Uutiset

Katso resepti! Kokkisota-tähti Tommi Tuominen vinkkaa: Jääkellarin lohi on joulupöydän hitti!

15.12.2019 13:08

Huippukokki Tommi Tuomisen aika on kortilla, sillä hän pyörittää peräti kuutta ravintolaa. Uusin niistä on Finnjävel, joka pitää sisällään itseasiassa kaksikin eri ravintolaa.

– Ja lisää projekteja on tulossa. Ensi vuonna teen jotain täysin uutta ja erilaista, Kokkisota-ohjelman tähti vihjaa.

Tällä hetkellä Tommi keskittyy kuitenkin täysillä suomalaista perinneruokaa tarjoilevan Finnjävelin uuteen tulemiseen.

Tommi Tuominen on yksi Suomen arvostetuimmista keittiömestareista. Hänen ravintolansa Demo on maamme vanhin Michelin-ravintola.
Tommi Tuominen on yksi Suomen arvostetuimmista keittiömestareista. Hänen ravintolansa Demo on maamme vanhin Michelin-ravintola.

 

Tommin mukaan joulu näkyy myös Finnjävelissä.

Yksi ravintolan hiteistä on ollut jo nyt kylmä kalapöytä, josta löytyy monia joulunajan suosikkeja.

– Olen hurahtanut erityisesti jääkellarin loheen. Moni luottaa joulupöydässä graavaukseen, mutta mielestäni tämä versio on parempi. Kun pintasuolaamisen sijaan kala maustetaan suola-sokeriliemessä lopputulos on läpikuultava ja ihanan pehmeä, Tommi lupaa.

Keittäjä suosittelee myös kaivamaan mökeille jääneet savustuspöntöt mukaan jouluruokatalkoisiin.

– Onnistuneessa lämminsavulohessa on pari pientä kikkaa. Ensinnäkin kala pitää suolata hyvissä ajoin, että maku ehtii imeytyä. Lisäksi kala tulee kuivata huolella ennen savustusta, sillä kitkerä maku tarttuu lohen nesteisiin. Tärkeintä on tietysti se, ettei kalaa savusteta ylikypsäksi.

Finnjävelin kalapöytä on vienyt monen asiakkaan sydämen.  – Tarjoamme asiakkaille esimeriksi Sundomin savusilakoita. Ne ovat niin arvostettuja, että niistä tehdään huhujen mukaan jopa kopioita.
Finnjävelin kalapöytä on vienyt monen asiakkaan sydämen.  – Tarjoamme asiakkaille esimeriksi Sundomin savusilakoita. Ne ovat niin arvostettuja, että niistä tehdään huhujen mukaan jopa kopioita.

 

Tryffeleitä joulupöytään

Tommi itse keskittyy jouluna akkujen lataamiseen.

– 25 viime vuotta joulunalusaika on mennyt vauhdikkaasti töiden merkeissä. Kun työt on tehty, en halua ottaa ruuanlaitosta paineita.

Tietyt perinneherkut on kuitenkin saatava joka vuosi. Huippukokki vannoo kinkun ja lanttulaatikon nimeen.

– Tapaninpäivänä kaivan yleensä esiin sesongin viimeiset Alban valkoiset tryffelit. Niistä saa ihan uutta kontrastia joulumakujen keskelle.

Jääkellarin lohi

Reseptikuva

87% vettä

8% suolaa

5% sokeria merilohta

• Varaa kaksi litraa lientä yhtä merilohikiloa kohti.

• Kiehauta liemi ja jäähdytä. Laita lohi kylmään liemeen ja anna suolaantua jääkaapissa 6–7 päivää. Leikkaa tarjolle ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa sinappikastikkeen tai piparjuurikerman kanssa.

• Jos käytät pienempää kalaa, kuten siikaa, puolita suolausaika. Vaihtelua kaipaava voi keittää suolaliemen mukana erilaisia mausteita.

 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!