Edesmennyt mediapersoona, valtiotieteen maisteri Timo T. A. Mikkonen antoi vaimolleen Nina Mikkoselle, 55, aikoinaan lempinimen Ninami.
– Tein kuulemma niin naminami-ruokaa, että sain tällaisen lempinimen, Nina naurahtaa.
Nina on vannoutunut kotiruuan ystävä. Aikaisemmassa kodissaan Myrskylässä Mikkosilla oli usein tapana kestitä ystäviä.
Nykyään Nina kokkaa pääosin pojilleen Mikaelille ja Matiakselle.
– Terveellistä ja edullista kotiruokaa, sehän on nyt muodikastakin, kun ihmisillä ei ole varaa kokkailla mitään hanhenmaksapalleroita.

Vältän punaista lihaa
Edulliset ruuat Nina metsästää tarjouslehtisistä ja käymällä kaupassa ilta-aikaan.
– Aina ei jaksa itse keksiä ruokia, ja tulee päiviä, ettei vaan päässä sytytä. Mainoksista saa myös ruokavinkkejä.
Illalla yhdeksän jälkeen kaupoista saa Ninan mukaan usein elintarvikkeita 60 prosentin alennuksella.
– Kun monilla talous on nyt enemmän tai vähemmän tiukilla, lehtitarjouksia kannattaa käyttää hyödyksi.
– Säästän punaisessa lihassa, sillä ulko- ja sisäpaisti sekä sisäfilee ovat kalliita. Punaisesta lihasta en enää itse niin välitä, mutta pojat haluavat syödä sitä toisinaan.

Kotiruuan ammattilainen
Ninan mukaan pienellä lisätvistillä perusarkiruuasta saadaan ravintolatason annos.
– En ole ruuanlaiton ammattilainen, mutta jonkinlainen kotiruuan ammattilainen ehkä.
Nina tekee isompia annoksia kerralla, sillä kasvavat nuoret miehet kotona syövät paljon.
– Jos teen keittoruuan, siitä riittää sitten seuraavallekin päivälle. Keittoihin tulee parempi maku isommasta satsista ja vain paranee lämmittäessä.
Lue myös: Vaikeassa tilanteessa elävä Nina Mikkonen: Masennus kurkkii olkapäilläni!
Nyt Nina jakaa Seiskan lukijoille kolme eri ateriakokonaisuutta.
– Halusin tehdä ihan tavallista kotiruokaa, sillä se on mielestäni parasta.
– Ehkä ihmiset kiinnostuvat ruuanlaitosta nyt eri tavalla. Aloittelevakin kokki pystyy näihin ruokiin. Yhden annnoksen hinta ei ole paha.
Bataattimuhennos
3 bataattia
5–7 viherpippuria
100 g vuohenjuustoa
1/2 tl suolaa
Kuori ja pilko bataatit kuutioiksi. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Kun bataatit ovat kypsiä, ota keitinvesi talteen. Murusta vuohenjuusto kattilaan bataatin joukkoon. Lisää murskatut viherpippurit joukkoon. Lisää lopuksi puoli desilitraa keitinvettä ja sekoita tasaiseksi muusiksi sähkövatkaimella.
VINKKI: Mikäli et pidä vuohenjuuston mausta, voit korvata sen esimerkiksi kahdella ruokalusikallisella rahkaa.
Paistettu kirjolohi
500 g kirjolohta
suolaa
Leikkaa kirjolohesta neljä (125 g) palaa. Kuumenna teflonpannu melko kuumaksi. Ripottele suolaa tasaisesti kuivalle, kuumalle pannulle ja aseta kirjolohipalat nahkapuoli ylöspäin. Paista kummaltakin puolelta noin 5 minuuttia. Sammuta levy, laita pannun päälle kansi ja anna lohen olla kannen alla muutama minuutti. Tarjoile bataattimuhennoksen ja kesäkurpitsaviipaleiden sekä värillisen kukkakaalin kera.
Parmesaani-leivitetty kesäkurpitsa
1 kesäkurpitsa
1–2 raakaa kananmunaa
parmesaanijuustoraastetta
Pese kesäkurpitsa, kuivaa ja viipaloi se noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Riko kananmunat, ja sekoita niin, että keltuaiset menevät rikki. Ripota noin 1 1/2 dl parmesaania tasaisesti lautaselle. Kasta kesäkurpitsat munaseoksessa, kääntele parmesaanissa ja paista pannulla tilkassa öljyä, kunnes niissä on kaunis väri. Tarjoile lisukkeena esimerkiksi paistetun lohen kanssa.
Tonnikalasalaatti
2 purkkia tonnikalaa öljyssä
puolikas kurkku
4 tomaattia
1 hapahko keskikokoinen omena
4 keitettyä kananmunaa
puolikas purjosipuli (vain valkoinen osa)
1 1/2 tl sitruunapippuria
Laita kananmunat veteen, ja keitä niitä noin 8 minuuttia, minkä jälkeen jäähdytä ne kylmässä vedessä. Pese kurkku, omena, tomaatit ja huuhtele purjosipuli. Pilko kurkku, omena ja tomaatit samansuuruisiksi paloiksi, ja laita ne salaattikulhoon. Halkaise ja pilko puolikas purjo. Jätä osa purjoista koristeluun, ja laita loput salaattitarpeitten sekaan. Ripottele sitruunapippuri salaattiin ja sekoita. Valuta tonnikalasta liiallinen öljy pois ja lisää salaattiin. Kuori kananmunat ja viipaloi lohkoksi. Aseta munalohkot salaatin päälle esim. ympyrän muotoon. Ripottele jäljelle jääneet purjot salaatin päälle. Tarjoile patongin tai focaccian kanssa.
Kanakeitto
2 l vettä
2–3 rkl ruokaöljyä paistamiseen
400 g maustamattomia kananfilee- suikaleita
keskikokoinen keltasipuli
2 tl currya
2 annosta Knorr Fond du Chef -kanafondia
2 dl kuohukermaa tai 2,5 dl kaura- kasvirasvavalmistetta
pussi herne-maissi-paprika-sekoitusta
2 dl rakettispagettia
1/2–0,75 dl hunajaa
Kaada vesi kattilaan, ja laita liedelle lämpiämään. Pilko sipuli kuutioiksi. Paista kananfileesuikaleet niin, että neste haihtuu ja ne saavat kauniin värin. Kaada kanat veden joukkoon. Kuullota sipulikuutioita öljyssä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää curry joukkoon, ja paista vielä muutama minuutti niin, etteivät sipulit pala eikä curryn maku puhkea. Kaada seos kattilaan. Lisää pannulle tilkka vettä, anna veden kiehahtaa ja lisää vesitilkka kattilaan – näin saat kaikki maut talteen. Lisää fondiannokset ja sekoita. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 15 min. Lisää raketti- spagetti ja anna porista noin viisi minuuttia. Lisää herne-maissi-paprika-pussi sekä hunaja ja sekoita. Anna lämmetä hetken, että pakastevihannekset sulavat. Lisää lopuksi kerma, sekoita ja tarjoile patongin tai focaccian kera.
