fbq
Uutiset
29.11.2018 14:59
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus
Ari Lahdenmäki
Arvostettu toimittaja Ari Lahdenmäki tuomittiin kahdesta seksuaalirikoksesta - 12 naista avautuu kokemuksistaan Journalisti-lehdelle: Tartutti sukupuolitaudin
Uutiset
29.11.2018 14:59
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus

Suomen arvostetuimmissa tiedotusvälineissä työskennellyt toimittaja Ari Lahdenmäki tuomittiin 7. marraskuuta seksuaalirikoksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Samaisena päivänä hänet tuomittiin myös toisesta seksuaalirikoksesta, kun Helsingin käräjäoikeus passitti hänet kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksuaaliseen tekoon pakottamisesta. Tämä tapahtui kesällä 2016, toinen puolestaan vuonna  2015. Kumpikaan tuomio ei ole lainvoimainen. 

Uhkasi kunnianloukkaussyytteellä 

Journalisti-lehti on haastatellut 12 eri naista, joilla on toimittajasta ikäviä kokemuksia. Kertomukset ovat ajoittuneet vuosille 2004-2017, ja ne ovat toisistaan riippumattomia. 

Yhteen haastateltavaan Lahdenmäki oli käynyt käsiksi peräti kolme kertaa. Erässä tapauksessa Lahdenmäki oli käynyt väkisin naisen päälle ja tartuttanut hänelle sukupuolitaudin. Kahdessa, edeltä mainitussa ja toisessa tapauksessa, Lahdenmäen rajusta kohtelusta oli keskusteltu tuttavapiirissä, ja ne olivat lopulta kantautuneet itse toimittajan korviin. Hän teki lopulta rikosilmoituksen, kiristettyään ensin hänestä puhuneilta rahaa uhaten heitä kunnianloukkaussyytteellä. Osa jopa maksoi hänelle. 

Moni pysyi vaiti

Useat juttua varten haastatellut naiset ovat sitä mieltä, että Lahdenmäen tuttavapiiri tietää vähintäänkin raiskausepäilyistä. Suurin osa naisista ei ole tehnyt miehestä rikosilmoitusta. Journalisti-lehti on kuullut juttua varten vuosien ajan laajasti Lahdenmäen lähipiiriä, niin poliitikoita, toimittajia kuin ystäviäkin.

Lahdenmäki palkittiin vuonna 2005 eurooppalaista ihmiskauppaa käsittelevästä artikkelista tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnolla osana Imagen työryhmää. Hän on myös kirjoittanut laajoja artikkeleja rikoksista sekä journalismin etiikasta. Ansioluettelosta löytyvät niin Helsingin Sanomat kuin itse Journalisti-lehtikin. Hän on tehnyt töitä myös A-studiolle ja Madventuresille. 

Lue koko artikkeli täältä

Tilaa Seiskan uutiskirje! »