Arman Alizad paljastaa yksityiskohtia karmeasta sairastumisestaan Nepalissa!

Arman Alizad paljastaa yksityiskohtia karmeasta sairastumisestaan Nepalissa!

30.09.2014 15:13

Tänään ilmestyneessä Seiskassa käynnistyy huikea juttusarja, jossa tv-tähti Arman Alizad kertoo menneistä ja tulevista seikkailuistaan. Toistaiseksi eräs hirveimmistä kokemuksista oli Armanin mukaan Nepalissa samanaikaisesti koettu vuoristotauti ja suolistotulehdus.

- Lensimme Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun, missä ehdimme nauttia lyhyen hetken sen värikkyydestä. Katmandusta matkamme jatkui pienkoneella kohti Pokharaa, sieltä vieläkin pienemmällä potkurikoneella Jomsomiin, joka on 2 700 metrin korkeudessa. Jomsomista jatkoimme matkaa autolla ja hevosilla yli kahden vuorokauden ajan, kunnes pääsimme Lo Manthangiin, Arman kertoo.

 

 

Matkan päämääränä oli noin 4 700 metrin korkeudessa asuva paimentolaisperhe, jonka luona sijaitsi Armanin uusi koti.

- Paimentolaisleiriltä jouduimme nousemaan vielä ylemmäksi, 5 500 metrin korkeuteen, koska jakkihärät pitävät viileästä. 5 500 metrin korkeus oli minulle liikaa, ja sairastuin matkalla vaaralliseen vuoristotautiin, Arman muistelee.

 

 

Korkeiden paikkojen ohuemmasta ilmasta helposti seuraava vuoristotauti on hapenpuutteesta johtuva tila, joka aiheutuu nesteiden kertymisestä keuhkoihin ja aivokudokseen. Tämä aiheuttaa turvotusta aivoissa ja/tai nesteen vuotamista keuhkoihin. Pahimmassa tapauksessa vuoristotauti voi johtaa kuolemaan vuorokauden kuluessa ensimmäisistä oireista. Kuolinsyynä on joko kooma tai hukkuminen.

- Perheemme isä tunnisti taudin oireet välittömästi ja neuvoi, että minut on saatava välittömästi alas vuorilta. Taudin oireet helpottavat vain, jos laskeutuu alemmas. Taudin oireet olivat niin pahat, etten kyennyt lainkaan liikkumaan. Matka alas vuorilta kesti neljä vuorokautta. Neljään päivään en pystynyt syömään tai juomaan kunnolla ja huomasin, että suolistossani oli kipuja ja ongelmia. Kuumeeni oli 40 asteen tuntumassa.

 

 

Arman tunsi vahvasti, että häntä vaivasi myös jokin muu.

- Kun vihdoin pääsimme sairaalaan, selvisi, että minulla oli vuoristotaudin kyytipoikana erittäin vakava suolistotulehdus. Kaikesta huolimatta se oli joka tapauksessa yksi elämäni hienoimmista matkoista, Arman muistelee.

 

KUVAT: ARMANIN MATKA-ALBUMI

 

 

 

Teksti: Panu Hörkkö
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!