Ähtärin ilvekset käyskentelevät kuin kotikissat - video!

Uutiset | 20.04.2016 17:33

Ähtärin eläinpuiston ilvestarhassa käy kuhina, kun eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen tallustaa paikalle kanalla täytetyn ämpärin kanssa. Naarasilvekset Miraela, Sussu, Onerva ja Pamela tietävät, että pian on aika haukata lihaa. Riitaa ei tule, sillä nelikko koostuu kahdesta äiti ja tytär –parista.

– Ilvekset eivät ole laumaeläimiä, joten tarhaoloissa yhteiselo toimii henkilökemian varassa. Nämä yksilöt tulevat hyvin toimeen, varsinkin tyttäret, jotka ovat kasvaneet yhdessä. Annamme ruokaa sen verran, ettei siitä tule riitaa. Joskus totta kai tulee pientä kähinää, Tiina Sarkkinen kertoo.

 

Kesyys ei-toivottua

Ähtärin ilvekset vaikuttavat varsin sosiaalisilta hahmoilta. Varsinkin 13-vuotias Sussu on eläintenhoitajan makuun hieman turhankin dominoiva tapaus. Tiina varoittaakin tarhaan sipsuttavalle toimittajalle, että kissarouva saattaa tarttua esimerkiksi lahkeisiin kiinni.

 

Eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen aloitti työskentelyn Ähtärin eläinpuistossa jo vuonna 2006. Taustalla kuikuilee Sussu, joka on tarhan kesyin ilves.

 

– Sussun emo kuoli kettukapiin, mutta pentu saatiin onneksi hoidettua terveeksi. Sussu on eläintenhoitajien käsikasvattama, minkä takia se on varsin kesy. Eläinhoitajille kesy villieläin on yleensä hankalampi tapaus. Ne tekevät joskus tepposia, koska eivät pelkää ihmisiä, Tiina tietää.

 

Mausteet miellyttävät

Luonnossa ei kaunista kissaeläintä juuri tapaa, sillä pedot karttavat ihmistä. Tarhassa ilvekset käyskentelevät kuin kotikissat. Eläimillä on käytössä muun muassa koirille tarkoitettua aktivointipallo, joilla ilvekset leikkivät mielellään.

– Heitämme tarhaan usein myös esimerkiksi omenoita ja lanttuja leikittäväksi. Niillä ilvekset pallottelevat kuin kotikissat. Pallo lentää komeasti ja kissa menee kahdella jalalla perässä. Jos näille antaa rotan herkuksi, silläkin mielellään leikitään aina hetken aikaa. Joskus myös pelataan hoitajien kanssa köydenvetoa, Tiina paljastaa.

 

Onerva noutaa päivän kana-annoksensa taidokkaasti ja poistuu paikalta akrobaattisella hypyllä. – Syötämme ilveksille kania, kanaa, naudanlihaa ja joskus rottaa. Joskus tarjoamme myös kalaa, mutta se kelpaa vain virikkeeksi, Tiina sanoo.

 

Toinen tärkeä tapa aktivoida kissoja tarhaoloissa on erilaiset tuoksut. Tiina levittää ruokailun jälkeen ilvesten haisteltavaksi muun muassa currya. Mausteiden lisäksi ilvekset ovat persoja kissanmintulle.

– Petoeläimet toimivat nenänsä avulla. Kissan hajuaisti ei toki ole ihan niin huippu kuin esimerkiksi karhulla. Tuoksut ovat kuitenkin helppo tapa aktivoida eläimiä rajallisissa tarhaolosuhteisessa. Nyt minulla on mukana tutkijan suosittelemaa, maailman parasta kissanminttua, ja se tuntuu toimivan hyvin, Tiina hymähtää tuoksuista innostuneiden ilvesten suuntaan.

 

Tiesitkö, että...

…Ilves on Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin.
…Ilves on luokiteltu Suomessa silmälläpidettäväksi lajiksi. 1900-luvun alkupuolella ilvekset olivat hävitä Suomesta, mutta rauhoittamisen myötä kanta on elpynyt. Nykyään Suomessa arvioidaan olevan ilveksiä 2 300–2 500 yksilöä.
…Ilvekset elävät luonnossa korkeintaan 17-vuotiaiksi.
…Muihin petoeläimiin nähden suomalaiset suhtautuvat ilveksiin myönteisesti. WWF:n tutkimukseen mukaan vain yhdeksän prosenttia suomalaisista katsoo, että ilveksiä on Suomessa liikaa ja ilmoittaa sietokykynsä ilvestä kohtaan ylittyneen.
…Vuonna 1998 ilmestynyt Poika ja ilves –elokuva oli yksi vuoden katsotuimmista rainoista. Konsta Hietasen tähdittämässä elokuvassa ilvespääosan tulkitsi Väinö Ranuan eläinpuistosta.

 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Katso video!

Vuokra- ja ruokarahat tiukassa! Marianne Kiukkonen elämästään yh-äitinä: Kadun, etten ollut enemmän läsnä poikani elämässä

Katso video!

Syövän selättänyt Hunks-komistus Jani Kokki miettii elämänmuutosta – ”Kaikki päivät ovat aika samanlaisia”

Katso video!

Huutokauppakeisarin suosikkimyyjä Mersu-Matti: ”Aki Palsanmäki himoitsee aarteitani” – katso video huikeasta kokoelmasta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!