Hyppää pääsisältöön
Kimmo Elomaa arkistokuvassa

Kimmo Elomaalle 6 kk ehdollista - Oikeus ei uskonut väitteitä talokaupasta Ghanassa tai Kiken palkintorahoista 1980-luvulta!

Perjantaina 24.5 Varsinais-Suomen käräjäoikeus luki liikemies Kimmo Elomaalle, 66, tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lisäksi Elomaa sai tuomion ampuma aserikoksesta, sillä hänen hallustaan löytyi luvaton käsiase ja patruunoita. 

Rahaa Sveitsistä Ghanaan 

Kyse on ulosotossa varattomaksi todetun Kimmo Elomaan veloista. Oikeuden mukaan hän on siirtänyt rahavaroja runsaat 63 000 euroa oikeudettomasti itselleen, vaikka valtio oli yrittänyt periä häneltä saataviaan vuoden 2003 Turun hovioikeudessa annetun tuomion perusteella. 

Kaikkiaan Elomaa oli nostanut vuosina 2015-2017 ghanalaisesta pankista vajaat 150 000 euroa. 

Elomaa kertoi esitutkinnassa ja oikeudessa, että Ghanaan talletetut varat olivat peräisin hänen vaimonsa Ritva "Kike" Elomaan kehonrakennuskilpailuvoitoista 1980-luvulta, ja ne siirrettiin aikanaan Ghanaan sveitsiläiseltä tililtä

Kun sveitsiläinen pankki sai tietää Ritva Elomaan ammatin ja kun Suomi meni mukaan EMU:n rahoja ei enää saanut pitää pankissa, minkä vuoksi ne on siirretty Ghanaan. Kimmo Elomaan mukaan ”mikään maa ei ottanut vastaan” rahoja Sveitsin pankista. Ainoa minkä hän on keksinyt oli lähettää rahat Accraan.

Kimmo ja Kike Elomaa Linnan juhlissa vuonna 2017

Kimmo ja Kike Elomaa Linnan juhlissa vuonna 2017

Rahaa katosi

Elomaan mukaan hänellä oli vakaa aikomus hankkia talo Ghanasta, ja perustaa maahan tuonti- ja vientiyritys. Käteisenä nosteut varat kuluivat suunnitelmien toteutukseen, mutta monimutkaisten tapahtumaketjujen seurauksena rahaa katosi.

Oikeudelle esitetyt talletustodistukset osoittivat, että Elomaa oli tallettanut loppuvuonna 2014 400 000 euroa Ghanaan.

Koska Kimmo Elomaa on varaton ja ulosoton asiakas, hän kertoi, että hänen vaimonsa jätti hänelle käteisvaroja Maskun kotitalouden juokseviin menoihin. 

Elomaan mukaan poliisin kotietsinnässä Maskusta löytämät 11 000 euroa olivat juuri näitä talousrahoja. Setelit olivat kylpytakin taskussa. Kotietsinnässä löytyi myös luvaton käsiase.

Epäuskottavaa

Oikeus ei uskonut Kimmo Elomaan monipuolista selitystä rahojen siirtämisestä ja päätymisestä epämääräiseen talokauppaan ja yrityksen perustamiseen. 

Lisäksi oikeuden mukaan ei ole uskottavaa, että Ritva "Kike" Elomaa olisi suhtaunut Sveitsissä makaaviin talletuksiinsa niin välinpitämättömästi kuin
syytetyn kertomus antoi ymmärtää. 

Käräjäoikeus pitää Kimmo Elomaan kertomusta perin hämmentävänä siltä osin, että hänen vaimonsa olisi jättänyt hänelle rahaa ”jonnekin”, josta hän sen sitten löytää ottaen huomioon, että hänen vaimonsa on  Kimmo Elomaan mukaan nostanut rahaa omalta tililtään yhteisen talon kustannusten kattamiseen. 

Varattomalle ihmiselle, jonka on tehtävä on hoitaa talouteen liittyvät kustannukset, ei jätetä rahaa milloin minnekin ”löydettäväksi”. Yleisen elämänkokemuksen vastaista on myös pitää talousrahoja aamutakin taskussa.

Mikäli Kimmo Elomaan kertomus tapahtumien kulusta pitäisi paikkaansa Ritva Elomaa ei olisi kiinnostunut omista rahoista, jotka hän on joskus 80-luvulla urheillessaan voittanut. 

Epäuskottavaa on myös se, että Kimmo Elomaalla olisi jotakin yritystoimintaa mihin hän säännöllisesti väliajoin lähettää á 10.000 euroa tuntemattomien ihmisten välityksellä. 

Epäuskottavaa on myös se, että Ritva Elomaa haluaisi omalla rahallaan rakentaa talon Ghanaan missä hän ei Kimmo Elomaan mukaan ole koskaan käynyt.

Esitetyn selvityksen perusteella käräjäoikeudelle ei jää pienintäkään epäilystä siitä etteikö Kimmo Elomaa olisi syyllistynyt syytteessä mainittuun tekoon.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi Elomaa velvoitetaan suorittamaan valtiolle yhteensä noin 63 000 euron korvaukset.
Kylpytakin taskusta löytyneet 11 000 euroa kuin myös luvaton ase on takavarikoitu.

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Pauli Poutanen
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!