Hermojuuritulehduksesta kärsivä Anne, 36: Koin neliraajahalvauksen, muistoni ovat vääristyneet

Uutiset | 18.08.2020 20:40

Kymmenen vuotta sitten espoolainen Anne Jaala havahtui voimistuvaan selkäsärkyyn veljensä häissä. 
Pian hän alkoi oksentaa ja kasvot muuttuivat ilmeettömiksi eivätkä jalatkaan enää kantaneet.
Sairaalassa ei aluksi tiedetty, mikä nuorta naista vaivaa. Hänen verensä puhdistettiin peräti neljästi, ja hänellä todettiin punkin aiheuttama borrelia.

Annen Heidi-äiti vei tyttärensä yksityiselle lääkärille. Tarkoitus oli tutkia vihoittelevaa selkää, mutta lääkäri ymmärsi, ettei ongelma ollut siellä. Anne lähetettiin jatkotutkimuksiin, joissa selvisi, että hän sairastaa Guillain-Barrén oireyhtymää eli monihermojuuritulehdusta.

- Emme vieläkään tiedä, mistä autoimmuunisairaus johtui. Sen saattoi laukaista punkin purema tai ulkomaanmatkalta saamani ripuli, Anne pohtii.

Anne

Anne noin vuosikymmen sitten, ennen sairauden puhkeamista.

Tulehdusarvot liki 500

Lääkärit juoksivat kilpaa ajan kanssa, mutta Annen tila huononi nopeasti. Puhe alkoi puuroutua ja nieleminen vaikeutua. 

- Äiti syötti minulle jäätelöä ja tajusi, etten pysty nielemään. Jätskiä meni keuhkoihini ja sain keuhkokuumeen.

 – Onneksi äiti oli skarppina ja kehitti salamannopeasti kommunikaatiokeinot kanssani. Vastasin silmiä räpäyttelemällä kysymyksiin. Pian myös hoitohenkilökunta alkoi käyttää äitini metodeja, Anne muistaa.

Nuoren naisen tulehdusarvot olivat pilvissä, ja niihin tehoava lääkecocktail löytyi aivan viime hetkellä. Anne kytkettiin hengityskoneeseen, johon oli liitetty katetrilla 36 eri putkea.

Outoja tuntemuksia

Tajuihin tullessaan Anne ei halvaantumisen vuoksi tiennyt, oliko hänellä jalkoja ja käsiä enää lainkaan. Hän oli neliraajahalvaantunut ja luuli olevansa kuollut. Jossakin vaiheessa Anne alkoi näyttää toipumisen merkkejä. Ensiksi kädet alkoivat liikkua, ja pian myös jaloihin alkoi tulla liikettä. Hänen puhekykynsä alkoi myös palautua, vaikka toinen puoli kasvoista oli edelleen halvaantunut.

– Kun kehitystä tuli, aloin kuntoilla paljon ja treenata kävelyä. Se vei valtavasti voimia, ja koska lantiossani oli edelleen halvaus, kävely tuotti kovaa kipua. Olin todella väsynyt.

Anne

Kuva: Anne sairaalahoidossa vuosikymmen sitten.

Muistot vääristyivät

Lihasjännityksen vuoksi Annella on kroonistunut migreeni, ja hän kärsii tasapaino- ja koordinaatio-ongelmista.

– Havahduin myös siihen, että omat muistikuvani ennen sairastumistani saattoivat joistakin asioista olla aivan vääriä. Olin aivan varma, että sairauteni sai alkunsa viisaudenhampaan poiston vuoksi, ja olin todella järkyttynyt, kun sain kuulla, ettei niin ollut tapahtunut.

– Myös jotkut lapsuusmuistot ovat vääristyneitä. Ne eivät pidä paikkansa, vaikka tuntuvat omassa päässä aivan varmoilta. 

Anne

Anne viettää aikaa muun muassa ulkoilemalla koiransa kanssa.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Pasi Murto, Jaanan kotialbumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!