Hyppää pääsisältöön

”Auton pitää olla liikkeellä minuutissa” - Tällaista on Gladiaattorit-tähti Joonas Mäkipellon arki palomiehenä: Juopuneita, ruumiita, kuntoilua ja jauhelihaa!

Leuanvedon maailmanennätyksen haltija Joonas Mäkipelto on leipätyöltään palomies, ambulanssin kuljettaja ja pelastussukeltaja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella.

Lue myös: Leuanvedon ME-mies Joonas Mäkipelto lupaa uutta huimaa maailmanennätystä: Palomiehet ovat kaikista kovimpia!

Espoon Niittykummun paloasemalla on rauhallista torstaiaamuna, kun palomiehet vaihtavat vuoroa kahdeksalta. Näennäinen rauhallisuus saattaa kuitenkin särkyä milloin tahansa, sillä jokaisessa vuorossa tulee useita hälytyksiä. Paloautolle niitä tulee vuodessa noin 1 200 ja ambulanssille noin 4 000.

– Auton pitää olla liikkeellä minuutissa siitä, kun hätäkeskus painaa nappia, palomies Joonas Mäkipelto, 29, kertoo.

Joonas Mäkipelto

Joonas tunnetaan leuanvedon maailmaennätyksensä lisäksi esiintymisestään Gladiaattorit-ohjelmassa, jossa hän selvisi finaaliin, eikä koko kilpailun voittokaan ollut kaukana. Arkisin hän työskentelee palomiehenä, ambulanssikuskina ja pelastussukeltajana. Tänä vuonna tulee täyteen seitsemän vuotta pelastuslaitoksen leivissä.

Lue myös: Palomies-Joonas teki leuanvedon ME:n: kädet menivät rajuun kuntoon – kuva!

– Unelma-ammattini olivat puolustusvoimissa tai palokunnassa, joista palokunta vei voiton. Tykkään tästä yli kaiken, enkä voisi kuvitella muuta, hän toteaa.

Töistä ei traumoja

Joonas kertoo, että palomieheltä vaaditaan nöyryyttä, sosiaalisuutta ja oma-aloitteisuutta. Myös kädentaidot ovat välttämättömiä, koska onnettomuustilanteet ovat aina erilaisia. Niihin ei voi koskaan täysin valmistautua, vaan kentällä joutuu soveltamaan.

– Isot kolarit, joissa on useita osapuolia ja joissa potilaita joudutaan priorisoimaan, ovat aina haastavia ja niissä joutuu tekemään vaikeita päätöksiä epäröimättä, Joonas mainitsee esimerkkinä.

Joonas Mäkipelto

Fyysinen kunto on alalla itsestäänselvyys, eikä ahtaan tai korkean paikan kammoisilla ole palomiehiksi asiaa. Lisäksi vaaditaan kylmähermoisuutta, sillä pelastuslaitos on aina paikalla, kun jotain vakavaa tapahtuu.

Lue myös: Tämä hurja ME-mies esiintyy myös Gladiaattoreissa: Kisapaikka ei tullut ilmaiseksi!

Ruumiitakin tulee vastaan tasaisin väliajoin.

– Minulle ei ole jäänyt traumoja, mutta eniten koskettaa, kun pienelle lapselle sattuu jotakin. Äskettäin pikkulapsi oli tukehtunut ilmapalloon. Se jäi vaivaamaan.

– Niitä ei saa jäädä liikaa miettimään. Jos työt alkavat vaikuttaa vapaa-aikaan, on väärällä alalla.

Jauhelihaa ja makaronia

Palomiehet ovat Espoossa vuorokauden töissä ja kolme vuorokautta vapaalla, vaikka monilla paloasemilla on siirrytty 12 tunnin työvuoroihin.

– Aamulla katsomme aina ensimmäiseksi kaluston kuntoon, vaikka edellinen työvuorokin on sen jo tarkistanut. Ainahan on voinut sattua erehdyksiä. Jos ei ole hälytyksiä tai pakollisia vuosiharjoituksia, käytämme aamupäivät omaehtoisiin harjoituksiin.

Joonas Mäkipelto

– Iltapäivällä saattaa olla teoriaharjoituksia. Neljän tai viiden aikaan käydään perinteisesti kuntosalilla. Illalla teemme yhdessä ruokaa. Meillä on ollut vuoden ajan sama resepti: jauhelihaa ja makaronia. Sillä jaksaa treenata ja ajaa keikat.

Juopuneet työllistävät

Tavanomaisten palomieshommien lisäksi Niittykummun paloasema hoitaa myös vesisukellustehtäviä. Sukellushommiin Joonas kouluttautui vuonna 2012.

– Sukelluskeikkoja tulee omalle kohdalle pari kertaa vuodessa. Useimmiten kyse on jäihin pudonneista ihmisistä.

Yksikään työpäivä paloasemalla ei ole samanlainen. Ambulanssikeikkoja on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin paloautokeikkoja, ja niitä hoidetaan tarvittaessa myös paloautolla. Ambulansseja työllistävät Suomessa harmittavan usein juopuneet, ja esimerkiksi uudenvuodenaattona hälytyksiä ei tullut juurikaan ilotulitteiden vaan humalaisten takia.

– Ärsyttäväthän ne. Ei sitä voi kieltää. Minun on vaikea ymmärtää, kun joku tahallaan humalassa koheltaa, mutta meitä on moneen junaan.


Teksti:
Sami Sinokki
Kuvat:
Timo Korhonen

Katso Seuraavaksi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!