fbq
Uutiset
26.11.2020 09:17
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Kari Kylänpää
Aira Samulin
Aira Samulin on Vuoden Lotta 2021: "Vuodet lottajärjestössä ovat olleet elämässäni kantava voima ja inspiraation lähde!"
Uutiset
26.11.2020 09:17
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Kari Kylänpää

Tanssinopettaja, taiteilija ja yrittäjä Aira Samulin, 93, on Vuoden Lotta 2021. Ilouutinen selviää Lotta Svärd Säätiön tiedotteesta.

- Lotta Svärd Säätiön Vuoden Lotta -tunnutus myönnetään lottatyössä ansioituneelle henkilölle tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toimineelle suomalaiselle naiselle. Samulin on tehnyt aktiivista mielenterveystyötä sekä nuoriso- ja vanhustyötä läpi elämän. Lottien aloittama työ jatkuu edelleen ja vuonna 2021 tulee kuluneeksi 100 vuotta lottajärjestön perustamisesta, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös: Aira Samulin koronakaranteenista: Tunnelma muistuttaa talvisodan syttymisestä!

Tiedotteen mukaan Aira pitää Vuoden Lotta -tunnustusta suurena kunnianosoituksena.

- Tämä on valtavan iso asia, kuin piste iin päälle ja kiitän syvästi. Vuodet lottajärjestössä ovat olleet elämässäni kantava voima ja inspiraation lähde. Oli hirvittävän väärin, että lottajärjestö piti lakkauttaa. Koen kuitenkin vahvasti, että lottahenki on edelleen ajankohtainen ja se koskettaa kaikenikäisiä, Aira sanoo.

Tiedotteessa kerrotaan, että Aira liittyi pikkulottiin 8-vuotiaana. Pikkulotissa hän kertoo oppineensa erilaisten varusteiden huoltamista ja valmistamista, ruuanlaittoa sekä kääreiden sitomista. Lisäksi hän työskenteli pikkulottana ja lottana ollessaan lotta- ja suojeluskuntapiirin kansliassa apulaisena.  Siirryttyään lotaksi 17-vuotiaana hän aloitti Päämajan lääkintäosaston toimistossa.

Lue myös: ”Olimme nuoria ja viattomia!” Aira Samulinilta yllätyspaljastus: Työskentelin Hjalliksen isän kanssa!

Aira on vuosikymmeniä puhunut liikunnan merkityksestä mielen hyvinvoinnille.

- On viisasta hakea elämästä hyviä puolia ja keskittyä niihin. Ihminen pysyy terveenä, kun on elämäniloa ja elämänhalua. Nyt on kestämisen paikka, mutta me selviämme. Tulevaisuuteen voi katsoa positiivisen mielin. Tanssi toi minulle sodan keskellä iloa. Myös nyt näissä poikkeusoloissa se on tuonut valoa elämään, Aira toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Muistatko Aira Samulinin ex-rakas Ekku Peltomäen?! Tältä valotaiteilija näyttää nyt – ”Aira tuli elämääni liian aikaisin!”

Tiedotteen mukaan Vuoden Lotta edustaa lähes 240 000 lottaa ja pikkulottaa, jotka tekivät lottajärjestössä vapaaehtoista maanpuolustustyötä sotilaiden ja siviilien hyväksi. Väestömäärään suhteutettuna lottajärjestö oli maailman suurin naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Tällä hetkellä säätiön rekisterissä lottia ja pikkulottia on vajaa 7000, joista lottia on 1700. Keski-ikä on 97 vuotta.

- Lottajärjestössä palvelleilla naisilla oli merkittävä rooli sekä sodanaikaisessa huolto- ja avustustyössä että jälleenrakennustyössä. Jatkamme lottien antamaa tehtävää, toiminnanjohtaja Anne Nurminen Lotta Svärd Säätiöstä kertoo tiedotteessa.

- Hätä ja kriisit eivät lopu maailmasta. Nyt on meneillään korona ja osallistumme siitä aiheutuvaan avustustyöhön, Anne jatkaa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »