s

Kadonneiksi ilmoitetut nuoret majailivat yksityisasunnossa Tampereella – poliisi ei ottanut keikkaa, vasta palohälytyksen myötä totuus valkeni!

09.10.2019 19:55

Seiskan saamien tietojen mukaan alaikäiset nuoret olivat majoittuneet useiden päivien ajan täysi-ikäisen miehen asuntoon Tampereella.

Asunnossa oli useita kadonneeksi ilmoitettuja alaikäisiä, joiden turvaan saamiseksi paikalle kutsuttiin poliisi. Poliisi ei kuitenkaan ottanut tehtävää vastaan, eikä paikalle lähetetty partiota.

Kyseisenä ajankohtana (sunnuntaina 29.9) vastuu oli Helsingin poliisin yleisjohtajalla, jota ei ole tavoitettu perustelemaan päätöstä siitä, ettei paikalle menty. Puolen yön jälkeen huoneistosta alkoi tulla savua, jolloin osa nuorista pakeni ulos, mutta yksi alaikäinen jäi sisälle. 

Moottorisahalla sisään

Pirkanmaan palolaitokselta vahvistetaan Seiskalle, että palokunta hälytettiin paikalle ja heidän toimestaan huoneiston ovi murrettiin moottorisahalla. Huoneistossa ollut alaikäinen nuori kuljetettiin sairaalahoitoon. Asunnon haltija ei ollut tapahtumahetkellä paikalla.

Tuhat karkaamista vuodessa 

Vuosittain Suomessa tehdään poliisille noin tuhat katoamisilmoitusta alaikäisistä lapsista.

Erityiseen asemaan joutuvat nuoret, jotka karkaavat lastensuojelulaitoksista. Laki säätelee viranomaisten toimintaa siten, että vastuussa oleva sosiaaliviranomainen tekee karkurista poliisille katoamisilmoituksen.

- Jos kadonnut tavataan jossain, hänet otetaan kiinni. Poliisi ei aktiivisesti etsi, Marko Luosa Tampereen poliisista kertoo.

Lastensuojelulaitokseen sijoitetuilla lapsilla ei usein ole omaisia, jotka lähtisivät etsimään heitä, eikä ole yleistä, että sijoituspaikan henkilökunta ryhtyisi aktiivisesti etsimään karkureita. Käytännössä lapsi jää siis omilleen.

- Jos lapsi on vaarassa, poliisin on ryhdyttävä toimenpiteisiin, mutta yleensä näillä karanneilla lapsilla ei ole mitään hätää, Luosa sanoo.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Mia Jussinniemi
Kuvat: Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!