Keke Rosberg täyttää 70 vuotta.

Keke Rosberg täyttää 70 vuotta: ajoi Hollywood-tähden tallissa ja hylkäsi Kimi Räikkösen – kuvat ja käänteet uran varrelta!

06.12.2018 14:06

Itsenäisyyspäivänä tasavuosia täyttävä Keke ”Keke” Rosberg raivasi suomalaisille tien F1-maailmaan. Keke muistetaan Formula 1 -maailmanmestarina sekä Mika Häkkisen ja Jyrki Järvilehdon managerina. Vähemmän tunnettu fakta on, että Keke hoiti hetken myös mäkikotka Matti Nykäsen asioita.

Lue lisää: Tiesitkö?! Formulalegenda Keke Rosberg oli Matti Nykäsen manageri – ”Ei meidän yhteistyö pelannut!”

Nukkui pommiin lääkiksen pääsykokeista!

Keke on kertonut saaneensa kipinän moottoriurheiluun isältään, eläinlääkäri Lars Rosbergiltä. Keken nuoruudessa elettiin suomalaisen moottoriurheilun kulta-aikaa, kun sekä Keimolan että Ahveniston moottoriradat oli vasta rakennettu.

Keke karting-auton ratissa vuonna 1966.
Keke karting-auton ratissa vuonna 1966.

 

Lars-isä kuitenkin vaati, että poika opiskelisi kunnollisen ammatin. Legendan mukaan Keke hakikin lääketieteelliseen mutta nukkui pommiin pääsykokeista. Sitten useita kartingin Suomen mestaruuksia voittanut nuorukainen lähtikin 1970-luvun alussa maailmalle rahattomana ja ilman manageria.

F1-ura alkoi vasta 29-vuotiaana!

Kekestä tuli historian kolmas suomalainen F1-kuljettaja vuonna 1977, kun hän pääsi testaamaan Kojiman autoa Japanissa. Testien jälkeen Keke neuvotteli kisakuskin sopimuksesta, mutta lupaavasti alkaneet neuvottelut päättyivät testiauton tuhoutumiseen.

Keke ajamassa Formula 1 -autoa vuonna 1978.
Keke ajamassa Formula 1 -autoa vuonna 1978.

 

29-vuotias Keke ajoi ensimmäisen F1-kisansa seuraavana vuonna Theodore-tallissa. Tallin vetäjä oli macaolainen miljonääri, jolle F1 oli lähinnä kiva harrastus. Auto oli ylipainoinen ja surkean hidas, eikä onnettomassa tallissa ollut menestymisen mahdollisuuksia. Keke pääsi kilpailukykyiseen autoon vasta viidennellä F1-kaudellaan.

Lue myös: Oho! Näin Keke Rosberg biletti VIP-aitiossa Haloo Helsingin keikalla – katso kuva!

Töissä Oscar-voittajan tallissa!

Keke teki yllättävän ratkaisun F1-uransa alussa siirtyessään yhtäkkiä Yhdysvaltoihin. Uusi työantaja oli Newman/Haas Racing, joka kilpaili Can-Am-sarjassa. Tallin toinen omistaja oli legendaarinen Hollywood-tähti Paul Newman, joka oli tehnyt urotekoja moottoriurheilijana.

Paul Newman ja Keke.
Paul Newman ja Keke.

Kaksikosta tuli läheiset ystävät, ja Oscar-voittaja olisikin halunnut pitää suomalaisen palkkalistoillaan. Yhden kauden jälkeen Keke kuitenkin palasi F1-sarjaan, kun hänelle tarjottiin töitä James Huntin yllättäen lopetettua kisauransa.

Kuolemien keskeltä mestariksi!

Kausi 1982 on surullinen pala F1-historiaa. Vuoden aikana auton ratissa kuoli sekä ranskalainen maailmanmestari Gilles Villeneuve että nuori italialainen tulokas Riccardo Paletti. Lisäksi sarjaa lähes loppuun asti johtanut ranskalainen Didier Pironi loukkaantui hengenvaarallisesti.

Ennen kauden alkua Kekelle sattui kuitenkin onnenpotku, kun menestystalli Williams tarvitsi kuskia. Kaudesta tuli ennätystasainen, mikä oli 34-vuotiaan Keken etu. Hän voitti kaudella vain yhden osakilpailun, mutta juhli lopulta maailmanmestaruutta historian ensimmäisenä suomalaisena. Juhlahumussa Keke osoitti katkeruutensa suomalaisille, jotka eivät hänestä kunnioittaneet tarpeeksi F1-tähden saavutuksia.

Keke juhlimassa mestaruutta vuonna 1982.
Keke juhlimassa mestaruutta vuonna 1982.

 

– En ajanut mestaruutta Suomelle vaan itselleni. Eikä tarkoituksena ollut tehdä ”goodwilliä” Suomelle, mutta jos sitä tuli, niin ei minulle ole mitään sitä vastaan, hän sanaili Helsingin Sanomille.

Lue myös: Keke Rosberg mättää brunssia St. Tropezissa!

Rukkaset Räikköselle!

Oman formulauransa jälkeen Keke teki itsestään miljonäärin managerina. Vaikka ura esimerkiksi Mika Häkkisen taustavaikuttajana oli menestyksekäs, on matkalle mahtunut myös ohilaukauksia.

JJ Lehto ja Mika Häkkinen olivat Keken suojatteja.
JJ Lehto ja Mika Häkkinen olivat Keken suojatteja.

 

Tunnetuin virhearvio liittyy Kimi Räikköseen. Ennen kuin Kimi valitsi managerikseen David ja Steve Robertsonin, häntä tarjottiin myös Kekelle.

Lahjakkaan kuskin tyyli ei Kekeä kuitenkaan miellyttänyt, sillä managerin mielestä Kimi ei osannut puhua. Mieleenpainuvasta äänestään huolimatta Kimi on voittanut maailmanmestaruuden ja tienannut satoja miljoonia euroja, joista on lohkaistu suuri osuus myös managereille.

Nico oli historian nuorin F1-kuski!

Keke avioitui saksalaistulkki Gesinen eli Sinan kanssa vuonna 1983, ja he saivat kaksi vuotta myöhemmin ainoan poikansa Nicon. Nuorempi Rosberg puhuu peräti viittä kieltä muttei suomea. Keke on sanonut sen olleen "bisnespäätös".

Keken vaimo Sina ja poika Nico.
Keken vaimo Sina ja poika Nico.

 

Isä kasvatti pojastaan maailmanmestarin. Keke muun muassa rakennutti Ibizan-kotinsa pihalle karting-radan ja silotti myöhemmin Nicon tietä kohti kuninkuusluokkaa.

Nico ja Keke ovat moottoriurheilun kuninkuusluokan maailmanmestareita.
Nico ja Keke ovat moottoriurheilun kuninkuusluokan maailmanmestareita.

 

Nicon omat saavutukset ovat kiistattomat. Hänestä tuli 17-vuotiaana historian nuorin F1-testin ajanut kuljettaja. Testin järjestänyt F1-tallipomo Sir Frank Williams on myöhemmin kertonut kysyneensä lupaa testiin Sina-äidiltä. 14 vuotta myöhemmin Nicostakin tuli maailmanmestari.

LIITY UUTEEN SEISKA KLUBIIN JA LUE MEHUKKAITA JULKKISUUTISIA, JOIHIN PÄÄSET KÄSIKSI VAIN KLUBIN JÄSENENÄ! REKISTERÖIDY KÄYTTÄJÄKSI TÄSTÄ LINKISTÄ!

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: Lehtikuva, All Over Press, Antti Puskala ja Mobilia

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!