Huumekoukusta psykoosiin: ex-narkomaani Teemu jätti katuelämän vertaistuen avulla!

Uutiset | 05.11.2015 13:04

Itähelsinkiläinen Teemu Heikkinen odotti yli parikymppiseksi elämänsä ensimmäisiä kotiintuloaikoja.

Rajat asetti vasta Rikosseuraamuslaitos, jonka määräyksestä Teemun on oltava asunnossaan joka päivä ennen iltayhdeksää.

Hän näet suorittaa vankeusrangaistusta valvotussa koevapaudessa kahdesta ryöstön yrityksestä.

Teemu on entinen narkomaani, jonka nuoruutta hallitsi huumemaailman koko kirjo. Hän käytti kovia huumeita, myi amfetamiinia ja teki erilaisia muita rikoksia mahdollistaakseen elämäntapansa. Teemun viimeinen huumeannos on otettu joulukuussa 2013.

 

Yritin itsemurhaa

Teemu kertoo tyypillistä huumeriippuvaisen tarinaa, jonka loppuratkaisuna häämöttää kuolema tai pitkä vankeusrangaistus.

Hän listaa käyttäneensä käytännössä kaikkia tunnettuja huumausaineita saadakseen päänsä sekaisin. Nistin elämä eteni niin nopeasti, että hänen terveytensä petti ensimmäistä kertaa jo 19-vuotiaana.

– Jouduin silloin hoitoon huumepsykoosin takia. Ennen sitä yritin myös itsemurhaa. Minulla oli jatkuvia pelkotiloja ja kuulin ääniä. Painoin enää vain 41 kiloa. Olin pelkkä raunio, minusta ei ollut enää mitään jäljellä, Teemu lataa.

 

Vertaistukea vangeilta

Teemun revanssi yhteiskunnan jäsenenä ei tapahtunut pelkästään tahdonvoimalla. Hänen tukenaan on ollut varsinkin vankien perustama vertaistukijärjestö KRIS.

 

 

Yhdistyksen avulla hän on päässyt suorittamaan tuomioitaan muun muassa yhdyskuntapalveluna. Käynnissä olevan vankeusrangaistuksen aikana hän työskentelee päivisin KRIS:ssä erityisnuorien parissa.

 

C-hepatiitti pelottaa

Tuhoutunut nuoruus ovat jättäneet jälkensä nuoreen mieheen. Menneisyys on todettavissa vaikkapa herran purukalustosta, sillä sieltä ei montaa elävää hammasta löydy. Tekohampaiden lisäksi Teemu saa pian tietää, onko hän sairastanut C-hepatiittiin.

 

 

– En uskaltanut käydä pariin vuoteen verikokeissa, koska pelkäsin tuloksia. Tällaisten lieveilmiöiden lisäksi kannan tietysti valtavaa syyllisyyttä siitä, mitä olen tehnyt muille ihmisille ja itselleni. Seuraukset ovat pitkiä, mutta niiden kanssa on opittava elämään.

 

 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!