fbq
Uutiset
02.04.2018 09:49
Teksti: Jatta Ansamaa|Kuvat: Kari Pekonen
Tomi Lilja vapautui vankilasta.
Ammattirikollinen Tomi Lilja pääsi kaidalle polulle: Olen köyhä mutta vapaa!
Uutiset
02.04.2018 09:49
Teksti: Jatta Ansamaa|Kuvat: Kari Pekonen

Ammattirikollinen Tomi Lilja vapautui tammikuussa pitkän vankilatuomion jälkeen vietettyään lähes puolet elämästään kaltereiden takana. Hän oli ammattirikollinen vuodet 1988–2015, jolloin hän syyllistyi törkeisiin huumausaine-, omaisuus- ja väkivaltarikoksiin.

Lue myös: Tomi Lilja lusi liki puolet elämästään vankilassa: Halusin olla mafiapomo!

Yritti parantaa tapansa

Tomi yritti ensimmäisen kerran elämänmuutosta vuonna 1998. Hän hakeutui pitkäaikaiseen laitoshoitoon ja päihdekuntoutukseen.

– Retkahdin kuitenkin rikoksiin 2001 ja 2002. Minua syytettiin yli 33 kilon amfetamiinierän hallussapidosta. Vuonna 2003 sain tuomion muutamasta kilosta. Vapauduttuani jatkoin taas sekä päihteiden myyntiä että käyttöä, mikä toi elämään paljon väkivaltaa.

Viimeinen niitti oli vuonna 2015, kun hän sai kolmen vuoden kakun törkeistä huumausainerikoksista.

– Myönnän, että laitostuin. Se oli helppoa elämää, kun linnassa pystyi vaan laittamaan aivot narikkaan. Määrättiin vaatteet, joita pidin, oli katto pään päällä ja tuotiin ruoka nenän eteen. Ei ollut minkäänlaista vastuuta mistään. Ja siinähän oli loistava alibi tehdä uusia rikoksia vankilassakin.

– Viimein vuonna 2016 päätin lopettaa päihteiden käytön ja rikollisen elämän. Hakeuduin päihteettömälle osastolle ja kuntouttavaan vankityöhön. Pääsin viime vuonna Suomenlinnan Kuntouttava vankityö -ohjelmaan eli KUVA-projektiin. Sillä tiellä olen nykyäänkin.

Lue myös: Ammattirikollinen Tomi Lilja paljastaa: Pakenin taksilla sairaalasta!

Köyhä ja vapaa

Noin 20 vuotta linnassa istuneesta Tomista vapaus tuntuu uskomattoman hyvältä. Hän myöntää, ettei ole täysin uusi mies ja joutuu tekemään vielä paljon työtä sopeutuakseen uuteen elämäntilanteeseen.

– Hyväksyn menneisyyteni, mutta minulla on paljon hyvitettävää joillekin ihmisille henkisellä tasolla. Pyrin elämään tässä hetkessä, enkä hae elämääni enää ylimääräistä jännitystä. Haluan olla ihan normiduunari, ja nämä kaikki ovat täysin uusia juttuja minulle.

Lue myös: Seiska oli vastassa, kun 16,5 vuotta istunut Pekka vapautui vankilasta: lue uskomaton tarina!

Tomi kouluttautuu tällä hetkellä oppisopimuksella päihde- ja mielenterveysalalle, jossa hän voi olla myös vertaistukena saman taustan omaaville.

– Halveksin joskus kahdeksasta neljään töitä tekeviä, jotka maksavat veronsa. Ajattelin, että kyllä rahaa saa helpommallakin. Nykyään teen töitä, maksan veroni ja ulosottoni. Elän paljon köyhempänä kuin ennen, mutta vapaana vankilasta, huumeista, rikoksista, Tomi sanoo.

Hän suhtautuu tulevaan elämäänsä tyynesti.

– Pyrin oman esimerkkini kautta auttamaan muita rikollisia ja huumeiden käyttäjiä siihen, että elämänmuutos on mahdollista. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta. Nautin elämästäni tällä hetkellä ja voin katsoa tulevaisuuteen luottavaisena, eikä tarvitse miettiä milloin taas vankilan portit aukeavat. Ne portit ovat sulkeutuneet minun osaltani.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »