fbq
Uutiset
02.09.2016 12:02
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus
Kohusaarnaaja Pirkko Jalovaaralle syytteet rahankeräysrikoksista: kyse sadoista tuhansista euroista!
Kohusaarnaaja Pirkko Jalovaaralle syytteet rahankeräysrikoksista: kyse sadoista tuhansista euroista!
Uutiset
02.09.2016 12:02
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus

Helsingin syyttäjänvirasto on nostanut syytteet maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaralle rahankeräysrikoksesta. ”Ihmeparantajana” esiintyvän Jalovaaran lisäksi syytettynä on Rukoystävät ry:n toinen johtohenkilö. Asiaa käsitellään oikeudessa ensi vuoden alussa.

Kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapalan syytteen mukaan yhdistys on käyttänyt keräämiään varoja rahankeräysluvan vastaisesti. Varoja on päätynyt syytteen perusteella esimerkiksi Jalovaaran palkkoihin ja järjestystoiminnan muihin kuluihin. Rahankeräysluvan kohteina oleville puutteenalaisille rahoja on päätynyt vähän.

– Rahankeräysluvalla on kerätty useita satoja tuhansia euroja, joista lupaehtojen mukaiseen toimintaan on mennyt kymmeniä tuhansia euroja, kihlakunnansyyttäjä kiteyttää.

 

”Ei kyse anastuksesta”

Syyttäjä huomauttaa, että syyteharkinnan lopputulos on merkittävästi lievempi kuin se, mistä poliisi lähti aluksi liikkeelle.

– Kun aloitimme esitutkintayhteistyön poliisin kanssa, puhuttiin vielä törkeästä petoksesta. Kun asiaa käytiin enemmän läpi, huomattiin, etteivät kaikki ihmiset kokeneet tulleensa petetyksi. Kerrottiin, että toimintaa olisi tuettu joka tapauksessa. Pitää ymmärtää, ettei tässä ole kyse anastusrikoksesta niin kuin moni tuntuu luulevan, Tapala muistuttaa.

Syyttäjän mukaan Jalovaara on saanut palkkaa yhdistyksen lisäksi myös sen läheisyhtiöltä. Jalovaara omistaa osan Rukous-Kustannus Oy:stä, joka tuottaa materiaalia maallikkosaarnaajan toimintaan.

– Läheisyhtiöitä ei olisi tarvittu, jos asiassa ei olisi toimittu vilpillisesti. Yhdistyksellä oli kuitenkin muutakin tuloa, jota ei ollut korvamerkitty niin kuin rahankeräysluvan alaisia tuloja. Se teki asian selvittämisestä varsin monimutkaista.

 

Kolehdeista jättitulot

Syyteharkinnassa päädyttiin myös siihen, että Rukousystävät ry:n saamat kolehtitulot eivät kuulut rahankeräysluvan piiriin.

– Kun asiaa alettiin tutkia, oli epäselvää, kuuluvatko kolehtitulot kokonaisuuteen. Näitä varoja on siis voinut käyttää järjestystoiminnan kuluihin. Kolehtivaroja on kerätty noin 100 000 euroa vuodessa, Tapala arvioi.

 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »