Hyppää pääsisältöön
Levin hiihtohissit

Keskusrikospoliisi tutki Levin hiihtokeskuksen taustasotkut – hissijuttu syyteharkintaan: Antti Rinnekin hääri taustalla!

Keskusrikospoliisi tiedotti viime viikolla, että valtaosa niin kutsun Levin hissijutun asioista on siirretty syyteharkintaan. Monisyisessä rikostutkinnassa on ollut neljä eri osaa, joissa on epäiltynä muun muassa yli 30 Kittilän kuntapäättäjää. Esitutkintamateriaalia on kertynyt tuhansia sivuja.

Tutkinta alkoi, kun Oy Levi Ski Resort LTD ja sen suurimmat omistajat epäilivät väärinkäytöksiä yhtiön hissihankinnassa. Kohun keskiössä on ollut yrityksen toimitusjohtaja Jouni Palosaari. Hän on Levin keisarinnaksi kutsutun yrittäjäneuvos Päivikki Palosaaren veli.

Kohutut potkut

Jouni Palosaari siirrettiin syrjään yhtiön johdosta vuonna 2013. Tuolloin neuvoteltiin hissihankinnnoista kahden yhtiön kanssa. Väitettiin, että Palosaari oli valitsemassa selvästi kalliimpaa vaihtoehtoa. Vihjailtiin, että hän olisi ottanut lahjuksia.

Myöhemmin todettiin, ettei Palosaari ollut syyllistynyt laittomuuksiin, ja hänet kutsuttiin takaisin toimitusjohtajaksi. Keskusrikospoliisi alkoi kuitenkin sittemmin tutkia hissikauppoja uudestaan.

Outo palaveri

Levi Ski Resortin omistavat Kittilän kunta ja Levin Matkailukeskus Oy. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne istui Palosaaren potkujen aikaan Levi Ski Resortin hallituksessa.

Seiska uutisoi vuonna 2014 Rinteen toiminnasta hissijutussa. Palosaari paljasti samana vuonna kuulusteluissa, että Rinteen rooli työsuhteen muutoksissa oli merkittävä. Palosaarelle kerrottiin asiasta Levin maailmancupin-kisojen yhteydessä Rinteen hotellihuoneessa marraskuussa 2013.

− Rinteen huoneessa minulle ilmoitettiin seuraavat vaihtoehdot: minut sanotaan irti, sanon itseni irti tai otan vastaan projektipäällikön paikan. Palaveri oli lyhyt tiedotustilaisuus, jossa minulle ei kerrottu syytä edellä mainittuihin toimenpiteisiin, Palosaari kertoo tapauksen kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Loppulausunto annettu

Seiskan tietojen mukaan KRP ei ole kuitenkaan tutkinut Rinteen tai muiden Levi Ski Resortin hallitusten jäsenten toimintaa hissijutussa. Tutkinnanjohtaja Maria Vuorivirta-Heikkisen mukaan esitutkintaa on tehty niissä asioissa, joissa on syytä epäillä rikosta.

– En hirveästi pysty tätä aukaisemaan. Toimitusjohtajanhan irtisanoo osakeyhtiön hallitus. Jos päätös on ollut yksimielinen, se varmaan riittää tähän vastaukseksi. Levin hissijutusta on vain yksi henkilö epäiltynä, Vuorivirta-Heikkinen sanoo.

Seiska tavoitti myös Palosaaren asianajajan Jari Korhosen.

– Asiasta on annettu loppulausunto. Toivomme, että kaikki jutun asiakirjat ja tapahtumat tulisivat mahdollisimman nopeasti julkiseen tietoon. Se selventäisi tilannetta niin Palosaaren, muiden osallisten kuin kuntapäättäjien osalta, Korhonen toteaa.

Kaikki KRP:n tutkintakokonaisuudessa epäillyt henkilöt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.


Teksti:
Juha Nurmi
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!