Uutiset

Klovnihysteria kiinnostaa jo poliisiakin: Uhri voi puolustautua vakavastikin hätävarjelun nimissä!

28.10.2016 14:02
Maailmalla huomiota herättänyt klovni-ilmiö rantautui viime viikolla toden teolla Suomeen. Pelleksi pukeutuneita säikyttelijöitä on tavattu ainakin Espoossa, Helsingissä, Tuusulassa, Järvenpäässä, Oulussa, Turussa ja Rovaniemellä. 
Maanantaihin (24.10.) mennessä poliisi on saanut kiinni ainoastaan yhden pelleryhmän Espoon Tapiolassa. Kahdelle 15-vuotiaalle pojalle annettiin sakot järjestysrikkomuksesta ja asiasta ilmoitettiin vanhemmille.
 

Aseita mukana

Tähän mennessä Suomessa ei ole uutisoitu, että pelleily olisi eskaloitunut suoranaiseksi väkivallaksi. Huolestuttavan ilmiöstä tekee kuitenkin se, että osa klovneista kantaa mukanaan esimerkiksi veitsiä ja pesäpallomailoja. Aseen käyttäminen pelottelussa muuttaa harmittomalta vaikuttaneen toiminnan laittomaksi uhkaukseksi.
 
Tuusulassa kerrotaan tapauksesta, jossa Vaunukankaan koululle oli tullut pitkä pakettiauto, josta oli laskeutunut noin kymmenen pellenaamareilla varustautunutta henkilöä. Paikalla olleet lapset juoksivat karkuun kävelytietä pitkin, ja alikulkutunnelissa vastassa oli ollut naamioitunut pelle moottorisahan kanssa.
 
– Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä käyttäytymisellä yleisillä paikoilla on lailla kielletty, rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

 

Poliisi voimaton

Poliisi vaikuttaa toistaiseksi varsin voimattomalta ilmiön edessä. Poliisi muistuttaa, että myös pelottelijalle itselleen voi käydä hassusti. 
 
– Ihmisten pelottelu naamioituneena ei ole järkevää myöskään siksi, että joku saattaa hätävarjeluna lyödä naamioitunutta pelottelijaa tai tehdä jotain muuta vakavampaa hätävarjelun nimissä. On siis aika lopettaa tällainen pelleily, ennen kuin se kunnolla alkaakaan, Sandberg toteaa.
 
Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!