Skip to main content
Aavikkokettu-uros tuotiin laittomasti Suomeen: myytiin lemmikiksi!

Aavikkokettu-uros tuotiin laittomasti Suomeen: myytiin lemmikiksi!

Pieni ja hassunnäköinen kettu kipittää vastasisustetussa kodissaan Korkeasaaren hämärätalossa. Välillä se käpertyy lämpölampun alle torkkumaan. Hörökorvainen aavikkokettu ei arastele vierailijoita, sillä se on entinen lemmikki.

– Uros on selvästi pelottomampi kuin tarhaoloissa kasvaneet kaksi naarasta, Korkeasaaren eläintenhoitaja Mona Söderblom kertoo.

Kolmikon elämää on voinut seurata Korkeasaaressa heinäkuun puolivälistä lähtien.

 

 

Sairastuu lemmikkinä

Uroskettu päätyi Virosta Suomeen laittoman eläinkaupan uhrina. Eläinkauppias poistui maasta, kun viranomaiset alkoivat selvittää asiaa.

Ostaja halusi luovuttaa ketun luonnollisempiin olosuhteisiin, joten eläin päätyi Korkeasaareen.

Seuranaan uroksella on kaksi Prahan eläintarhassa syntynyttä naarasta. Ulkomuotonsa vuoksi aavikkokettu saattaa vaikuttaa sopivalta lemmikiksi, mutta kotioloissa se sairastuu helposti.

– Väärä ravinto ja väärät olosuhteet aiheuttavat munuais-, maksa- ja sydänsairauksia, Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa kertoo.

 

 

Korvat viilentävät

Aavikkoketuilla on isot, lämpöä haihduttavat korvat ja lämpöä eristävä turkki. Ketut kaapivat mielellään maata, ja ne leikittelevät hoitajilta saamillaan sirkoilla kuin kissat saaliillaan.

Hyönteisten lisäksi ketut syövät esimerkiksi hiiriä ja kananmunia.

– Täällä niille on tarjolla vettä koko ajan, joten elämä on hieman helpompaa kuin luonnossa, missä ne joutuvat hankkimaan juomavetensä kasvinosista tai nuolemalla kosteutta pesäluoliensa seinämistä, Sanna kertoo.

Luonnossa ketut elävät maahan kaivamassaan tunneliverkostossa, ja ne liikkuvat ulkona hämärän aikaan.

– Ketut ovat aamu-unisia, mutta ne liikkuvat yllättävän hyvin päiväsaikaan. Nähtäväksi jää, miten ne suhtautuvat vuodenaikojemme vaihteluun, Mona kertoo.

 

Kuvat: Mari Lehmonen/Korkeasaari


Teksti:
Maija Knuuttila
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!