Cheyenne Järvinen Seiska kuvauksissa.

Cheyenne avoimena syömishäiriöstään: Bulimia oli pahin!

30.11.2016 10:39

Miss Helsinki -kilpailusta julkisuuteen noussut Cheyenne Järvinen kirjoittaa blogissaan sairastamistaan syömishäiriöistä.

Cheyenne on kärsinyt niin anoreksiasta kuin bulimiasta.

Jos vertaan anoreksiaa ja bulimiaa, sanoisin, että bulimia on ehdottomasti se pahempi ja jätti jälkeensä pahemmat psyykkiset jäljet. Oksentelu lähtee käsistä. Ahmiminen pahenee. Vaikka tietäisi tekevänsä väärin ja halu lopettaa on suuri, taistelu itseä vastaan on paljon pahempi: anorektikon on vaikea saada itsensä syömään, bulimikolla syöminen saattaa lähteä käsistä ihan pienen pienestä jutuista ja tyhjentämiseen on kuin "helppo" kääntyä.

Uskon, että bulimiaan on myös ehkä paljon vaikeampi puuttua, sillä se ei näy välttämättä päälle päin. Tarkottaen sitä, että bulimikot eivät välttämättä ole laihoja, vaan voivat olla myös ylipainoisia. Bulimikot ovat myös hyviä valehtelemaan tilastaan ja valehtelevatkin mielellään, sillä häpeä oksentelusta on suuri.

Jos mietin itseäni, mulla oli onneksi paranemisvaiheissa ystävän tuki, jolle pystyin hehkuttamaan oksentamattomuutta ja kyseli voimia, mutta kynnys siihen, kerronko sortuneeni oksentamaan oli älyttömän suuri ja koin siitä suurta häpeää ja pettymystä. Osasin kuitenkin jossain vaiheessa kääntämään nämä tunteet motivaatioksi niin, etten halunnut enää kokea näitä tuntemuksia ja tuottaa pettymystä.

 

Kaksi vuotta sitten Cheyenne pääsi mukaan Miss Helsinki -kilpailuun ja ylsi aina finaalikymmenikköön asti.

 

Terapia auttoi

Cheyenne on tähän mennessä kirjoittanut aiheesta kaksi julkaisua. Aikaisemmin hän kertoi jakavansa kertomuksensa kolmeen eri blogipostaukseen.

Oksentelu alkoi alkukeväällä 2014, mutta loppui hetkeksi loppukeväästä. Oksentelu alkoi taas, kun hain Miss Helsinki 2015 -kilpailuun ja jatkoon päästyäni loppui. Kesällä 2014 oli taas aikoja, kun en oksennellut, mutta syksyä kohti oksentelu taas alkoi. Syksyllä 2014 aloin käymään Helsingissä syömishäiriöklinikalla terapiassa, jolloin sain oksentelun loppumaan minulle pitkäksi ajaksi (n.1-2kk), mutta pieniä repsahdukisa tapahtui loppusyksystä.

Cheyenne kertoo voineensa talvella 2014-2015 jälleen hyvin, mutta joulun aikaan kilpailijat olivat tiukalla dieetillä, joka oli hänelle painajaismaista. Cheyenne sortui vanhoihin tapoihinsa muutaman kerran ennen tammikuun missifinaalia. 

Kun finaalimme jälkeen menin useaksi viikoksi äitini luo, oksentelu lähti täysin käsistä, sillä en vaan kyennyt sanomaan äidilleni ei. Kun palasin 2015 tammikuun lopussa kotiin, päätin, että oksentelu loppuu siihen. Lisää seuraavassa postauksessani

Blogipostauksia varten Cheynne on otattanut liudan studiokuvia mittanauhaan kietoutuneena. Idean ja toteutuksen takana on valokuvaaja Lars Johnson sekä Big Brother -kilpailusta tuttu Jenna Mäkikyrö.

 

 

Teksti: MARIAMA BAH
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!