Anna Hanskin läpimurrosta on jo 30 vuotta.

Anna Hanskin superhitistä 30 vuotta – Jenkkisäveltäjä hämmästyi: ”Mistä ihmeestä hän oli yhtäkkiä saanut niin paljon rahaa!”

15.12.2019 20:28

Siitä on jo 30 vuotta, kun Anna Hanskin debyyttialbumi ilmestyi kauppojen hyllylle. Tuolloin vasta 19-vuotiaan tunteiden tulkin nimikkolevytys ylsi heti platinamyyntiin. Sitä seurasivat kulta- ja tuplaplatinalevyt.

– Kuulun siihen porukkaan, joka ei ole koskaan osannut kuvitellakaan itselleen mitään muuta ammattia. Jälkeenpäin arvioiden on kyllä ihme, että on tehnyt näitä hommia näinkin pitkään, Anna naurahtaa Seiskalle.

49 vuoden ikään ehtinyt muusikko arvelee pitkän uransa syyksi sen, että on onnistunut laajentamaan ammatillista repertuaariaan. Viimeisen 10 vuoden aikana häntä on työllistänyt paljon musiikkiteatteri.

– Mutta kyllä minut edelleen Kotiviinistä muistetaan, samoin siitä Salkkareiden tunnusbiisistä. Nehän ne parhaiten tunnetaan.

Lue myös: Laulaja Anna Hanskilla poikkeuksellinen kesä – ”Tytär muutti pois!”

Anna Hanski ei muista paljoakaan megahittinsä levytyksestä. – Koko 1990-luvulta on hatarat muistikuvat. Se ei johdu kotiviinistä, vaan kovasta työtahdista, hän nauraa.
Anna Hanski ei muista paljoakaan megahittinsä levytyksestä. – Koko 1990-luvulta on hatarat muistikuvat. Se ei johdu kotiviinistä, vaan kovasta työtahdista, hän nauraa.

Hitaasti hitiksi

Alun perin amerikkalaisen countrylaulaja Lee Hazlewoodin kynäilemä ja Nancy Sinatran tunnetuksi tekemä Summer Wine taipui hienosti suomeksi. Muitta mutkitta Kotiviiniksi nimetty käännösiskelmä ei tosin heti ollut korvamato suomalaiskuulijoille.

– Oli hassua, että nousi vasta myöhemmin hitiksi. Mutta kun niin tapahtui, se johti aivan valtaviin juttuihin, Anna muistelee.

– Kuulin esimerkiksi Hazlewoodin ihmetelleen Jenkeissä, mistä ihmeestä hän oli yhtäkkiä saanut niin paljon rahaa. Sitten hän soitti Pertsa Reposelle, joka tiesi kertoa, että täällä Suomessa on tällainen nuori tyttö, joka on levyttänyt menestyksellä biisisi!

Lue myös: Anna Hanskista tuli mummo 47-vuotiaana: ”Sormeni syyhyävät, että pääsen hoitamaan vauvaa!”

Lee Hazle- woodin Summer Wine -hitistä tehty käännös- iskelmä räjäytti pankin myös Suomessa.
Lee Hazle- woodin Summer Wine -hitistä tehty käännös- iskelmä räjäytti pankin myös Suomessa.

Lensi välittömästi Suomeen

Annan mukaan legendaarinen jenkkitähti innostui uutisista niin, että lensi ”lähes siltä istumalta” ison lätäkön yli Suomeen.

– Hän halusi heti tavata minut. Saapuessaan Leellä oli C-kasetillinen uusia biisejä mukana, ja päädyimme tekemään yhdessä levyn!

Kyseisen, vuonna 1993 ilmestyneen Gypsies & Indians -albumin jälkeen Anna siirtyi turkulaiselta Ensio Musicilta suurempiin helsinkiläisiin levy-yhtiöihin. Turun levytysten ja Kotiviinin kaltaisia jättihittejä ei kuitenkaan enää tullut.

– Hittikappaleen syntyä ei voi koskaan tietää etukäteen. Vaikka joku sanoisikin niin ja siihen olisi kaikki edellytykset, se on aina sattumankauppaa, Anna pohtii.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Eetu Ampuja
Kuvat: Seiskan arkisto & Selecta

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!