Uutiset

Kokemusasiantuntija Eetu, 21, kertoo miten somessa kiusataan: Väitettiin jopa pikkutyttöjen vikittelijäksi!

25.08.2020 10:04

Turenkilainen Eetu Heikka, 21, ei ekaluokkalaisena oppinut lukemaan yhtä nopeasti kuin muut. Poika joutui tuplaamaan ensimmäisen kouluvuotensa.

– Siitä alkoi kiusaamiseni. Jäin kaveriporukan ulkopuolelle, ja koin olevani kaikkia muita huonompi.

Puolustajiakin syrjittiin

Kaikki välitunnit Eetu vietti yksin, sillä jos joku kaveerasi hänen kanssaan tai yritti puolustaa, häntäkin alettiin kiusata. Koulun pihalla oli nurkkausalue, jossa Eetu seisoskeli ainoana seuranaan kännykkä. Joskus kiusaaminen oli fyysistäkin, mutta pääsääntöisesti se oli sanallista.

– Sanoilla on valtava voima. Muutamalla sanalla voi saada toisen ihmisen täysin rikki ja itsetunnon pirstaleiksi, Eetu tietää.

Hän kertoi kiusaamisesta vanhemmilleen vasta kahdeksannella luokalla. Vanhempien yhteydenotto luokanvalvojaan muutti kiusaamisen selän takana ilkeilyksi.

– Häpesin kiusaamista, eikä siitä ollut helppo puhua. Vanhempani saivat tietää asiasta, kun olin ilmoittanut haluavani vaihtaa koulua. 

Pleikka

Eetu on mestari pelaamaan pleikkaa. 

Someahdistelu alkoi

Peruskoulun viimeinen luokka oli helpompi, sillä nimittelyä ei tarvinnut kuunnella koulun käytävillä. Sen sijaan kiusaaminen siirtyi someen. Tekstiviestin merkkiääni sai aikaan aina huonon olon. Eetu tiesi, että puhelimessa odotti vain kiusaamis- ja haukkumisviestejä.

– Keräilin voimia joskus tuntejakin katsoakseni, mitä olin saanut.

Yläasteella Eetu loi monen ikätoverinsa tavoin profiilin somesivusto Askfm:iin, ja alkoi saada sinnekin uhkailu- ja haukkumisviestejä. Nettikiusaaminen oli päivittäistä. Illat ja viikonloput olivat pahimpia.

– YouTubeen tekemiäni videoita katsottiin koulun käytävillä ja niille naurettiin. Niitä haukuttiin, koska minä olin niiden tekijä. Videoissa ei ollut mitään vikaa.

Eetusta levitettiin niin ilkeitä juoruja, ettei hän käsitä niitä vieläkään.

– Eniten loukkasi se, että minun väitettiin vikitelleen pikkutyttöjä. Kaverit varoittelivat muita, ettei minuun kannattanut edes tutustua, koska olen mielisairas. Pelkäsin ihmisten katseita, ja sosiaaliset taitoni kehittyivät huonosti.

Eetu Heikka

Eetu kouluaikoina.

Eetun on yhä vaikea luottaa ihmisiin.

– Kyllä kiusaaminen jäljet jätti, vaikka nykyään minulla onkin aivan toisenlainen elämä ja paljon kavereita.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!