Uutiset

Flow Festival pitää syytettä ympäristörikkomuksesta absurdina: "Virkamiehistö ei ole asian suhteen toiminut täysin asianmukaisesti"

15.08.2019 18:07

Flow Festival Oy ja sen kaksi avainhenkilöä joutuu vastaamaan syytteeseen ympäristörikkomuksesta. Syyttäjän mukaan poliisi on suorittanut asiassa esitutkinnan ja juttu on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa tämän vuoden puolella.

Flow'n melu oli liikaa joillekin - festivaalille syyte ympäristörikkomuksesta

Kyseessä on sallittujen melurajojen epäilty ylittäminen vuosien 2017 ja 2018 tapahtumissa. Festivaalin taiteellinen johtaja, Tuomas Kallio, kertoo sähköpostitse, että kyse on epäillyistä 1-5 db:n ylityksistä.

- Epäiltyä ympäristön pilaamista musiikkimelulla ei ole tapahtunut vaan itse asiassa kyseinen mittausjärjestely yhdessä kolmesta ympäristömelumittauspisteessä on ollut epäluotettava ja myös kaupungin omien ympäristömelumittaussäädösten mukaan väärin tulkittu. 

Tuulen vaikutus

Kallio huomauttaa, että mittaustulokseen vaikuttaa kulloinekin sääolo. 

- Suvilahden (tapahtumapaikka) vakiintuneissa mittauspisteissä tai festivaalialueella mitään desibeliylityksiä ei ole tapahtunut kumpanakaan vuonna. Koska kyseinen ympäristömelumittauspiste sijaitsee yli 500m päässä äänilähteistä, olosuhteiden vaikutus melutasoihin on hyvin suuri, kuten kaupungin omissakin ympäristömelumittausohjeistuksissakin esitetään. Esimerkiksi kova tuuli voi helposti aiheuttaa merkittävää vaihtelua mittaustuloksiin vaikka konsertin melutaso pysyisi suunnitellulla tasolla. 

Kallion mukaan virkamiehet ovat jostain syystä muuttaneet suhtautumistaan festivaaliin. 

- Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden virkamiehistö ei ole asian suhteen toiminut täysin asianmukaisesti. Olemme pettyneitä kaupungin viime aikaiseen tapaan toimia joka on oleellisesti muuttunut aiemmasta keskustelevasta ja yhteistyöhalukkaasta linjasta.

Eri säännöt eri tapahtumille

Käytäntö eri tapahtumien suhteen ei ole yhteneväinen. Flow Festivalin mukaan esimerkiksi Tampereella pidetyssä Rammsteinin konsertissa meluraja oli 85 db, kun Flowissa viranomainen asetti 65 db:n rajan. 

- Epäily tuntuu hyvin absurdilta, sillä käytämme valtavasti aikaa ja resursseja sekä alan parhaita asiantuntijoita monipuolisessa ympäristötyössämme, johon meluntorjunta yhtenä keskeisenä osa-alueena kuuluu. Toivomme, että tämä ikävä prosessi lopulta johtaisi kaupungin melumittausmenettelyn positiivisiin uudistuksiin, Kallio päättää. 

Teksti:Pauli Poutanen
Kuvat:All over press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!