Marja Lankonen

Kokematon lääkäri tuhosi Marjan silmät – Seiskan tarjoama apu tuo iloa elämään: ”Nyt kotini pysyy puhtaana!”

27.05.2020 13:16

Marja Lankonen, 54, on ollut liki puolet elämästään lähes täysin sokea.

Marja syntyi tervein silmin, mutta sairastui kolmevuotiaana diabetekseen ja joutui käymään vuosittain silmälääkärin kontrollissa.

Aikuisiällä vasemmasta silmästä löydettiin hiekanmurun kokoinen muutos.

– Laserleikkaukset olivat tuolloin vielä uusi juttu, ja minulle sattui niiden kanssa kokematon lääkäri. Tarkoitus oli laseroida varmuuden vuoksi molemmat silmät, ettei silmänpohjiin tulisi enempää muutoksia, Marja kertoo.

Lue myös: ”Huusin kuin teuraseläin!” Lohjalainen Marja sokeutui hoitovirheen takia – ”Sattui kokematon lääkäri!”

Myrkkyä silmään

Leikkausten jälkeen Marja näki kaiken harmaana. Hänen mukaansa silmät operoitiin melkein sata kertaa neljän kuukauden aikana.

Uudessa leikkauksessa silmänpohjaan pääsi myrkyllisiä aineita.

– Silmääni nousi niin kova paine, että silmä melkein sykki ulos kuopastaan! Kivut olivat sen mukaiset, ja se oli silmäni lopullinen tuho.

Lue myös: Silmäpohjaan myrkkyä! Leikkauskierre teki lohjalaisesta Marjasta sokean: ”Silmä sykki ulos kuopastaan!”

– Käytän ulkoillessani vain harvoin valkoista keppiä. Minulla on yleensä aina joku mukana, jos lähden kotoa. Ystäväni ovat opetelleet insuliinipumpun käytön, koska en itse näe sen lukuja.
– Käytän ulkoillessani vain harvoin valkoista keppiä. Minulla on yleensä aina joku mukana, jos lähden kotoa. Ystäväni ovat opetelleet insuliinipumpun käytön, koska en itse näe sen lukuja.

Ei katkeruutta

Leikkauksen jälkeen kolmekymppinen Marja ei nähnyt oikealla silmällään enää mitään. Leikkaamattomalla silmällä hän näkee vain hahmoja.

Silmien tuhoutumiseen johtaneita hoitovirheitä ei Marjan mukaan kuitenkaan koskaan tutkittu.

– En edes yrittänyt selvittää asiaa tai vaatinut korvauksia. Minulla ei ollut siihen yksinkertaisesti voimia, hän myöntää.

Hoitovirheet eivät ole kuitenkaan katkeroittaneet työkyvyttömyyseläkkeellä olevaa Marjaa.

– Ajattelin, että pitkän oikeustaistelun päätteeksi olisin voinut saada parin tonnin korvaukset, mutta ei se ole sen arvoista.

– Elämässä on mentävä eteenpäin eikä katkeroiduttava, vaikka ikäviäkin asioita tapahtuu. Keskityn mieluummin niihin asioihin, jotka tuottavat iloa.

Imuri toi helpotusta

Seiska päätti ilahduttaa kovia kokenutta naista. Marjalla ei ollut ollut yli vuoteen imuria, ja rahat ovat muutenkin tiukoilla. Seiskan reportteri toikin hänelle tuliterän imurin ja pari kassillista ruokaa.

– Ihanaa! Tällainen apu helpottaa elämääni todella paljon. Kiitos, Seiska! Marja iloitsee.

Marjan elämää helpottaa tehokas imuri, josta hän ehti haaveilla vuoden päivät. – Nyt puhtaanapito on helpompaa! Sitä tarvitaan, kun taloudessa on kissakin.
Marjan elämää helpottaa tehokas imuri, josta hän ehti haaveilla vuoden päivät. – Nyt puhtaanapito on helpompaa! Sitä tarvitaan, kun taloudessa on kissakin.

 

Ennen uutta imuria Marja piti huolta kodistaan rikkalapiolla ja harjalla.

– Huomasin, ettei koti tullut siistiksi, vaan pölyt vain lentelivät ympäriinsä. Nyt kotini pysyy puhtaana!

Yli 20 vuoden aikana Marja on oppinut myös elämään näkövammansa kanssa.

– Olen huomannut, ettei näkökyky olekaan kaikki kaikessa. Muut aistini ovat herkistyneet korvaamaan silmien puutteita. Nautin elämästä kuunnellen radiota ja viettäen aikaa ystävien kansa.

Seiska tuo iloa elämään! Autamme nyt lukijoitamme joka kuukausi. Tunnetko jonkun, joka on avun tarpeessa? Auta läheistäsi ja ilmoita hänestä meille!

Teksti: Carmen Heikkilä
Kuvat: Pasi Murto

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!