erittäin arvostettu, mistä kertovat muun muassa kolme liigan parhaalle puolustavalle hyökkääjälle annettavan Frank J. Selke Trophyn voittoa. Vain Bob Gainey (4), Guy Carbonneau (3) ja Pavel Datsjuk (3) vetävät kyseisessä kategoriassa vertoja Lehtiselle.

Kyseisen eliittikastin tarkastelu tarjoaa mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä. Detroit Red Wingsissä pelaava Datsjuk on eräs nyky-NHL:n arvostetuimmista pelaajista. Hän on edustanut Lehtisen tavoin samaa seuraa koko NHL-uransa. Myös Bob Gainey pelasi koko NHL-uransa yhdessä seurassa, siirtyi valmentajaksi ja työskenteli kaikkiaan 17 vuotta Minnesota North Starsin, sitä seuranneen Dallas Starsin ja Montreal Canadiensin toimitusjohtajana. Guy Carbonneau tahkosi puolestaan 12 kautta Montreal Canadiensissa ja siirtyi St. Louisin kautta Dallas Starsiin, johon hänet hankki toimitusjohtaja Bob Gainey. Vuonna 2006 Gainey palkkasi jälleen Carbonneaun - tuolloin Montreal Canadiensin päävalmentajaksi.

 

Perhe muutti pestin takia

Jere ei halua leikitellä NHL-ajatuksella. Hän ei ole ajatellut kiekkojohtajan uraansa Leijonia pidemmälle. Jere, hänen vaimonsa Jaana, perheen 13-vuotiaat kaksostytöt Anna ja Sofia sekä 10-vuotias Joel-poika muuttivat Dallasista Espooseen Jeren manageripestin takia. He jättivät Pohjois-Amerikan, ainakin toistakseksi.

− Leijonat on seuraava steppini. Tämäkin pesti tuli vähän yllättäen, vaikka olen ollut maajoukkueen toiminnassa mukana. En viitsi mennä asioiden edelle. Katsotaan, miten tämä menee, Jere vastasi ajatukseen toisesta NHL-urasta.

Jeren NHL-ura pelaajana kesti peräti 14 kautta. Sen alkutahdit lyötiin kesällä 1992, kun Minnesota North Stars varasi hänen pelioikeutensa. Varaaja oli uransa ensimmäistä varaustilaisuutta toimitusjohtajana vetänyt Bob Gainey.

Voit lukea Jeren perheen kuulumisia 17. heinäkuuta ilmestyneestä Seiskasta!

Teksti:Paavo Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!