fbq
Uutiset
09.09.2019 12:01
Teksti | Kuvat: Mia Jussinniemi
Kari pakeni kakolasta.
Kekseliäs pakojuoni! Kari karkasi pahamaineisesta Kakolan vankilasta 25 vuotta sitten – Estonian uppoamisyön hirmumyrsky avasi pakoreitin!
Uutiset
09.09.2019 12:01
Teksti | Kuvat: Mia Jussinniemi

Kun Estonia vajosi Itämeren pohjaan, Kari Kinnunen, 51, kuunteli noin sadan kilometrin päässä myrskyn ääniä sellissään. Hän suoritti alle vuoden tuomiota huumausainerikoksista pahamaineisessa Turun keskusvankilassa eli Kakolassa. Kari oli tuolloin 25-vuotias.

– Kuului kamala kolina. Kun menin vessaan, näin, että katosta valui vettä. Myrsky oli repinyt ilmastointihormin sadesuojan irti, ja putkesta satoi suoraan sisään, Kari muistelee.

Hän päätti tutkia tarkemmin asiaa ja tarttui ilmastointihormiin, joka irtosi liitoksistaan ja putosi rämisten vessan lattialle.

– Aluksi en edes ajatellut karkaamista, vaan halusin vain nähdä pääsisikö aukosta vintille. Suurensin reikää ja lopputuloksena oli ammottava aukko ulos saakka, Kari muistelee.

Kari Kinnunen pitää edelleen pakoa suurena sattumana ja elämänsä jännittävimpänä tapahtumana.
Kari Kinnunen pitää edelleen pakoa suurena sattumana ja elämänsä jännittävimpänä tapahtumana.

Lue myös: 17 eri vankilassa istunut Pekka: Tämä vankila on Suomen pahin!

Karhuvaarakin itki

Aamun valjetessa Kari ja sellikaveri siivosivat mahdollisimman hyvin katon repimisestä aiheuttamansa sotkun ja toivoivat, etteivät vartijat tarkastaisi selliä.

– Oikeastaan karkaamisajatus syntyi vasta silloin, koska tiesimme, että reiän tekemisestä seuraisi joka tapauksessa sanktio, Kari kertoo.

Pakoon ei voinut kuitenkaan lähteä heti, sillä katolta laskeutumista varten tarvittiin apuvalineitä.

– Aamulla avasimme telkkarin, ja saimme kuulla, että Estonia oli uponnut. Helikoptereita lensi vankilan yli merelle. Mieleen on piirtynyt Lauri Karhuvaara, kun hän kertoi suuronnettomuudesta. Karhuvaarakin itki, Kari sanoo.

Tältä kohdalta Kari pudotti lakanoista sidotun köyden ja laskeutui alas. Vangit pakenivat yön pimeydessä Kakolan katon kautta.
Tältä kohdalta Kari pudotti lakanoista sidotun köyden ja laskeutui alas. Vangit pakenivat yön pimeydessä Kakolan katon kautta.

Lue myös: Harvinaiset kuvat Saramäen vankilasta: tällaisissa oloissa vangit elävät – järjestyshäiriöitä häkellyttävän vähän!

Klassinen lakanaköysi

Kari ja sellikaveri haalivat itselleen lakanoita, joista he sitoivat yli kymmenen metrin mittaisen köyden.

– Seuraavana sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä ryömimme aukosta jäiselle katolle, Kari kertoo.

Päästäkseen muurin ulkopuolelle miesten piti käytännössä laskeutua köydellä suoraan vartijakopin eteen. Eräs vanki lupasi heitellä yöllä kello kahdelta tyhjiä kahvitölkkejä sellinikkunasta pihalle ja näin kiinnittää vartijan huomion itseensä.

– Kello kaksi ei tapahtunut mitään, eikä koko yönä lentänyt ainoatakaan kahvitölkkiä ikkunasta, Kari kertoo.

Lue lisää Karin vankilapaosta tuoreesta Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »