fbq
Uutiset
03.06.2020 14:01
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Seiskan toimitus
Jukka
Hämeenlinnalaisen Jukan uskomaton selvitymistarina koomapotilaasta kilpajuoksukuntoon: Lääkärien mukaan minun ei pitäisi olla elossa!
Uutiset
03.06.2020 14:01
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Seiskan toimitus

Hämeenlinnassa asuvan Jukan elämä oli katketa vuonna 2006 hurjassa kolarissa Intiassa, kun kielletystä ajosuunnasta tullut linja-auto syöksyi häntä kuljettaneen auton eteen. Autossa olleista viidestä henkilöstä Jukka loukkaantui kaikkein pahimmin.

– Olin viikkoja koomassa kaikkiaan kolmessa eri sairaalassa Intiassa. Lääkäreiden mukaan eloonjäämiseni oli lääketieteellinen ihme, Jukka kertoo.

Vaikea aivovamma

Jukka oli yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla. Hän toimi toimitusjohtajana perustamassaan yrityksessä, 
joka oli erikoistunut muun muassa nimi- ja tunnistekyltteihin. Hän oli liikkeellä ystäväporukan kanssa, kun auto syöksyi suoraan bussin kylkeen kohtalokkain seurauksin.

– Automme upposi bussin tavaratilaan kuin veitsi sulaan voihin.

Hän istui auton takapenkillä keskellä, ja ympärillä oli ainoastaan lannevyö. Kaikki autossa olleet kiidätettiin sairaalaan. Jukka vaipui koomaan. Hänellä todettiin erittäin vaikea aivo- ja selkäydinvamma. Lähes kaikki kylkiluut murtuivat, ja hänelle tuli ilmarinta. Auton repeytynyt pelti leikkasi Jukan päähän ammottavan, lähes koko kallon leveydeltä kulkeneen halkeaman.

as

Vain silmät liikkuivat

Jukkaa pidettiin useita viikkoja koomassa. Kolmen kuukauden jälkeen hänet lennätettiin ambulanssilennolla Suomeen.

– En pystynyt liikuttamaan kuin silmiäni.

Periksiantamattomana ja jääräpäisenä tunnetulla Jukalla oli mielessään kuitenkin vahva ajatus.

– Mietin, että kyllä tästä perkele selvitään!

Jukalla alkoi vaivalloinen toipumisprosessi. Oli ihme, että hän ylipäätään jäi henkiin. Jukka painottaa, että hänen paranemisessaan oli sisun lisäksi apunaan hyvä kunto.

– Olen koko ikäni ollut aktiivinen kuntoilija. Alussa tein vain mielikuvaharjoituksia. Valmistelin itseäni liikkumaan ja loin aivoihin muistijälkiä erilaisista kehon liikeradoista.

sd

Koira tsemppasi

Jukka joutui opettelemaan uudelleen niin puhumisen kuin liikkumisen.

– Olihan se yhtä juhlaa, kun otin ensimmäiset askeleet tyttäreni vierellä sairaalan käytävällä. Aluksi vain jokusen metrin, sitten pari enemmän.

Pikkuhiljaa hermoradat alkoivat jälleen toimia, ja Jukka pystyi polkemaan jo kuntopyörääkin.

– Lääkärit katsoivat ihmeissään, sillä eihän minun olisi pitänyt olla edes elossa!

Kuntoutusohjelmansa lisäksi Jukka kiittelee parantumisestaan lapsiensa tukea ja jo edesmennyttä Maatu-mustaterrieriään.

– Kotiin päästyäni Maatu oli vierelläni joka hetki. Rakas lemmikkini pakotti minut liikkeelle joka päivä. En koskaan vajonnut masennukseen, vaikka oli huonojakin päiviä.

 

Hämeen hitain

Jukka kävi lääkärintarkastuksessa puolitoista vuotta onnettomuuden jälkeen ja sai virallisen juoksuluvan. Hän päätti testata itseään puolimaratonilla.

– Se oli kovan työn takana. Piti vain sinnikkäästi harjoitella. Tytär juoksi koko matkan vierelläni ja tsemppasi. Kyllä se oli elämäni kovin juttu.

Vuotta myöhemmin Jukka osallistui kotikaupunkinsa Hämeenlinnan kaupunkimaratonille.

– Puolessa matkassa selkään alkoi sattua ja juoksu tyssäsi siihen. Jatkoin kävellen maaliin. Se kesti kuusi tuntia, eli olen nyt sitten virallisesti Hämeen hitain.

wrgb

Maaninka tukena

Nyt Jukka voi omien sanojensa mukaan erittäin hyvin. 

– Aloitan jokaisen päiväni aamujumpalla. Minulla ei ole enää kovia kipuja, enkä syö pillereitä.
Taannoin Jukka tapasi olympiamitalijuoksija Kaarlo Maaningan. Heille syttyi idea haastekampanjasta, joka toteutuu vielä tänä vuonna.

Perusideana on haastaa itsensä johonkin minuuteissa mitattavaan suoritukseen, jossa pyritään saavuttamaan itselle toimintakykyä edistävää tai ylläpitävää asiaa. Jukalla ja Kaarlolla on jo oma haasteensa.

– Juoksemme 400 metrin ratajuoksun kesällä M65-sarjan SM-aikaan. Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo itseensä, Jukka muistuttaa.

ddddd
Tilaa Seiskan uutiskirje! »