Hyppää pääsisältöön
Lappeenranta takakonttimurha

Lappeenrannan takakonttimurhan käsittelyssä erikoisia käänteitä: Uhrin lähipiirin ja lautamiehen väliltä paljastui yhteys – syytetty vaatii uutta oikeudenkäyntiä!

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi viime marraskuussa välituomion, jossa oikeus katsoi syytettyjen syyllistyneen muun muassa murhaan. Heidät passitettiin mielentilatutkimukseen.

– Itse teko on ollut niin poikkeuksellisen julma, että sen käsittely oikeudessa on ollut varmasti kaikille erityisen raskasta, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Pietilä kertoo.

Käräjäoikeuden välituomion mukaan syytetyt ovat toimineet erityisen julmalla tavalla ja pitkittäneet vuonna 1997 syntyneen uhrin kärsimyksiä. 

– Siitä ei päästä mihinkään, että tämä on poikkeuksellinen juttu. Yksi jännä piirre on myös se, että syytettyjen avustajat ovat vaihtuneet. Toisella syytetyllä on jo kolmas avustaja ja toisella toinen, Pietilä kertoo.

Myös syyttäjä on vaihtunut yhden kerran.

Lue lisää: Järkyttävät kuvat osoittavat Lappeenrannan takakonttimurhan raakuuden - murhasta syytetyt ajoivat syömään uhrin rahoilla ruumis takakontissa!

Valvontakamerat tallensivat auton palamisen Lauritsalan satamassa.
Valvontakamerat tallensivat auton palamisen Lauritsalan satamassa.

Koko prosessi uusiksi

Käräjäoikeuden välituomion jälkeen toisen syytetyn isä palkkasi ulkopuolisen tahon suorittamaan tutkimuksia uhrin perheen ja oikeuden lautamiehen välisistä suhteista.

Isä ei esittänyt perusteltua syytä sille, miksi hän ryhtyi selvittelemään suhteita vasta välituomion jälkeen. Kun tutkimukset valmistuivat tammikuussa, pojan asianajaja vetosi luottamuspulaan ja pyysi oikeutta vapauttamaan hänet puolustajan tehtävistä.

Lue lisää. Lappeenrannan takakonttimurhassa raa’asti surmatun parikymppisen miehen ystävät: ”Hän hyväksyi kaikki!”

Lappeenranta takakonttimurha
Syytetty mies vaati uutta oikeudenkäyntiä toisella kokoonpanolla sen jälkeen, kun oikeus totesi hänen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

Pojan seuraava asianajaja jätti oikeudelle kirjelmän tutkimuksista, joiden mukaan lautamies oli toiminut esteellisenä, koska ”yleisen tiedon mukaan lautamies perheineen ovat uhrin omaisten kanssa keskenään hyviä perhetuttuja”.

Syytetty vaati, että oikeudenkäynti tulisi aloittaa alusta kokonaan uudella kokoonpanolla.

Some-yhteys perusteena

Todisteeksi esteellisyydestä esitettiin kuvakaappauksia Facebookista. Lautamiehen vaimo oli vuosia aiemmin laulanut samassa kuorossa kuin uhrin lähiomainen ja lähettänyt sydänemojin kommentiksi päivitykseen, joka käsitteli uhrin kuolemaa.

– Terkkuja ja suukkoja Lauri Tähkälle, uhrin omainen puolestaan viestitti lautamiehen perheen illanviettoon liittyen.

Muuta viestintää perheiden välillä ei esitetty olleen. Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen ja katsoi, ettei perheiden välille ollut esitetty sellaista suhdetta, jonka olisi voinut katsoa aiheuttavan lautamiehelle esteellisyyden.

Lue lisää. Lappeenrannan takakonttimurhan karmivat taustat paljastuivat: Baari-ihastus päättyi verilöylyyn – ”plan b” oli koodi murhalle! ”Näin jätkiä käytetään hyväksi”

Lappeenranta takakonttimurha
Syytetty nainen kuljetettiin Hämeenlinnaan odottamaan tuomiota.

Tuomio perjantaina

Syytetyt ovat olleet mielentilatutkimuksissa, joiden tuloksia käsiteltiin toissa perjantaina Lappeenrannassa. Mielentilatutkimuksen perusteella mies on ollut tekohetkellä täydessä ymmärryksessä ja nainen alentuneesti syyntakeinen. Alentuneesti syyntakeisella tarkoitetaan esimerkiksi tilaa, jossa henkilön impulssikontrolli on päihteidenkäytön takia alentunut.

Mielentilatutkimuksesta saatujen tulosten jälkeen syyttäjä vaati edelleen syytetyille elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antaa tuomion huomenna, perjantaina. 

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.


Teksti:
Mia Jussinniemi
Kuvat:
Mia Jussinniemi & poliisi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!