Katso videot!

Käsittämätöntä menoa Lapissa: Äijä-koira saunoo liikkuvissa löylyissä, moottorikelkka hinaa Eränkävijät-Akin saunapilkkimökkiä Kilpisjärven jäällä - ainutlaatuinen video julki!

Uutiset | 02.06.2019 09:22

Ainutlaatuisessa saunapilkkimökissä kiuas sihisee ja kalaherkkuja nousee suoraan lauteille. – Pilkkiä voi samalla kun heittelee löylyä, Eränkävijät-Aki naureskelee.

Näky saa väkisinkin hymyn huulille: moottorikelkka kiitää pitkin järvenjäätä perässään pieni mökki, jonka piipusta nousee savuvana korkealle hyytävään pakkasilmaan.

Sitten vain kelkka seis, sisälle mökkiin, lisää puita uuniin ja saunomaan!

– Tässähän on parasta se, että samalla kun heittelee löylyä, voi pilkkiä, Eränkävijät-sarjasta tuttu Aki Huhtanen myhäilee ja esittelee saunamökin pohjaan porattua pilkkiluukkua.

Ollaan Käsivarren peukalossa, Enontekiön kunnan luoteisimmassa kolkassa. Keskellä Kilpisjärven jäätä kulkee Suomen ja Ruotsin raja, ja siellä sauna on nyt lämpöisenä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tältä näyttää Aki Huhtasen saunapilkkimökki.
Tältä näyttää Aki Huhtasen saunapilkkimökki Kilpisjärvellä -32,5 asteen pakkasessa.

Turistit äimän käkenä

Tv-tähteytensä lisäksi Aki on ennen kaikkea pesunkestävä erämies ja -yrittäjä. Helposti liikuteltava saunapilkkimökki on kestoihmetyksen aihe monille asiakkaille.

– Ovathan turistit ihmetelleet, että voiko täällä tosiaan saunoa ja kestääkö järven jää varmasti. Olen vastannut, että sitä jäätä on sellaiset 1,5 metriä – että kyllä se kestää.

Kerran Kilpisjärvelle sattui niin ärhäkkä sää, ettei asiakkaita voinut viedä ulos. Sitten hän keksi lämmittää heille pilkkisaunan.

– Sitten siihen sattuikin ihan helkutinmoinen rautuparvi! Sieltä nosteltiin vuoron perään lähemmäs 30 rautua lattialuukusta ja heitimme samalla löylyä. Taisi olla kaloille aikamoinen shokki, kun nousivat neljäasteista vedestä +80 asteeseen….

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kultaiset saunasäännöt

Ei saunapilkkimökkiä ole pelkille turisteille tehty. Se on kovassa käytössä myös erämiehen vapaa-ajalla.

– Meillä on saunassa sellainen sääntö, että kolme mahtuu istua lauteilla. Keskimmäinen pilkkii, oikeanpuoleinen heittää löylyä ja vasemmanpuoleinen juo olutta. Ja aina kun tulee kala, järjestys siirtyy vasemmalle päin, Aki kertoo.

Lue myösHuikea video julki Suomen Käsivarresta: Äijä-koira kuolaa makkaraa, Eränkävijät-Aki grillaa paljain käsin -32,5 pakkasessa – ”Vähän on ollut sääskiä ja hyttysiä”

Pilkkimisen ja saunomisen yhdistelmä on varsin tehokasta nautiskelua.

– Varsinkin venäläisten kanssa teemme niin, että kun rautu nousee ylös, perkaamme sen heti ja heitämme pannulle. Siinä menee sellaiset 10 minuuttia, ja se on jo suussa. Siitä ei maku ja lähiruoka enää parane!

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Miksei kukaan heitä löylyä? Äijä päätti hieman lepuutella saunapilkkimökissä.
Miksei kukaan heitä löylyä? Äijä päätti hieman lepuutella saunapilkkimökissä.

Ainutlaatuiset löylyt

Aina ei ole edes pakko pilkkiä. Kelkan perässä vedettävä saunamökki lämpenee tarvittaessa vaikka keskellä tunturierämaata.

– Olen käynyt sillä Norjassa, Ruotsissa ja Haltilla. Sellaista tunturia ei varmaan olekaan, jolla ei olisi saunottu! Eihän siinä muuta kuin pistää vain kelkan perään ja lähtee kylpemään.

Nyt käsi sydämelle: miten hyvät löylyt saunapilkkimökissä saa?

– Kyllä se on ilman mitään Lapin-lisiä maailman paras sauna. Ehdottomasti, rauhallinen Aki toteaa kuin itsestäänselvyytenä.

– Löylyt ovat tosi miellyttävät ja sitä riittää pitkäksi aikaa. Kun pilkkiluukun avaa -30 pakkasasteeseen, sisälle tulvii kivasti happea. Ja ovesta pääsee suoraan hankeen!

Juttu on julkaistu alunperin maaliskuussa Seiskan numerossa 15/2019.

Seiska Kilpisjärvellä.

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Eetu Ampuja, Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

"Ottaisi minut!" Temptation Island Suomi -sinkku Läri saa TIS-Jonnan sukat pyörimään jaloissa: ”Oletko nähnyt hänen…” 

TIS-Iltarovio: Henkka ja Julia tekivät pahan virheen ennen Temptation Island Suomen kuvauksia!

Katso video!

Maajussille morsian -ohjelmasta toisensa löytäneet Nina ja Johan muuttivat pikavauhtia yhteen – katso video yhteiselosta!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!