fbq
Uutiset
14.08.2019 09:09
Teksti: Mia Jussinniemi|Kuvat: Tomi Natri / All Over Press, Malin björses ja jappu myllynen
Krisse Aalto
Hevosonnettomuus teki kuvankauniista Krisse Aallosta autourheilun suomalaistähden – nyt hän on lajinsa naispioneeri: ”En tykkää räplätä autoa, vaan haluan ajaa!”
Uutiset
14.08.2019 09:09
Teksti: Mia Jussinniemi|Kuvat: Tomi Natri / All Over Press, Malin björses ja jappu myllynen

Kun Kristiina ”Krisse” Aalto kiipesi hevosen selkään vuonna 2011, tapahtui jotain sellaista, mikä vaikuttaa vieläkin hänen elämäänsä. Jostain syystä hevonen pillastui ja yritti heittää Krissen selästään.

– Hevonen pukitteli kuin rodeossa, mutta pysyin vähän aikaa sen selässä. Lopulta kuitenkin putosin, ja juuri silloin hevonen potkaisi, Krisse kertoo.

Potku osui Krisseä sääreen, johon tuli avomurtuma. Se vei hänet viikoksi sairaalahoitoon.

– En osannut silloin vielä kuvitella, että ikävästä onnettomuudesta koituisi mitään hyvää.

Toipuminen oli niin hidasta, että Krisse päätti myydä hevosen ja toteuttaa rahoilla yhden haaveistaan. Hän osti oman drifting-auton.

– Hevosen potku oli todellinen onnenpotku, sillä ilman sitä olisin pysynyt vain hevosten parissa. Nyt saan ajaa kilpaa, ja sen lisäksi tehdä töitä hevosten kanssa.

Krisse opettaa ratsastusta ja kouluttaa hevosia työkseen.
Krisse opettaa ratsastusta ja kouluttaa hevosia työkseen.

Euforiaa sivuluisussa

Krissen lajissa driftingissä ajetaan kilpaa niin, että auto on koko ajan sivuluisussa

– Olen aina ollut kiinnostunut autoilusta, ja ajokortin saatuani innostuin vanhoista takavetoisista autoista. Niillä tuli ajeltua sivuluisua jääradoilla.

Driftingin ajaminen asvaltilla on vaativampaa kuin jäällä, sillä vauhti on moninkertainen ja taitoa ja tarkkuutta tarvitaan enemmän.

– Voin sanoa, että drifting on parasta, mitä minulle on tapahtunut ja mitä olen elämässäni tehnyt. Ajaessani sivuluisussa mahdollisimman kovaa tunnen aivan uskomatonta vapaudentunnetta, onnellisuutta ja adrenaliiniryöppyä. Ajaessa en ajattele mitään muuta kuin ajamista.

Lue lisää: Kuvankaunis Krisse Aalto, 33, on Suomen ainoa naispuolinen drifting-tähti – ”Hikisiä alusvaatteitani yritetään ostaa!”

Krisse Aalto
Drifting-autossa on turvakaaret, sillä vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää.

Saan outoja viestejä

Krisse oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka kilpaili driftingissä. Häneen kohdistui paljon ennakkoluuloja.

– Aluksi kuuli usein, että mennään nyt katsomaan, miten se muija ajaa.

Hän on pärjännyt lajissa hyvin. Edellisellä suomenmestaruuskaudella hän oli kymmenes.

– Luulen, että merkittävin ero mies- ja naisdriftaajien välillä on se, etteivät miehet saa viestejä, joissa pyydetään myymään ajossa hikeentyneitä alusvaatteita, Krisse nauraa.

Krisse Aalto
Krisse on positiivinen tyyppi.

Hän ei aio jatkossakaan suostua vastaaviin tarjouksiin, vaikka lajin harrastaminen onkin kallista.

– Kesän aikana kuluu 150 rengasta, ja niitä tilataan kontillinen kerrallaan.

Lue lisää: Pillastunut hevonen pudotti 25-vuotiaan Krissen selästään ja potkaisi lujaa – hurja onnettomuus muutti elämän silmänräpäyksessä!

Mekaanikko rakkaudesta

Krisse opiskeli automekaanikoksi driftausharrastuksen vuoksi. Driftingissä autojen virittäminen ja rakentaminen on melko vapaata. Krissen autossa on 750 hevosvoimaa.

– En kuitenkaan tykkää räplätä autoa, vaan haluan ajaa. Mekaanikot hoitavatkin autoni korjaamisen ja virittämisen, Krisse kertoo.

Hänellä ei ole erityisiä tavoitteita menestymisen suhteen.

– Olen päässyt SM-tasolle ja olen siitä ylpeä. 

drifting
Kuvassa näkyvät radalle maalatut laatikkoviivat, johon kuljettajan on ohjattava auto niin, että renkaat menevät laatikon toisesta päädystä sisään ja toisesta päädystä ulos.

Krisse sijoittui toiseksi Vauhtiajot Battle -kilpailussa. Tämän johdosta hän pääsee syyskuussa kilpailemaan Varsovaan Grid finaaliin.

– Se on eräänlainen unelmieni täyttymys.

Hermoja vaaditaan

Driftingissä kuljettaja ei tule koskaan valmiiksi. Aina on varaa kehittyä paremmaksi.

– Laji sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vauhdista ja hauskanpidosta. Tämä vaatii ajotaidon lisäksi hyviä hermoja, eli haastetta riittää, Krisse kertoo.

Vaikka ei haluaisi heti hypätä kuskinpenkille, niin kisoja kannattaa käydä katsomassa.

– Laji on todella yleisöystävällinen ja viihdyttävää seurattavaa. 

Suuri ilo Krisselle on ollut myös katsojilta tullut palaute. Varsinkin nuoremmilta on tullut ihastuttavaa viestiä.

– Minulle on tultu kertomaan, miten tekemiseni ja ajamiseni ovat antaneet uskoa ja voimaa tehdä itsekin päättäväisesti omaa juttuaan ja seurata omia unelmiaan.

– Toivon, että jokainen uskaltaisi rohkeasti toteuttaa itseään ja tehdä muista välittämättä sitä, mihin itsellä on intohimoa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »