Uutiset

Huh, näin paljon Suomessa rötösteltiin viime vuonna: turvapaikanhakijat muuttivat poliisin työtä!

27.01.2017 15:05

Poliisihallitus julkaisi tänään perjantaina (27.1.) tilastot viime vuonna Suomessa tehdyistä rikoksista. Koko vuoden aikana poliisille ilmoitettiin yhteensä 807 433 rikosta, joka on vain 0,2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Ilmoitettujen rikosten määrä kasvoi vain 1650 rikoksella.

– Poliisi selvisi viime vuodesta kokonaisuutena hyvin. Turvapaikanhakijoiden määrä jatkui runsaana alkuvuoden ajan, mutta tasoittui loppuvuotta kohden. Tämä on vaikuttanut poliisin työhön selvästi. Hälytystehtävien määrään se ei merkittävästi vaikuttanut, mutta on muuttanut niiden luonnetta. Loppuvuotta väritti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvät tehtävät, joiden odotetaan lisääntyvän kuluvana vuonna, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa poliisin tiedotteessa.

Nettirikosten määrä kasvoi

Yksi selkeä trendi rikostilastoissa oli internetissä tehtyjen maksuvälinepetosten kasvu.

– Nettipetosrikollisuutta voidaan parhaiten estää ennakolta ja silloin avainasemassa ovat nettiostajat itse, poliisiylijohtaja muistuttaa

Petosrikoksissa kasvua oli lähes kahdeksan prosenttia eli noin 2 900 rikosta. Vuonna 2015 niitä oli yhteensä 5 574 ja viime vuonna jo 8 782 kappaletta. Kasvusta iso osa oli internetissä tapahtuneita maksuvälinepetoksia.

– Tyypillistä verkossa tapahtuvaa petosrikollisuutta on se, että tarjotaan myytäväksi omaisuutta, jota myyjällä ei ole. Myyjällä on yleensä kiire saada rahat tuotteesta tililleen ja hän väittää, että tuotteelle on jonossa muitakin ostajia tai pyytää maksamaan rahat jonkun kolmannen henkilön tilille tai ulkomaiselle tilille rahasiirrolla, Kolehmainen sanoo.

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!