Erja on ollut sängyn vankina neljä vuotta: Korut pelastivat itsemurhalta!

Uutiset | 11.03.2016 13:54

Seiska kertoi helsinkiläisen Erja Mattlinin traagisesta kohtalosta vuonna 2011. Kuusi vuotta aiemmin Erja oli herännyt kotonaan roihuavaan tulipaloon. Hän itse ehti syttyä pahasti palamaan kahta kissaansa pelastaessaan, ja paetessaan parvekkeelta hän putosi kuudennesta kerroksesta 15 metrin matkan työmaamonttuun.

Onnettomuudessa Erjan ihosta paloi 18 prosenttia, hänen lantionsa meni pirstaleiksi, molemmat reidet murtuivat ja polvet sekä nilkat vahingoittuivat pysyvästi.

Erja selvisi hengissä täpärästi, mutta hänen elämänsä muuttui pysyvästi.

 

 

– Kaikki kaverini jättivät minut. Monet saivat sen käsityksen, että vammauduin myös päästäni ja sekosin. Osa oli hyvinkin ilkeitä ja kaikki kaikkosivat. En ollut heille enää mitään, Erja ihmettelee.

 

Koko elämä sängyssä

Vielä neljä vuotta sitten Erja pystyi liikkumaan pyörätuolilla, mutta sitten sattui kaksi uutta tapaturmaa. Ensin Erja rojahti vessanpöntöltä lattialle. Myöhemmin hän oli siirtymässä pyörätuolilta sänkyyn, kun toinen polvi meni täysin lukkoon. Yksi avustajista kaatui Erjan päälle häntä nostaessaan, jolloin Erjan jalka nirhautui pahasti sängyn ja pyörätuolin väliin.

– Jalkani menivät vielä huonompaan kuntoon. En enää uskaltanut nousta pyörätuoliin, eikä minulla ollut nosturia, jolla olisin päässyt ylös. Nyt olen neljättä vuotta sängyn vankina. Tämä on kauheaa elämää. Koko elämäni on tässä sängyssä.

 

Harkitsi itsemurhaa

Erja kävi tilanteensa takia todella syvällä ja harkitsi jopa itsemurhaa. Hän kertoi perheelleenkin, ettei enää jaksa. Silloin netistä löytyi uusi harrastus. Nyt Erja tekee sängyssään koruja, joita myy Erjan kannustus korut -Facebook-ryhmässä.

 

 

– Minulta vedettiin etuhampaat pois viime kesänä. Päätin tehdä koruja, jotta saisin hankittua uudet hampaat. Huomasin tosin, että harrastukseeni menee enemmän rahaa kuin mitä siitä tulee, Erja nauraa.

– En pystyisi elämään ilman tätä hommaa. Se on ainoa asia, joka pitää minut järjissäni. Kun teen koruja, en mieti ikäviä asioita.

 

 

Uusia Facebook-ystäviä

Erja myy korujaan tappiolla, mutta lahjoittaa silti osan myyntituloista kodittomille eläimille. Erja ei olisi pelastunut kohtalokkaasta tulipalosta, jos hänen kaksi silloista kissaansa eivät olisi herättäneet häntä. Erjan paras ystävä on 8-vuotias Iivari-kissa.

– Iivari on viisas. Se pitää seuraa, vahtii minua ja kiipeilee päälläni. Meillä on todella erityinen suhde.

 

Iivari-kissa

 

Kissaharrastuksen myötä Erja löysi myös uusia ystäviä Facebookin kissaryhmästä.

– Sieltä olen löytänyt ihan aitoja ystäviä, joiden kanssa olen melkein päivittäin yhteydessä. Viime kesänä yhdeksän kaveria eri puolilta Suomea tuli yllätyskylään ja he pitivät minulle prinsessapäivän!

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!