Katso videot!

Joulua rakastava Nina Mikkonen kutsui Seiskan juhlapöytäänsä – katso perinteitä kunnioittavat suosikkireseptit

Uutiset | 19.12.2020 17:02

Yrittäjä Nina Mikkosen, 56 keittiössä vallitsee kotoisa tunnelma. Emäntä selittää parhaillaan, miten kokkaa juhlapyhän kunniaksi.

– Minulla on tutut reseptit jouluruokiin, koska niitä syödään vain kerran vuodessa. Joulua on perinteisenä kristillisenä juhlana vietetty yli 2 000 vuoden ajan. Miksi siis ruuat eivät olisi perinteisiä. En näe, miksi niitä pitäisi hirveästi tuunata 2000-luvulle.

Joskus perinteiseen kaavaan voi kuitenkin vaihtelun vuok-si tehdä hienovaraisia muutoksia.

– Teen vaikkapa pari erilaista kinkkukastiketta, jotta vaihtelua toivovat saavat pientä twistiä. Joskus jopa itse haluan, että kastikkeessa on vähän inkivääriä ja omenaa, Nina valottaa.

– Kannustan itsetehtyyn ruokaan, mutta jos on sellainen olo, että haluaa ostaa valmislaatikot, niin sitten vain ostamaan!
– Kannustan itsetehtyyn ruokaan, mutta jos on sellainen olo, että haluaa ostaa valmislaatikot, niin sitten vain ostamaan!

Lue myös: Oho! Nina Mikkonen irtisanoutui vakituisesta työstään ja ryhtyi siivoojaksi - paljastaa syyn blogissaan: "Tartuin innolla tarjoukseen!"

Kotona tehdyn näköistä

Nina valmistaa samaan aikaan monta ruokalajia, mutta keskittyminen ei herpaannu hetkeksikään.

– Ruuat saavat olla kotona tehdyn näköisiä. Siten ne tuovat herttaisen ja lämpimän joulutunnelman, Nina sanoo ja kumoaa lohikakun harkitulla heilautuksella lasitarjottimelle.

Tilli asetellaan keskelle kukkaismaisesti. Aikataulu tiukkuuden takia se ei ehdi nuupahtaa. Lohikakun valmistuttua mutakakku saa päällensä lumipeitteen.

– Jos on musta joulu, niin tällä se kirkastuu. Laitetaan reippaasti vaan. Uuden vuoden jälkeen ehtii olla laihiksella ihan kyllästymiseen saakka, Nina nauraa.

Lue myös: Näin Suurin pudottaja -voittaja Nina Mikkonen pitää ”korsetin” kunnossa: ”En halua pelleillä terveydelläni!”

Tutut reseptit pysyvät

Perunamuhennokseen Nina murskaa katajanmarjoja. Niistä leviää keittiöön talvisen metsäinen tuoksu. Lisukkeet eivät ole ainoita, joita voi muunnella.

– Kun ostaa kaksi pientä kinkkua, toiseen voi tehdä aurajuusto-piparkakku-kuorrutteen ja toiseen aivan perinteisen.

Nina kuitenkin haluaa pitää joulun tutun makuisena.

– Meidän joulupöytäämme ei trendejä juurikaan päädy, vaan pysymme tutuilla linjoilla. Kalan ja lihan määrä vaihtelee, mutta trendiruokia voi kokeilla muina vuodenaikoina.

Lue myös: Ammattia vaihtanut Nina Mikkonen: En tiennyt yhtään mihin lupauduin!

Oikopolut sallitaan

Alusta loppuun asti kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Esimerkiksi leivän Nina ostaa valmiina.

– En minä siitä saa kirkkaampaa kruunua, teinpä kaikki ruuat itse tai en. Mutta jos päättää tehdä itse, tietää tarkkaan mitä ruoka sisältää ja saa hienon tekemisen tunteen.

Joulun valmistelu on monelle stressaavaa aikaa. Ruokapuoleen liittyvät huolenaiheet tulisi Ninan mielestä unohtaa.

– Kyllä jokaisen joulun pitää olla oman näköinen. Sillä, onko ruoka itse tehtyä vai kaupasta ostettua, ei ole merkitystä. Tärkeintä on hyvä mieli joulupöydän äärellä.

Nina toivoo, että mahdollisuuksien mukaan jokainen kantaa kortensa kekoon illallisen eteen.

– Osaamistasonsa mukaan kaikkien on osallistuttava, koska ei ole tarkoitus, että urakka kaatuu vain yhden ihmisen niskaan. Yhdessä tekeminen luo joulun yhteisöllisen ja lämpimän tunteen.

Nina lähettää jouluisen viestin. – Haluan toivottaa Seiskan lukijoille oikein ihanaa, rauhaisaa ja maukasta joulun aikaa reseptieni parissa!
Nina lähettää jouluisen viestin. – Haluan toivottaa Seiskan lukijoille oikein ihanaa, rauhaisaa ja maukasta joulun aikaa reseptieni parissa!

Lue myös: Tarttui luudan varteen! Nina Mikkonen teki uuden aluevaltauksen – ”Yhtäkkiä löysin itseni rakennusten keskeltä!”

Ohjenuorana kotikokeille

Vaativia nämä joulun suosikkisapuskat eivät ole. Ninan valikoimien lempiruokien valmistus onnistuu keneltä tahansa, joka osaa lukea reseptejä.

– Siellä ei ole mitään, mikä ei kotikokilta onnistuisi. Nämä simppelit ohjeet ovat sellaisia, joihin voi rohkeasti tarttua.

Nina halusi valmistaa nämä ruuat siksi, että heidän joulupöydässään maistellaan samoja aterioita.

– Valmistuksen vaiheet taittuvat sellaiseltakin kokilta, joka ei ole ehkä niin harjaantunut ruuanlaittaja. Tätä voi mainiosti käyttää ohjenuorana, jos haluaa toteuttaa jouluaterian perheelle.

Kun ruuat on aseteltu paikoilleen, Nina sytyttää joulunpunaisen kynttilän. Pöytä on katettu ja pääkokki voi kutsua perheen pöydän ääreen.

MAUKKAAT HIRVIPULLAT

500 g jauhettua hirvenlihaa

1 kananmuna

2 rkl crème fraîchea

1 tl kuivattua rosmariinia

1 sipuli

tilkka rypsiöljyä

suolaa ja mustapippuria

Lihapullat

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla öljytilkassa. Lisää rosmariini, ja anna jäähtyä. Sekoita liha, kananmuna, crème fraîche sekä suola ja pippuri. Lisää lopuksi sipuli. Muotoile lihapullat kostutetuilla kämmenillä, ja laita uunivuokaan. Paista kypsiksi uunissa n. 180 asteessa 10–15 minuuttia. Tarjoile juures-kuminasalaatin kera.

KATAJANMARJAPERUNAVOI

500 g perunaa

70 g voita

10 katajanmarjaa

suolaa ja valkopippuria

perunavoi

Kuori perunat, ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Valuta hyvin. Murskaa katajanmarjat kevyesti esim. huhmareessa. Ruskista voi pannulla katajanmarjojen kera. Siivilöi se perunoiden päälle, ja murskaa tämän jälkeen perunat tasaiseksi massaksi vaikkapa puunuijalla tai lusikalla.

GLUTEENITON SUKLAAKAKKU

125 g voita

500 g tummaa suklaata

6 munaa

voita tai margariinia vuoan voiteluun

tomusokeria ja karpaloita koristeluun

Kakku

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Peitä 20-senttisen vuoan pohja foliolla ja voitele reunat. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa miedolla lämmöllä TAI sulata ne keskiteholla mikrossa (noin 5 minuuttia). Vatkaa kananmunat kuohkeiksi sähkövatkaimella kulhossa vesihauteessa. Kääntele munavaahto varovasti lastalla nostellen suklaan joukkoon. Kaada seos vuokaan, ja paista uunissa 15 minuuttia. Jäähdytä kakku hyvin (vähintään 2 tuntia). Ripottele tomusokeri ja asettele karpalot kakun pinnalle juuri ennen tarjoilua.

BERITIN KARDEMUMMAPIPARIT

4 1/2 dl sokeria

3 kananmunaa

400 g voita

1 dl siirappia

5 tl kardemummaa

3 tl soodaa

3 dl perunajauhoja

9 dl vehnäjauhoja

Piparit

Sekoita sooda jauhojen joukkoon. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon sulatettu ja jäähdytetty voi, siirappi ja kardemumma. Lopuksi lisää jauhot, ja sekoita vatkaimella tasaiseksi massaksi. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia ennen leipomista. Taikina säilyy jääkaapissa useita päiviä, joten koko taikinaa ei tarvitse leipoa kerralla.

JUURES-KUMINASALAATTI

2 punajuurta

2 porkkanaa

1 punasipuli

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

ripaus sokeria

1/2 tl kuminaa

jauhettua mustapippuria ja suolaa

Rosolli

Raasta kuoritut porkkanat ja punajuuret. Suikaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita kaikki aineksetkulhossa, ja tarkista maku.

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Katso video!

Radioaallot vallanneella Niko Saarisella hektinen 13 tunnin työpäivä – katso video!

Ex and the City -Stella järkyttyi sekoilusarjastaan – ei edes muista kaikkia kännihaastattelujaan: ”On ollut hirveää katsottavaa”

Katso video!

Vihaamme imurointia! Miss Suomi Essi Unkuri ja Viljami-rakas esittelevät lemmenpesänsä – kuvat ja video!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!