Hyppää pääsisältöön
Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta kokkaavat.

Kaasugrilli pannassa! Televisiosta tutut kokkikaunottaret Pipsa ja Meri-Tuuli antavat kuivahtaneelle leivälle uuden elämän! Video!

Grillaamisen ei tarvitse aina tarkoittaa pihvien tai makkaran käristystä. Sen tietävät televisiosta tutut kokkikaunottaret Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi, joiden grillissä paistuu tällä kertaa leipää.

Kaksikon kesäkeittiössä syntyy käden käänteessä Lähi-idästä tuttua fattoush-salaattia ja kananmunaleipiä jumalatar-kastikkeella.

– Fattoush on erinomainen pyttipannusalaatti, johon voi tyhjentää jääkaapin vihanneslokeron mökkireissun viimeisenä päivänä. Yleensä fattoushin seassa on paahdettua pitaleipää, mutta suomalainen ruisleipä tuo salaattiin mahtavan maltaista makua, Pipsa hehkuttaa.

– Munaleivät taas ovat aamupalaklassikko, jota kutsutaan meidän perheessä moldovalaisiksi fudisjengeiksi. Jumalatarkastike tuo niihin mahtavaa yrttistä raikkautta, Meri-Tuuli sanoo.

 

Meri-Tuuli ja Pipsa paistavat kananmunaleivät muurikalla. – Eväsretkillä nämä syntyvät myös kätevästi trangialla.
Meri-Tuuli ja Pipsa paistavat kananmunaleivät muurikalla. – Eväsretkillä nämä syntyvät myös kätevästi trangialla.

 

Lue myös: Häpykarvojaan poltellut kohujuontaja teki elämässään täyskäännöksen - katso mitä hänelle kuuluu nyt!

Kaasugrilli pannassa

Molemmat perheenäidit ovat intohimoisia mökkigrillaajia.

– Kun mökkeilykausi alkaa, se on grillaamista aamusta iltaan. Teen kaiken ruoan ulkona, kunhan säät sallivat, Meri-Tuuli selittää. Jos sataa, en lähde mökille, koska ei minulla ole silloin mitään tekemistä.

Pipsa taas panostaa mökillään laadukkaisiin välineisiin.

– Hankimme juuri uuden puugrillin ja -savustimen. Vannon ehdottomasti puugrillauksen nimeen. En halua grillata hiilillä, koska muuten en ehtisi kesän aikana muuta tehdäkään kuin raahata niitä kaupasta mökille, Pipsa kertoo.

– Vaikka kaasugrilli on kätevä kaupungissa, siitä puuttuu kokonaan puusta tai hiilistä tuleva vaihteleva liekki ja tietenkin ihana, savuinen maku, Meri-Tuuli täydentää.

 

Vaasan Ruispalat tuovat fattoushiin maltaista makua. – Eikä haittaa, vaikka ne olisivat jo vähän kuivahtaneita!
Vaasan Ruispalat tuovat fattoushiin maltaista makua. – Eikä haittaa, vaikka ne olisivat jo vähän kuivahtaneita!

 

Lue myös: Pipsa Hurmerinnan, 39, bikinikuva villitsee somessa - kääk, mikä alaosa!

Rohkeutta kasviksiin

Kokkitaitureilta löytyvät tietyt klassikot, joita he loihtivat vuodesta toiseen.

Pipsa tekee lähes jokaisella mökkireissulla savunieriää, Meri-Tuuli puolestaan kokkaa entrecôte- tai tomahawk-pihvin tomaattisalsan kanssa.

Yhdelle perinteiselle grilliruoalle molemmat kuitenkin nyrpistävät neniään: pekoniin käärityille herkkusienille.

– Sienet eivät tarvitse kaveriksi pekonia ja tuorejuustoa, vaan ne pärjäävät ihan omillaan, he ohjeistavat.

He grillaavat mieluummin esimerkiksi varhaiskaalia ja kukkakaalia, jotka ovat kesäisin todella edullisia.

– Kannattaa muutenkin kokeilla rohkeasti kokonaisten kasvisten grillaamista. Esimerkiksi munakoisosta tulee täydellistä, kun sen malttaa paahtaa rauhassa kypsäksi.

– Olen huomannut, että monet marinoivat vihanneksia ennen grillausta. Se on aivan turhaa, koska marinadi vain valuu pois eikä imeydy mihinkään. Toisin kuin lihan kanssa, vihannekset kannattaa marinoida vasta grillauksen jälkeen. Silloin ne oikein imaisevat itseensä kaiken maun yrttisestä kastikkeesta, Meri-Tuuli tietää.

 

Leipien paahtamisen jälkeen salaattiin lisätään enää kirpakka kastike.
Leipien paahtamisen jälkeen salaattiin lisätään enää kirpakka kastike.

 

Lue myös: Pipsa Hurmerinta vuodatti kyyneliä Erilaiset perheet -sarjan kuvauksissa: Toivottavasti annamme vertaistukea!

Valmistaudu jo kotona

Moni törmää mökkikuntansa ruokakaupoissa järkytykseen, kun totuttua valikoimaa ei löydykään pikkumarketeista. Pipsa ja Meri-Tuuli vinkkaavat, että esimerkiksi suosikkimausteet kannattaa tuoda kesän aluksi kaupungista mökille.

– Myös säilykkeitä, kuten kikherneitä ja papuja voi hamstrata kaappiin valmiiksi. Kannattaa myös etsiä paikallisia tuottajia. Niitä löytyy yllättävänkin läheltä omaa mökkiä, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa. Paikallisista kasvihuoneista saa taatusti tuoreita raaka-aineita!

– Myös erilaiset kastikkeet voi tehdä valmiiksi kotona ennen lähtöä. Niin välttyy myös turhalta tiskiltä pienemmissä mökkikeittiöissä, Pipsa ja Meri-Tuuli kertovat.

 

 

Fattoush-salaatti

Salaatti:

6 viipaletta Vaasan Ruispaloja

2 avomaan kurkkua

200 g kirsikkatomaatteja

1 purkki kikherneitä

Kourallinen lehtipersiljaa

Kourallinen mintun lehtiä

Tuoretta tilliä

Oliiviöljyä

Suolaa

Ruukullinen esimerkiksi romaine-salaattia

Kastike:

4 rkl sumakkia

6 rkl vettä

2 kevätsipulia, valkoiset osat

1 sitruunan mehu

3 valkosipulin kynttä

3 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl siirappia

8 rkl oliiviöljyä

Tee ensin kastike: laita sumakki ja vesi kulhoon ja anna turvota noin 10 minuuttia. Silppua kevätsipulin valkoiset osat ja lisää ne kulhoon. Sekoita mukaan loput ainekset ja anna kastikkeen seistä, jotta sipulit hieman pehmenevät ja menettävät happamuuttaan.

Pese ja leikkaa kurkut viipaleiksi. Revi tomaatit puolikkaiksi. Silppua yrtit ja salaatti. Sekoita kaikki salaatin aineet isossa kulhossa.

Grillaa leipäviipaleita, kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä. Revi leivänpalat pieneen kulhoon ja kaada päälle muutama ruokalusikallinen öljyä ja sekoita. Sekoita leipä salaattiin ja lisää kastiketta maun mukaan.

 

 

Kananmunaleipä jumalatarkastikkeella

4 viipaletta Vaasan Taika-paahtoleipää

4 luomumunaa

Jumalatarkastike:

Nippu persiljaa

Kourallinen basilikaa (varsineen)

2 kevätsipulin vartta

1 valkosipulin kynsi

50 g pinaattia

1 sitruunan mehu

¼ dl dl valkoviinietikkaa

½ dl tahinia

1 dl vettä

2 tl hunajaa

Tee ensin kastike: mittaa kaikki aineet tehosekoittimen kannuun. Sekoita ja tarkista maut. Laita kastike hetkeksi jääkaappiin vetäytymään, jotta maut tasaantuvat.

Lämmitä muurinpohjapannu tai paistinpannu tulikuumaksi. Lisää ruokalusikallinen rypsiöljyä ja voita. Koverra leipäpaloista keltuaisen kokoinen pala pois keskeltä. Laita leipäviipaleet muurikalle ja riko reikään varovasti kananmuna.

Kun leivän pinta alkaa olla kullankeltainen, käännä leivät varovasti. Anna olla toisin päin vaan ihan pienen hetken, jotta keltuainen pysyy valuvana. Nosta leivät lautaselle ja kaada päälle jumalatarkastiketta. Mausta suolalla ja pippurilla ja koristele tillillä.


Teksti:
Juha Nurmi
Kuvat:
Timo Korhonen

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!