Hyppää pääsisältöön
Japanilainen mafiapomo pidätettiin.

Etsintäkuulutettu yakuza-pomo saunoi vuosia suomalaisten kanssa, mukana aina henkivartijat - vantaalainen Tapio ihmettelee: Johan oli saunakaveri!

Vantaalaiselle Tapiolle selvisi viime viikolla, että hänen vanha saunakaveri Thaimaasta on mafiapomo Shigeharu Shirai. Tapio järkyttyi, kun näki uutiskuvan 72-vuotiaan japanilaisen rikollispomon pidätyksestä Thaimaassa. Japanin poliisi oli etsinyt yakuza-johtajaksi paljastunutta saunakaveria jo 14 vuotta toisen rikollispomon murhasta epäiltynä.

Lue myös: Kulkukoirille tärkeä rooli: kamerakoirat vartioivat katuja Thaimaassa!

Tapio ja Shirai olivat tutustuneet toisiinsa Thaimaan Pattayalla muutama vuosi sitten. Herrasmiehet kävivät samalla vuorolla korealaiseksi saunaksi kutsutussa kylpylässä. Saunaporukkaan kuului myös muita suomalaisia.

– Ukko oli kohtelias, niin kuin japanilaiset yleensäkin. Hän ei erottunut porukastamme mitenkään tapojensa osalta. Tervehdimme toisiamme aina kohteliaasti ja juttelimme niitä näitä. Hän oli saunassakin hyvin huomaavainen ja pyysi aina lupaa löylyn heittämiseen. Kaveri kesti hyvin kuumuutta, Tapio arvioi.

Henkivartijat mukana

Tapiolle oli kyllä käynyt saunoessa selväksi, mikä japanilainen oli miehiään.

– Herran tatuointeja ei voinut olla tunnistamatta. Olin myös lukenut, että useimmilla yakuzoilla pikkurilli on katkaistu, ja niin oli tälläkin kaverilla. Mutta nyt vasta selvisi, että hän oli ollut etsintäkuulutettu päällikkö.

Lue myös: Arman Alizad otti Viimeinen ristiretki -kuvauksissa kivuliaan tatuoinnin, tällainen se on - kuva! ”Kuulosti kuin olisi hinkattu raastimella”

Tapion mukaan Shirailla oli mukana saunassa aina kaksi henkivartijaa.

– Jossakin vaiheessa aloin ihmetellä, miksi yakuza-pomo ei ole suunnittelemassa rikoksia Japanissa, vaan vuodesta toiseen Pattayalla. Saunamme ei ollut mikään luksuspaikka, eikä hän tuonut koskaan esiin olevansa rikas.

Poliisitkin lauteilla

Erikoista Shirain vuosia kestäneessä jahdissa oli se, että hän ei salaillut taustaansa liikkuessaan Thaimaassa.

– Samassa saunassa oli päivittäin myös Thaimaan poliisin erikoisyksikön miehiä. Uskon heidänkin tienneen, että samoilla lauteilla oli japanilainen mafiapomo.

Thaimaan poliisi esitteli paidatonta japanilaista mafiapomoa Shigeharu Shiraita tiedotustilaisuudessa viime viikolla.
Thaimaan poliisi esitteli paidatonta japanilaista mafiapomoa Shigeharu Shiraita tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

Pari vuotta sitten Shirai yhtäkkiä katosi Pattayalta. Hän jäi kiinni Lopburin kaupungissa Thaimaan keskiosassa.

Lue myös: Missi Isabel Ljungdelliä on kysytty Thaimaassa maksulliseksi seuralaiseksi – hävyttömiä ehdotuksia päivittäin: Moni ajattelee, että mitä valitat, kun pukeudut noin!

– Kun asiasta uutisoitiin, katsoin, että johan oli saunakaveri. Olen kuitenkin asunut Pattayalla niin kauan, ettei täällä enää hämmennä mikään.

Kuvat levisivät

Shirain tunnistettavat tatuoinnit ja niiden varomaton esittely koituivat lopulta hänen kohtalokseen. Japanin poliisi löysi miehen, kun hänestä alkoi levitä kuvia sosiaalisessa mediassa. Lopulta ne päätyivät myös Japanin Bangkokin-suurlähetystön nähtäväksi.

Ennen murhasyytteitä Japanissa Shirai joutuu vastaamaan rikoksistaan Thaimaassa. Häntä epäillään laittomasta maassaolosta, josta voi seurata myös vankeustuomio.

Mikä on yakuza?

Yakuza tarkoittaa japanilaista järjestäytynyttä rikollisuutta eli mafiaa. Siihen uskotaan kuuluvan noin 50 000 jäsentä, ja toiminta on jakautunut tuhansiin klaaneihin. Yakuzan uskotaan toimineen jo 1600-luvulla.

Yakuzoille tyypillisesti Shirain vasen pikkusormi on katkaistu.
Yakuzoille tyypillisesti Shirain vasen pikkusormi on katkaistu.

Järjestö tunnetaan vahvasta hierarkiastaan ja erikoisista rituaaleistaan. Yakuzan jäsenien koko keho on usein peitetty irezumi-tatuoinneilla. Toinen yakuza-tunnus ovat katkaistut sormet. Epäonnistunut jäsen hyvittää tiukkojen sääntöjen rikkomista yubitsume-rituaalilla, jossa leikkaa palan sormestaan.


Teksti:
Juha Nurmi
Kuvat:
Lehtikuva

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!