fbq
Uutiset
11.08.2015 17:30
Teksti | Kuvat: Panu Hörkkö
Julkkislääkäri vastaa 5000 euroa diagnoosista luvanneelle: Tämä on ongelmasi ja tässä ratkaisu!
Julkkislääkäri vastaa 5000 euroa diagnoosista luvanneelle: Tämä on ongelmasi ja tässä ratkaisu!
Uutiset
11.08.2015 17:30
Teksti | Kuvat: Panu Hörkkö

22-vuotias helsinkiläismies perusti heinäkuussa sivuston, jolla hän kertoo olevansa lohduttomassa tilanteessa. Nuorukainen nimittäin kärsii selittämättömistä oireista, joita ei ole onnistuttu yhdistämään mihinkään sairauteen.

TÄSTÄ ON KYSE: Syynä armeijasta saadut loiset? 5000 euroa diagnoosista luvanneelle miehelle sataa parannuskeinoja!

Nuorukaisen oireita ovat muun muassa lihasten nopea väsyminen ja huono palautuminen lihasrasituksesta. Lisäksi mies kärsii palelusta, alhaisesta ruumiinlämmöstä ja turvonneesta mahasta.

Seiska pyysi Suomen johtaviin ravintospesialisteihin lukeutuvan lääkärin Antti Heikkilän tutustumaan nuorukaisen tapaukseen. Heikkilä kävi huolellisesti läpi nuorukaisen sivustolta löytyvät sairauskertomukset ja laboratoriotulokset.

– Minulla on ollut vastaavia monioireisia potilaita, joiden ongelmiin ei ole löytynyt ratkaisua viralliselta puolelta. Kyse on gluteeni-intoleranssista, jota Suomen virallinen puoli ei pidä edes sairautena, mutta maailmalla ollaan heräämässä asiaan. Gluteeni-intoleranssiin liittyy valtavan laaja kenttä eri oireita skitsofreniasta syöpään, Heikkilä sanoo.

 

Sukuhistoria paljastaa

Heikkilän mukaan ongelma on siinä, ettei tilan havaitsemiseen ole suoraa testiä.

– Diagnoosi syntyy potilaan oireista, joistakin laboratoriotuloksista ja ennen kaikkea sukuhistoriasta. Hänen tapauksessaan äidillä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja isällä keliakia, jotka molemmat ovat gluteenipohjaisia sairauksia. Potilaalla on molemmilta puolilta geenit, jotka altistavat sairaudelle. Sairaus laukeaa muun muassa stressistä, infektiosta, rokotuksista tai runsaasta gluteiinialtistuksesta, Heikkilä kuvailee.

– Diagnoosia tukevat tyypilliset kilpirauhasoireet, kuten palelu ja alilämpö, vaikka laboratorioarvot ovat kutakuinkin normaalialueella. Vatsaturvotus on tyypillinen gluteenioire, kuten myös alhainen testosteroni. Yksi hyvin vahva merkki intoleranssista on matala D3-vitamiinitaso, joka potilaalla on 45 nmol/l, kun sen pitäisi olla yli 100 nmol/l, Heikkilä luettelee.

 

Gluteeni pois ja vhh käyntiin!

Nuorukainen kirjoittaa sivustolla kokeilleensa kahden kuukauden ajan gluteenitonta ruokavaliota. Heikkilän mukaan mies on ollut oikeilla jäljillä.

- Parantuakseen nuorukaisen täytyisi jatkaa tiukalla gluteenittomalla ruokavaliolla, jonka pitäisi olla lisäksi myös vähähiilihydraattinen (vhh). Hänen täytyy myös syödä oikeaa ruokaa ja oikeita rasvoja, eikä mitään keinotekoista tai prosessoitua tavaraa. Näin hän voisi toipua hyvinkin pian, jopa 1-2 kuukaudessa, Heikkilä sanoo.

 

Ei suosittele testopiikkiä

Diagnoosia hakeva nuorukainen kertoi Seiskalle turvautuvansa seuraavaksi todennäköisesti testosteroniin, vaikka sillä ei varsinaista sairautta paranneta, hoidetaan vain oireita. Tämä ei kuitenkaan ole Heikkilän mukaan hyvä ratkaisu.

- Usein matala testosteronitaso johtuu muiden hormonien liikamääristä. Liika insuliini tai stressihormoni kortisoli laskevat testoa, kun ne saa alas, testokin nousee. Ei ole hyvä juttu lainkaan ottaa testolisää, kun insuliini ja kortisoli ovat koholla, Heikkilä muistuttaa.

 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »