fbq
Uutiset
30.10.2017 09:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan toimitus
Janina Frostell Kuubassa vuonna 2000.
Kuubassa ensi kertaa nakuna poseerannut Janina Fry muistelee ikimuistoista reissua: En ole huomannut ihmisten tuijotusta!
Uutiset
30.10.2017 09:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan toimitus

Tuoreimmasta Seiskasta (45/2017) löytyy kiintoisa kurkistus vuosituhannen alkuun. Arkistohelmiä-juttusarjassa muistellaan lehtemme legendaarista kuvausmatkaa Kuuban lämmössä aikansa kuumimman suomalaiskaunottaren, Janina Frostellin (nyk. Fry), kanssa.

– Muistan sen reissun hyvin! Janina, 43, huudahtaa nyt Seiskalle.

– Olihan se siihen aikaan – ja on varmaan vieläkin – eksoottista olla Kuubassa. Siellä tuntui, kuin aika olisi pysähtynyt 1950-luvulle. Oli mahtavaa nähdä ne rannat, Havannan karu kauneus... Se oli kyllä kaikkinensa vaikuttava kuvausreissu.

Sen satona Janinasta julkaistiin ensimmäinen julkinen alastonkuva. Rohkean mutta asiallisen aistikkaan otoksen räpsäisi maineikas ranskalaiskuvaaja Jean Yves Gougaud.

Lue myös: Muistatko? Janina Fryn uran ensimmäinen julkinen alastonkuva julkaistiin Seiskassa!

Janina Frostellin kuuluisa alastonkuva Kuubasta vuodelta 2000.

Seiskan paikan päältä raportoineen toimittaja Jari Peltomäen mukaan tuolloin 26-vuotias uhkea suomalaiskaunotar herätti ”runsaasti huomiota” paikallisväestössä. Janina itse ei moista muista.

– Mutta sen muistan, että paikalliset olivat hyvin korrekteja, vaikka heidän kanssaan tulikin tanssittua salsaa myöhään yöhön. Heille olen varmaan mennyt ihan kuubalaisesta, Janina nauraa nyt.

– Olen myös aina ollut vähän likinäköinen ja käytänkin nykyään paljon silmälaseja. En siis ehkä ole aina huomannut, vaikka joku olisi jäänytkin tuijottamaan.

Lue myös: Janinan ensimmäiset alastonkuvaukset pysäyttivät tähtitoimittajan Kuubassa – ”Muistan miettineeni, että juma****a!”

Janina Frostell poseerasi Seiskan kuvauksissa Kuubassa vuonna 2000.

Mielenkiintoisena kuriositeettina kerrottakoon, että kyseisellä Kuuban-reissulla Janinan meikkaajana toimi muuan Miisa Päällysaho. 1990-luvulla eurodancea esittänyt ja Miisa-taitelijanimeä käyttänyt laulaja-meikkaaja menehtyi vuonna 2016. Hän oli kuollessaan 46-vuotias.

– Muistan, miten erään kuvauspäivän jälkeen lähdimme Miisan kanssa vähän tuulettumaan, Janina kertaa 17 vuoden takaisia tapahtumia.

– Kävellessämme erästä havannalaista katua alas panimme merkille, että joka ikisessä ravintolassa soitti livenä salsabändi. Meillä oli silloin ihan hirveän hauska ilta, tanssimme hurjasti ja otimme paikallisten kanssa kunnolla ilon irti!

Havannan yö oli lempeä ja suloinen, mutta päiväsaikaan sattui pieni työtapaturma.

– Viimeisenä kuvauspäivänä astuin rannalla lasinsiruun. Muistan, miten haavaan kaadettiin rantabaarissa rommia ennen kuin hoipertelimme ensiapuun.

Janina Frostell poseerasi Seiskan kuvauksissa Kuubassa vuonna 2000.

Haaverista huolimatta Janina teki kuvauksissa ensiluokkaista työtä. Hän poseerasi väsymättä Gougaudin kameralle, joka rakasti porvoolaiskaunottaren kurvikasta vartaloa. Aikalaiskertomusten mukaan Janinan uhkea povi pisti bikinien kestävyyden koetukselle.

– En tiedä, olenko kiltti vai paha tyttö. Joskus suorastaan yllätän itseni… Osaan olla tarvittaessa hyvinkin syntinen! Janina myhäili tuolloin Peltomäen nauhuriin.

Miltä tuo kommentti kuulostaa nyt?

– Ai kauhee! Olenko todella sanonut noin? Kuulostaapa naiivilta. Aikamoisia sananvalintoja, oikein särähtää korvaan! Janina päivittelee.

– Noh, en ole kyllä koskaan ollut mikään hissukka. Sitä on vain tehnyt duunit duunina.

Janina Frostell poseerasi Seiskan kuvauksissa Kuubassa vuonna 2000.

Suomessa ei tainnut ilmestyä vuosituhannen alussa yhtäkään lehteä, jossa koko kansan palvomaa Janinaa ei olisi mainittu.

Millaista oli olla aikansa ylivoimainen seksipommi?

– Julkisuus toi mukanaan kaikkea, niin hyvässä kuin pahassa. Mitään en silti kadu ja on ihanaa, että on värikäs historia jota muistella.

Janina Fry on nykyään onnellisesti naimisissa ja kahden kouluikäisen lapsen äiti. Päätyökseen hän suunnittelee vaatteita, joille avasi hiljattain verkkokaupankin.

– Satunnaisesti suunnittelen iltapukujakin, hyväntuulinen Janina kertoo.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »