fbq
Uutiset
24.01.2017 10:00
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Timo Korhonen
Nuoret räppärit Kristian Piispa ja Mertsi Nyman.
Isättömät helsinkiläispojat taistelevat syrjäytymistä vastaan räpin keinoin!
Uutiset
24.01.2017 10:00
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Timo Korhonen

Musiikkistudiolta ei energiaa puutu, kun 13-vuotias Kristian Piispa ja 11-vuotias Mertsi Nyman pääsevät vauhtiin. Koululaiset nauhoittavat ensimmäistä rap-kappalettaan Uusvuos. Biisissä nuoret räppäävät matkasta syrjäytymisvaarasta kohti parempaa elämää. Studiosession järjesti räppäri Elinkautinen eli Sonny Nyman, joka houkutteli myös Seiskan mukaan toteuttamaan poikien unelmaa.

Elinkautista vankeusrangaistusta suorittava Sonny tekee etsivää nuorisotyötä Itä-Helsingin alueella. Näissä merkeissä hän tapasi myös Kristianin ja Mertsin, joilla on ollut vaikeuksia esimerkiksi koulunkäynnissä.

Nuoret räppärit käyvät läpi uuden biisinsä riimejä räppäri Elinkautisen kanssa.
Pojat käyvät mentorinsa Sonny Nymanin kanssa läpii Uusvuos-kappaleen riimejä.

– Meitä kolmea yhdistää se, ettei meillä ole isää. Ehkä siksi meillä on muodostunut niin hyvä yhteys. Monista katujen nuorista tunnistaa, että he etsivät huomiota. Aina se ei tarkoita, ettei sitä olisi kotona tarjolla, vaan se ei välttämättä riitä. Tarvitaan kavereiden hyväksyntää, ja usein se saadaan hölmöilemällä, Sonny Nyman tietää.

Voitetut vanhemmat

Räppinimillä Rayden (Kristian) ja Lil Mercy (Mertsi) operoivat pojat tapasivat Sonnyn viime syksynä Helsingin Itäkeskuksessa.

– Näimme Sonnyn Itiksessä, ja tiesimme, että hän on räppäri. Menimme kättelemään, ja hän tarjosi meille jäätelöä. Puhuin hänelle isäni kuolemasta ja koulunkäynnistä. Sonny kysyi, käynkö koulussa vai sluibaanko? Siitä lähtien olemme henganneet hänen kanssaan, Kristian muistelee.

Kristian Piispa ja Mertsi Nyman ihmettelevät uutta biisiään.
Ennen miksausta Kristian ja Mertsi ihmettelivät räppäri Elinkautisen kanssa nauhoituksen tuloksia.

Yllättävä ystävystyminen elinkautisvangin kanssa aiheutti hämmennystä poikien lähipiirissä, mutta poikia asia ei häiritse.

– Minä ajattelen, että hän on parantanut tapansa ja muuttunut ihminen, mutta monet pitävät Sonnya pelkkänä murhaajana, Kristian sanoo.

– Fakta on, että tässä työssä on täytynyt voittaa monen nuoren vanhemmat puolelleen. Moni ajattelee, etten voi ikinä muuttua, mutta vanhemmat alkoivat arvostaa työtämme, kun näkivät positiivisia tuloksia, Sonny sanoo.

Kouluvaikeudet hallintaan

Pikkupojasta asti räppiä intohimoisesti kuunnelleet Kristian ja Mertsi kertoivat pian Sonnylle haaveistaan tehdä omaa musiikkia. Vankeusaikanaan räppärinuraansa rakentanut Sonny sanoi, että asia on mahdollista yhdellä ehdolla. Koulunkäynnin laiminlyönnin piti loppua ja kunnioituksen vanhempia kohtaan oli parannuttava.

– Kun sovimme näin Sonnyn kanssa, huomasin, että jos olin tekemässä jotain hölmöä, aloin miettiä seurauksia. En halua luopua musiikinteosta. Varmaan sen takia minulla on vähentynyt koulussa tappelut ja kaikki muut riehumiset, Mertsi myöntää.

Räppipojat Kristian ja Mertsi studiolla.
Pojat ovat kuunnelleet rap-musiikkia pienestä lähtien. – Mutsilla on salavideoita, joissa ehkä kuusivuotiaana pyöritän vain päätä ja räppään omassa huoneessani, Kristian kertoo.

Ylivilkkaille ja keskittymisvaikeuksista kärsiville pojille koulu on ollut välillä raskas ympäristö. Musiikki on tuonut motivaatiota jaksamaan.

– Koulussa voimat loppuvat tosi nopeasti ja alkaa vain väsyttää. Siihen ei auta nukkuminen, vaan se on ehkä sellaista henkistä väsymystä. En vain pysty keskittymään koko koulupäivää. Joskus tekisi hyvää, että pääsisi välillä vaikka sohvalle vähäksi aikaa lepäämään, Kristian tunnustaa.

Studiossa ei jännittänyt

Seuraavaksi on äänityksen aika.

– Arpa heitetty, tinaa keitetty, tosi kipeitä tunteita peitetty, kaikki näytetty, voimat käytetty, koettu kaikki edellä esitetty. Uusin voimin tätä uutta vuotta kohti. Tehdään tästä parempi vuosi, jackpotti, pojat räppäävät uskottavasti äänityskopissa.

Kappale on purkissa ja edessä on vielä oman musiikkivideon kuvaukset. Viikarit ovat innoissaan eivätkä myönnä, että mikin edessä olisi tullut pupu pöksyyn.

– Ei se sillä tavalla jännittänyt. Välillä vähän nauratti, kun Mertsi keksi oikeiden sanojen tilalle omaa settiä. Meinasi vahingossa mennä välillä nauhalle niitä riimejä, joita olimme vitsillä kehittäneet, Kristian sanoo.

Vaikuttaa myös siltä, ettei poikien räppiura jää yhteen kappaleeseen, vaan lisää on tulossa.

– Unelmani on tehdä musiikkia työkseni, Mertsi julistaa.

Katso poikien musiikkivideo alta!

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »