fbq
Uutiset
15.01.2020 16:02
Teksti | Kuvat: Mia Jussinniemi
Alaikäiset hankkivat huumeita netistä.
Lastensuojelulaitosten henkilökunta voimattomana! Alaikäiset hankkivat huumeita netistä – ”Laki estää nuorten tarkastamisen!”
Uutiset
15.01.2020 16:02
Teksti | Kuvat: Mia Jussinniemi

Keskusrikospoliisi tiedotti joulukuun alussa verkossa toimineen Silkkitie-verkkokaupan sulkemisesta.

Verkkokaupat mahdollistavat anonyymin huumekaupan, minkä takia myös alaikäiset pystyvät ostamaan huumeita ja myyjät pysyvät tuntemattomina.

Lue lisää: Poliisi sulki ”Silkkitien”! Alaikäiset saavat nettikaupasta helpommin huumeita kuin alkoholia!

Carita Huvinen, 46, on pyörittänyt työkseen lukuisia lastensuojelulaitoksia. Hän on halunnut keskittyä erityisesti nuoriin, joille ei ole löytynyt pysyvää paikkaa muualta.

Carita Huvinen näkee lasten ja nuorten päihteiden käytössä merkittävän muutoksen saatavuuden helpotuttua.
Carita Huvinen näkee lasten ja nuorten päihteiden käytössä merkittävän muutoksen saatavuuden helpotuttua.

Laki hidasteena

Alaikäisten huumekauppaan puuttumista vaikeuttaa osaltaan lastensuojelulaki, joka ei tällä hetkellä vastaa muuttuneen ajan tarpeita.

– Lastensuojelulaki voi tepsiä nuoriin, joilla on lievempiä ongelmia kuin nyt esiin nousseet. Tällaisenaan se ei anna mahdollisuutta turvata nuorten terveyttä ja jopa henkeä, vaikka se onkin lastensuojelun tehtävä, Carita kertoo.

Nuoret pystyvät tilaamaan huumeita toimitettavaksi lähimaastoon esimerkiksi kivien alle tai roskasäiliöihin, mistä he noutavat ne ulkona käydessään.

– Laki estää nuorten riisuttamisen ja tarkastamisen. Käytännössä paikalle pitäisi joka kerta ovesta tullessa kutsua poliisi tai viedä nuori terveyskeskukseen tarkastettavaksi. Vain niin voisimme estää heitä pitämästä huumeita hallussaan. Se ei tietenkään ole mahdollista.

Nuorilta löytyy sekä huumeita että niiden käyttövälineitä. Näillä on käytetty kovia suonensisäisiä...
Nuorilta löytyy sekä huumeita että niiden käyttövälineitä. Näillä on käytetty kovia suonensisäisiä...

 

Lue myös: Lastensuojelutyötä tekevä Carita Huvinen huolestui nuorista: ”8-vuotias näytti, miten huumeita pystyy tilaamaan!”

”Tekee mieli tappaa”

Kuten huumekaupassa yleensä, koskaan ei voi tietää, mitä hankittu aine todellisuudessa on.

– Usein nuoret eivät edes välitä siitä, mitä he suoniinsa ruiskuttavat. Toisinaan kyseessä ei ole huumeet lainkaan, vaan pussista on saattanut löytyä koivunlehtiä tai koiran matolääkettä, Carita kuvailee.

Lääkkeitä on tarjolla runsaasti.

– Epilepsiaan tarkoitetut lääkkeet maksavat muutaman euron, ja nuoret syövät niitä esimerkiksi 10–20 kappaletta kerralla. He kuvailevat, että niistä tulee sellainen olo, että tekee mieli tappaa joku, mutta eivät tiedä miksi.

...ja tällä piipulla taas on poltettu huumeita.
...ja tällä piipulla taas on poltettu huumeita.

 

Lue myös: Rikkaan suomalaisperheen poika, 17, perusti jättimäisen huumekaupan: Kadun kaksoiselämääni!

Hoitopaikat kiven alla

Kun alaikäiselle kehittyy päihteiden käytön myötä vakava, hoitoa vaativa riippuvuus, on edessä seuraava ongelma.

– Suomessa ei oikeastaan tunnisteta alaikäisiä päihderiippuvaisia, eikä heille ole tarjolla kuntoutusyksikköä, jossa hoidettaisiin vakavaa huumeriippuvuutta.

Tähän Carita haluaisi löytää ratkaisun.

– Olen ollut yhteydessä Valviraan ja aluehallintovirastoon, ja olen valmis vaikka itse perustamaan paikan, jossa alaikäiset voisivat saada huumekuntoutusta.

Asiaa on luvattu viedä eteenpäin ja selvittää, millaisia lupia ja mahdollisia lakimuutoksia asian järjestäminen vaatisi.