Katso kuvat!

Kuka huolisi meidät? Suomessa on jo yli 20 000 hylättyä kissaa – hellyttävät kuvat löytökissatalosta!

Uutiset | 28.10.2018 12:44

Hyvinkään Eläinsuojeluyhdistys ry perustettiin 61 vuotta sitten. Kaupunki on antanut yhdistyksen käyttöön ison, Kytäjällä sijaitsevan omakotitalon tontteineen. Sinne tuodaan tai haetaan noin 200 löytökissaa vuodessa. Koirilla on omat tilansa naapurikaupungissa Riihimäellä.

Osa karvatassuista löytää tiensä takaisin omaan kotiinsa, mutta osalle on etsittävä uudet kodit. Yksi hellyttävistä asukeista on odottanut jo vuoden päivät pääsyä rakastavaan perheeseen.

– Villeinkin kissa oppii luonnostaan sisäsiistiksi ja hakeutuu hiekkalaatikolle. Jos kissa pissailee muualle, sillä on joko virtsatientulehdus tai stressi. Jotkut ihmiset ovat palauttamassa meiltä hakemaansa kissaa takaisin, koska se ei ole sisäsiisti. Usein käynti eläinlääkärissä riittäisi selvittämään ongelman, vuodesta 2011 lähtien kissoja hoivannut Sini Hietanen valistaa.

Rollolla on nykyisin kissan päivät, kun se saa kaksi ateriaa päivässä ja ympärillä on ihmispalvelijoita jakamassa hoivaa ja rakkautta.
Rollolla on nykyisin kissan päivät, kun se saa kaksi ateriaa päivässä ja ympärillä on ihmispalvelijoita jakamassa hoivaa ja rakkautta.

 

Lue myös: Erikoinen työ: Kaupungin kissavastaava ruokkii kulkukissoja!

Populaatiokissat sairaita

Sinillä on päivävuoroissa kaverinaan Jutta Hernesaho-Malin.

– Työmme ei ole pelkästään hoivata kissoja täällä, vaan käymme tekemässä pelastusoperaatioita eli loukuttamassa villiintyneitä kissoja pihapiirien läheisyydessä ja metsissä, Sini kertoo.

Sini ja Jutta toivoisivatkin, että lokakuun alussa alkanut #MIAUtoo-kampanja avaisi ihmisten silmät näkemään yhden löytökissan sijasta myös kissapopulaatiot, jotka ovat peräisin leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Populaatiot ovat kasvaneet räjähdysmaisesti viime vuosina.

Puolivillien populaatioiden kissat ovat sisäsiittoisia, huonokuntoisia, täynnä loisia ja kärsivät maamme kylmistä talvista. Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen arvion mukaan heitteille jätettyjä kissoja on jopa 20 000.

Jutta hoivaa eristyksissä olevia populaatiokissojen pentuja, joilla osalla on silmäklamydia. – Taudista voi parantua täysin, eikä se tartu ihmisiin.
Jutta hoivaa eristyksissä olevia populaatiokissojen pentuja, joilla osalla on silmäklamydia. – Taudista voi parantua täysin, eikä se tartu ihmisiin.

 

Lue myös: Perhe adoptoi kissareppanan, jota kukaan ei halunnut: nyt sillä on veli – video!

Lahjoitukset elintärkeitä

Sinin, Jutan ja heidän kollegoidensa hoivissa on nyt 40 kisua, joista jokaisesta on kasvanut tai kasvamassa hieno ja hyvätapainen lemmikki. Jokaisella on toki oma persoonansa. Yksi sopeutuu isoonkin eläinlaumaan tai lapsiperheeseen, toinen haluaa elellä hiljaksiin emäntänsä helmoissa ilman turhaa meteliä.

– Jokainen näistä kissoista on leikattu, madotettu ja lääkitty. Yhden kissan hoitoon kuluu ainakin 300 euroa, joten voittoa emme saa, kun pyydämme esimerkiksi kissanpennusta 150 euroa.

Kaikki Suomen eläinsuojeluyhdistykset ottavat sekä raha- että tavaralahjoituksia vastaan. Ruoan lisäksi kissanhiekalla, lakanoilla ja peitoilla on kysyntää.

– Toimintamme perustuu vapaaehtoistyöhön ja yksityisiltä ihmisiltä sekä yrityksiltä saamiimme lahjoituksiin. Lisäksi pidämme täällä myyjäisiä ja kirppistä. Iso osa tuloista tulee Kissanystävän ajantieto -kalenteristamme, Sini kertoo.

– Me hodiamme aamuvuorot, ja iltaan tulee kaksi muuta. Öisin kissat ovat keskenään, Sini kertoo.
– Me hodiamme aamuvuorot, ja iltaan tulee kaksi muuta. Öisin kissat ovat keskenään, Sini kertoo.

 

Lue myös: Viron kaduilta löydetty Rambo-kissa löysi Suomesta uuden kodin – katukatista mainosmirriksi!

Seiska houkutteli Iloa elämään -tempaukseen eläinruuista tutun Biofarmin, joka lahjoitti loppuvuoden kuivamuonat Hyvinkään alueen löytökissoille. Yritys innostui pakkaamaan mukaan myös leluja ja vitamiineja.

– Kiitos valtavasti sekä sinne Seiskan toimitukseen että Biofarmin väelle. Näillä selviämme taatusti joulunkin yli, hoitajat kiittelivät.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Anne Pennanen ja Hyvinkään eläinsuojeluyhdistys
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!