Uutiset

Erkki ”Eki” Mikkosen matkatoimistobisneksellä hankala alku Los Angelesissa – ”Jouduin myymään asuntoni!”

29.09.2020 18:37

Erkki ”Eki” Mikkonen, 73, on yksi Suomen tunnetuimmista matkailualan legendoista. Vuosikymmenten aikana hänen sympaattinen olemuksensa on viihdyttänyt matkailijoita niin opashommissa maailman turistikohteissa kuin Yhdysvalloissa oman matkatoimistobisneksen parissa.

Nuorena Eki paiski töitä tarjoilijana, baarimikkona ja hovimestarinakin eri kohteissa ympäri Suomea.

Nuoren miehen veri veti kuitenkin ulkomaille.

– Olin niin varma, että jään maailmalle, että laitoin kaikki tavarani varastoon Suomessa, ja matkustin Mallorcalle. Tein hanttihommia tarjoilijana ja baarimikkona. Taisinpa uima-allastakin luvatta kaivaa, mutta vaikka kuinka nojasin lapioon, allaskuoppa ei suurentunut.

Eki työskenteli Aurinkomatkojen oppaana 1974–88 ympäri maailmaa.
Eki työskenteli Aurinkomatkojen oppaana 1974–88 ympäri maailmaa.

Lue myös: Matkailulegendasta majatalon isäntä! Eki Mikkonen, 73, muutti Miamista Sulkavalle – ”Viihdyin vartin eläkkeellä!”

Yhdessä Mallorcan suomalaisbaarissa työskennellessään Eki kohtasi sen ajan matkailun suurmiehen Kalevi Keihäsen, jonka keihäsmatkalaiset kävivät kuppilassa murkinalla ja mallasjuomilla.

– Muistan, kuinka Keihänen esitteli ylpeänä uusia hampaitaan ja kyseli minultakin, näyttääkö hyvältä. Aloin seurata yhä enemmän matkaoppaiden töitä ja ihailin, kuinka he jaksoivat hymyillä ja saivat palvella ihmisiä.

Eki piipahti välillä Barcelonassa ja Kanariansaarten Las Palmasissa, missä hän oli jopa luksushotellin sommelierina eli viinituntijana, kunnes 27-vuotiaan nuorukaisen sinnikkyys palkittiin lukuisten hakujen jälkeen syksyllä 1974.

– Minusta tuli Aurinkomatkojen opas, ja sille tielle jäin 14 vuodeksi.

Matkaoppaana Eki työskenteli Euroopan kohteiden lisäksi muun muassa Thaimaassa, Marokossa, Singaporessa ja Hongkongissa. Yhdysvaltoihin hän matkusti ensimmäisen kerran vuonna 1980 vetämään Los Angelesin ja San Franciscon kiertomatkoja.

– Amerikkalaisuus sopi minulle. Siellä kaikki oli suurta ja mahdollisuuksia paljon. Tällaiselle elämänhaluiselle maailmanmatkaajalle USA tuntui passelilta tukikohdalta, ja kun monet tuttavani alkoivat patistella oman firman perustamiseen, toteutin haaveeni.

Beverly Hillsin kotitoimistossa 90-luvulla. Eki ja Lissu omistivat hienon omakoti- talon Los Angelesissa.
Beverly Hillsin kotitoimistossa 90-luvulla. Eki ja Lissu omistivat hienon omakoti- talon Los Angelesissa.

Lue myös: Savolainen sinnikkyys palkittiin! Matkailulegenda Eki Mikkonen muistelee päätymistään Spede Pasasen elokuvaan!

Hän perusti vuonna 1985 Ekin Matkat -nimisen matkatoimiston Los Angelesiin.

– Alku oli hankala. Jouduin myymään asuntonikin Suomessa, koska tuloja ei ollut. Green card -sotkujen takia en päässyt käymään yhdeksään vuoteen Suomessa, ja se alkoi tuntua loppua kohden todella pitkältä ajalta.

Lyyli on lapsemme

Niin kuin elämässä usein käy, yrittäminen palkittiin, ja lopulta Ekin matkailubisnes alkoi kukoistaa. Hän asui komeassa omakotitalossa Beverly Hillsissä ja löysi rakkauden samalta alalta. Eki ja Lissu Mikkonen avioituivat vuonna 2000, vaikka olivat tavanneet jo 20 vuotta aiemmin.

Tänä vuonna juhlittiin siis pronssihäitä, 20-vuotista avioliittoa.

– Lapsia meillä ei ole, mutta pomeraniankoiramme Lyyli käy kyllä sellaisesta.

Viime vuodet Mikkoset ovat asuneet Miamissa ja pyörittäneet firmaansa sieltä käsin.

– Myimme asuntomme ja matkatoimistomme vuonna 2019, jolloin tarkoitukseni oli jäädä eläkkeelle. Meillä on kaupunkikoti Helsingin Töölössä, missä Lissu nauttii olostaan. Kaupunkilaiselämä maistuu hänelle paremmin kuin lekottelu häikäisevissä Saimaan maisemissa, Eki nauraa.

Teksti:Jari Peltomäki
Kuvat:Timo Korhonen ja EKi Mikkosen albumi
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!