Helsinkiläinen Katja luuli lapsensa pelleilevän - alle 2-vuotias poika kuoli äkillisesti kotiinsa: ”Lääkäri vain pudisti päätään”

Uutiset | 09.05.2019 11:03

Sen piti olla ihan perinteinen pääsiäissunnuntai.

Helsinkiläisen Katjan kaksivuotiaalla pojalla oli ollut edellisenä päivänä kuumetta, mutta se oli jo laskenut. Lapsella oli diagnosoitu neljän kuukauden ikäisenä varhaislapsuuden hyvänlaatuinen epilepsia, johon oli lääkitys ja joka lääkäreiden mukaan menisi ohi. Mikään ei valmistanut siihen, mitä seuraavaksi tapahtui. 

– Äitini tuli meille pääsiäisaterialle, ja laitoin pojan päiväunille. Ennen lähtöään äiti halusi vielä nähdä hänet, ja menin herättämään häntä. 

Pieni lapsi makasi sängyssä vatsallaan, ja Katja ajatteli, että hän oli kuullut tulon ja pelleili. Katja heilutti häntä selästä, mutta tajusi heti, että jotain oli pielessä.

– Käänsin hänet selälleen ja huomasin, että kasvot olivat tummat ja niissä oli lautumia. Pelästyin ja huusin miestäni paikalle, itse ryntäsin soittamaan hätäkeskukseen. 

Pitkä minuutti

Katja joutui odottamaan yli minuutin, ennen kuin hätäkeskuksessa vastattiin. Se minuutti oli hänen elämänsä pisin. Kun hätäkeskuksesta vastattiin, Katja huokaisi helpotuksesta ja ajatteli, että nyt kaikki järjestyy ja poika pelastetaan. 

– Ensin paikalle tuli paloauto, ja he yrittivät elvyttää. Sen jälkeen tuli ambulanssi sekä lääkäriambulanssi, mutta lääkärin tehtäväksi jäi lopulta vain todeta poika kuolleeksi. Kun lääkäri tuli luoksemme, hän vain pudisti päätään. Silloin tiesin, että mitään ei ollut tehtävissä. Kuolinsyyksi kirjattiin epileptinen kohtaus.

Lue Katjan koskettava haastattelu kokonaisuudessaan torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Info: Lapsen kuolema

– Vuosittain tapahtuu noin 450 lapsen kuolemaa.
– Kohtukuolemia tapahtuu vuosittain noin 130–160. Syytä ei aina pystytä 
selvittämään.
– Pienten lasten yleisimmät kuolinsyyt ovat synnynnäiset epämuodostumat, kromosomivirheet, perinataalivaiheen erilaiset tilat ja vakavat sairaudet.
– 15–19-vuotiaiden yleisimmät kuolinsyyt ovat tapaturmat ja liikenneonnettomuudet.
– Sairaudet, erityisesti syöpäsairaudet, ovat myös yksi yleinen kuolinsyy. Syöpään sairastuu vuosittain noin 130–150 alle 16-vuotiasta 
lasta, joista noin viidennes ei selviydy.
– Lapsensa menettäneet vanhemmat voivat saada henkistä apua sairaalasta, kriisiryhmän työntekijöiltä, terveydenhuollon ammattilaisilta sekä seurakunnalta. Vertaistukea on saatavilla muun muassa KÄPY-Lapsikuolemaperheet ry:n kautta. Taloudellista tukea muun muassa hautajaiskuluihin voi hakea oman sosiaalitoimiston kautta.

Lähde: vs. toiminnanjohtaja Sanna Rantanen / KÄPY - Lapsikuolemaperheet ry

KÄPY - Lapsikuolemaperheet ry

– Vertaistukiyhdistys, joka auttaa lapsensa menettäneitä perheitä.
– Tukea tarjotaan tukipuhelimien, -henkilöiden sekä keskusteluryhmien avulla.
– Myös lapsille on tarjolla ohjelmaa ja tukea

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!