Hyppää pääsisältöön
Kolarinsa kihlattunsa menettänyt turkulainen Jari Jantunen.

Automatka uimarannalle pilasi Jarin, 50, elämän: Hirvittävä kolari tappoi kihlattuni ja sieluni!

Turkulainen Jari Jantunen, 50, ja hänen kihlattunsa matkustivat heinäkuussa 2014 kohti Kaarinan Vuolahden uimarantaa. Oli kaunis kesäpäivä, ja pariskunta oli pakannut mukaan eväät ja kalastusvälineet.

He eivät päässeet koskaan perille.

Saaristotiellä vastaan tullut auto alkoi yhtäkkiä ajautua Jarin ja hänen kihlattunsa kaistalle. Ratissa ollut Jarin kihlattu yritti väistää, mutta ei tarpeeksi. Törmäys oli erittäin paha.

Jarin elämän rakkaus kuoli seuraavana päivänä.

51-vuotiaan naisen elämä päättyi lääkärikielellä kudosvaurioihin rintakehän, ylävatsan ja rintarangan alueella.

Jari Jantusen kolarista saama vamma.
Näkyvin jälki onnettomuudesta jäi Jarin vatsaan, josta on typistetty paksusuolta. – Kun olen kaupungilla, pitää olla vessa aina lähellä. Muuten tulee tavarat housuun.

Jari selvisi hengissä, mutta sai kolarista hengenvaarallisia vammoja. Useita kylkiluita murtui ja hänen revennyttä paksusuoltaan jouduttiin typistämään 15 senttiä.

Suurimmat arvet jäivät kuitenkin Jarin sieluun.

Peitto pään yli

Onnettomuuden karu todellisuus valkeni Jarille vasta hänen herättyään teho-osastolta. Hän ei edelleenkään muista varsinaisesta onnettomuudesta mitään.

– Oli järkyttävä kohtalo herätä siihen, miten oli käynyt. Lääkäri tuli sanomaan, että hänellä olisi valitettavasti surullista asiaa. Kun uutiset oli kerrottu, vedin peiton pääni yli ja itkin, Jari huokaa.

Jari ja hänen kihlattunsa olivat ehtineet olla yhdessä yhdeksän vuotta. Edesmenneellä oli neljä lasta, ja hänestä oli tullut myös isoäiti. Jarille kihlattu oli sielunkumppani.

– Olimme kuin paita ja peppu, aina yhdessä.

"Ajatus ei pelaa"

Yhdeksän sairaalapäivän jälkeen Jari palasi yksin kotiinsa. Hän on kärsinyt onnettomuudesta lähtien muistikatkoista ja unettomuudesta. Hänellä on diagnosoitu traumaperäinen stressihäiriö ja vaikea masennus. Ilopillerinä tunnettu miestä ei tunnista enää kuin ulkonäöltä.

– Hautajaisten jälkeen mietin, kannoinko kihlattuni arkkua. Jälkeenpäin ymmärsin, että en saanut kantaa, koska minut oli leikattu. Ajatus ei pelaa kuten ennen, verkkaisesti puhuva Jari sanoo.

Pysyvästi työkyvytön

Entinen rakennusmies ei ole toipunut työkykyiseksi. Hän ei ole pystynyt myöskään jatkamaan rakasta harrastustaan vapaapalokuntalaisena. Vanhempi sammutusmies ehti saada vuosien aikana aktiivisesta työstään useita ansiomitaleja.

– Sitä kautta tuli nähtyä monenlaisia tilanteita. Onnettomuuden jälkeen VPK-miehet olivat ainoita läheisistäni, jotka antoivat tukea. Tuntui siltä, että sukulaiseni jättivät minut yksin. Onneksi olen saanut nyt vierelleni ihmisen, jonka edellinen kumppani oli myös kuollut yllättäen. Olemme kohtalotovereita.

Elämän hinta

Traagisen onnettomuuden tutkinta ja oikeudenkäynti tekivät Jarista katkeran miehen. Hän ei edelleenkään pysty hyväksymään, miten vähällä oikeuslaitos kolarin aiheuttaneen naisen päästi.

Jarista alle 2 000 euron sakko on liian pieni hinta ihmiselämästä. Hän pitää myös loukkaavana, että tuomittu kiisti oikeudessa kaiken.

Jari Jantusen kihlatulleen kirjoittama kirje.
Jari on jättänyt koskettavan viestin rakkaalleen tämän haudalle.

Käräjillä Jari ajoi syytettä siitä, että onnettomuus olisi johtunut toisen kuljettajan nukahtamisesta. Vaikka Jarin vaatimus ei menestynyt, hän haluaa olla kohtalollaan varoittavana esimerkkinä muille.

– Jos tuntee itsensä väsyneeksi, pitää nukkua uupumus pois, eikä lähteä ajamaan. Tämä kolari tappoi kihlattuni ja sieluni, Jari sanoo.


Teksti:
Juha Nurmi
Kuvat:
Pasi Murto

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!