Pipelife

Jätevesiremonttien takaraja syksyllä 2019

Uutiset | 31.05.2019 07:01

Uudet haja-asutusalueiden jätevesisäännökset tulivat voimaan huhtikuussa 2017. Niissä määritellään jätevesien puhdistamiseen liittyvistä yleisistä velvollisuuksista, periaatteista ja kielloista.

Jätevesijärjestelmät, jotka eivät täytä uusia kriteerejä, pitää kunnostaa perustason puhdistusvaatimukset täyttäviksi 31.10.2019 mennessä.  

Velvoite koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja jätevesijärjestelmiä, jotka sijaitsevat 100 metriä rannasta tai pohjavesialueella. Muulla alueella sijaitsevalla kiinteistöllä jätevesijärjestelmän saneeraus tulee saattaa jätevesiasetuksen perustason puhdistusvaatimukset täyttäviksi, kun kiinteistöön tai sen vesi- ja viemärilaitteistoon tehdään merkittävä saneeraustoimenpide.

Vuoden 2004 jälkeen rakennettujen jätevesijärjestelmien perustason puhdistusvaatimukset on toteutettu pääasiassa jo rakentamisvaiheessa. 

- Jätevesiremonttien takarajaan on alle vuosi aikaa, mikä tarkoittaa, että nyt viimeistään on aika ryhtyä toimeen. Velvoite jätevesijärjestelmien saneerauksesta koskettaa monia, ja ensi kesälle on odotettavissa saneerausten ruuhkahuiput. Kartoittamalla kiinteistösi tilanteen nyt, varmistat että ehdit muutokseen mukaan, kertoo jätevesijärjestelmien tuotepäällikkö Jarno Huhta Pipelifelta.

Haja-asutuksen jätevedet toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja 

Haja-asutuksen jätevedet ovat maassamme toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja. Noin 20 % suomalaisista asuu haja-asutusalueilla. Tämä tarkoittaa runsaan 250 000 vakituisesti asutun kiinteistön sijaitsevan viemäriverkon ulkopuolella. Näiden noin 1 000 000 asukkaan jätevedet käsitellään kiinteistökohtaisesti.

- Huolehtimalla jätevesiesi oikeasta puhdistamisesta niin kodissa kuin mökillä, vähennät vesistöihin, pohjavesiin ja lähiympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Tämän lisäksi toimiva jätevesijärjestelmä lisää kiinteistön käyttömukavuutta ja nostaa kiinteistön arvoa. Samalla varmistat, että kiinteistölläsi täyttyvät ympäristölainsäädännössä asetetut vaatimukset, kertoo Huhta.

Lisätietoa jätevesien puhdistamisesta haja-asutusalueella löydät osoitteesta puhdastulevaisuus.fi. Sivustolta voit mm. tilata maksuttoman jätevesikartoituksen, jolloin saat kiinteistöllesi Pipelifen yhteistyökumppanin tarkastamaan olemassa olevat järjestelmät ja arvioimaan mahdolliset saneeraustarpeet. 

Lisätietoa tästä linkistä.

Teksti:
Kuvat:
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!