Kirjapaljastus: Riitta Uosukainen joutui perumaan lupauksensa Topi-miehensä takia – ”Minussa kiehui!”

Uutiset | 16.10.2020 08:28

Valtioneuvos, eduskunnan entinen puhemies Riitta Uosukainen, 78, kertoo uutuuskirjassaan Yhdessä – Intohimosuhteesta hoivasuhteeseen (Tammi) aviomiehensä Toivo ”Topi” Uosukaisen, 79, Alzheimerin taudista ja elämästään muistisairaan puolison omaishoitajana. Topin muistisairaus todettiin neljä vuotta sitten huhtikuussa.

Lue myös: Riitta Uosukainen avautuu uutuuskirjassa Topi-miehensä sairaudesta: Sininen katse muuttui poissaolevaksi

Riitta kirjoitti jo toisen kirjan, jonka suorasukaisuus on hätkähdyttävääkin.
Riitta kirjoitti jo toisen kirjan, jonka suorasukaisuus on hätkähdyttävääkin.

Elämä muuttunut

Viime helmikuussa Riitta oli lupautunut puhumaan Vanhustyö 2020 -tapahtumassa. Topikin odotti tapahtumaa innolla. Yllättäen, taksin jo odottaessa pihalla, Topi kieltäytyikin lähtemästä.

Topin kertakaikkinen kieltäytyminen lähtemästä tyrmäsi minut. Onneksi asiaa hoiti viisas, pätevä ihminen, joka oli pahoillaan, mutta suhtautui ymmärtävästi. Minussa kiehui, sillä olen aina pitänyt sanani ja lupaukseni, Riitta muistelee.

Valtioneuvos kuvailee, että ennen diagnoosia heidän elämänsä oli hyvin erilaista.

Meillä oli yhdessä hilpeää ja hauskaa, mutkatonta ja kiihkeääkin vuodesta 1962, ja eräin hetkin se jatkuu. Imatrallakin katkesi sängynjalka, joka korvattiin neljällä Otavan Suurella Ensyklopedialla.

Riitta ja Topi tapasivat jo kouluaikoinaan. He ovat olleet naimisissa yli 50 vuotta.
Riitta ja Topi tapasivat jo kouluaikoinaan. He ovat olleet naimisissa yli 50 vuotta.

Kaikki kanavat auki

Riitan vuonna 1996 julkaisema kirja Liehuva Liekinvarsi (WSOY) aiheutti Suomessa aikanaan melkoisen kohun. Eduskunnan silloinen puhemies kirjoitti kirjassa aviomiehelleen kirjeen, jossa kuvaili pariskunnan rakkauselämää varsin suorasukaisesti.

Kiitoksia ihanasta viikonlopusta, runsaasta ja hyvästä rakastamisesta, rakastelemisesta. Meillä oli yhdessä upeaa. Vesisänky on suurenmoinen; se ei natise – ja sitä naimisen loisketta.

Miten moneen esiintymiseen ja puheen pitoon ja kokoukseen olen kiitänyt Sinulta maistuen ja siksi sädehtien. Kaikki kanavat auki!

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Seiskan arkisto ja Tammi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!