Arman Alizad nauttii iranilaisesta ruoasta.

Arman Alizad pitää kiinni kulttuuristaan: Opetan tyttärilleni farsia!

15.12.2016 15:00

Televisiotuottaja Arman Alizadin koti Espoon Mäkkylässä on ulkoisilta puitteiltaan kuin mikä tahansa suomalainen kerrostalokolmio. Asunto on yleisilmeeltään kliinisen vaalea, pinnat kuin pakasta vedettyjä ja huonekaluja on vähän.

Vasta, kun Arman alkaa rapistella ruokakassejaan, vaatimaton vuokrakämppä herää eloon.

 

Persialainen ruokakulttuuri on rikas ja maistuva. Armanin juhla-aterialla tarjottiin muun muassa marinoituja valkosipuleita, munakoisosta ja jogurtista tehtyä kashke bademjania ja pähkinäisessä granaatti-omenakastikkeessa tehtyä fesenjania.


Vieraanvarainen isäntä loihtii hetkessä pienelle ruokapöydälle iranilaisen juhla-aterian. Vieraille on tarjolla esimerkiksi Armanin lempiruokaa ghormeh sabzia, persialaista yrittipataa. 

– Kun äitini kuoli vuonna 2006, jouduin luopumaan myös lapsuuteni suosikkiruoista. Onneksi löysin vähän aikaa sitten Leppävaarasta persialaisen ravintolan, joka on minulle makumatka Iraniin. Täytyy pyytää, että siskoni opettaisi joskus minuakin tekemään äidin bravuureja, keittiössä hääräävä Arman toivoo.


Kaipuu kotimaahan

Arman muutti Suomeen 9-vuotiaana, kun elämä Iranin pääkaupungissa Teheranissa kävi tukalaksi. Vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen länsimielinen Iran muuttui hetkessä fundamentalistiseksi muslimivaltioksi. 

Armanin perhe pakeni islamisteja Yhdysvaltojen kautta Suomeen. Espoossa iranilaispojasta kasvoi täysin suomalainen, eikä kotimaan kulttuurista ole jäljellä juuri muuta kuin ruokamieltymykset.

– Olen käynyt Teheranissa viimeksi 1980-luvun alussa. Nuorempana oli riski, että minut olisi voitu vaatia asepalvelukseen Suomen lisäksi myös Iranissa. Kun sitä riskiä ei enää ole, olen alkanut taas haaveilla matkasta omille juurilleni, Arman miettii.

Kolmen lapsen isä on pyrkinyt tutustuttamaan myös tyttäriään omaan kulttuuriinsa.

– Olen yrittänyt puhua tytöille enemmän farsia. Kielien osaaminen on mielestäni aina rikkaus. Uudet sanat tarttuvat lapsiin nopeasti, ja niiden kautta on hyvä opettaa asioita myös isän synnyinmaasta.  

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: Ari Lahti

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!